Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

5 elementen en de Chinese geneeskunde

De traditionele Chinese geneeskunde onderscheidt 5 elementen of fasen: hout, vuur, aarde, metaal en water. Deze 5 elementen komen overeen met 5 typen mensen. Welk type ben jij? En wat zegt dat over jouw gezondheid?

De 5 elementen zijn volgens de oude Chinezen primaire krachten binnen het universum. Het 5 fasen-denken stelt dat alles in de schepping kan worden ondergebracht op basis van de 5 elementen. Ook wij mensen hebben allemaal één element in ons dat de boventoon voert. Als je weet welk element dit is, snap je ook waarom je onder welke omstandigheden steeds dezelfde conflicten voelt. Waarom bijvoorbeeld stress zich vastzet in je nek en schouders, terwijl je partner er buikpijn van krijgt. De patronen van gezondheid en ziekten corresponderen met het element dat jou typeert. We schetsen hieronder in het kort wat de 5 elementen inhouden.

Hout
Hout vertegenwoordigt een nieuw begin. De lente, een tijd van wedergeboorte, plotselinge groei en snelle uitbreiding markeert de opkomst van deze kracht. Het Hout-type op zijn best is moedig, besluitvaardig, helder, houdt van werken en presteert goed onder spanning. Maar de doortastendheid kan omslaan in agressie en vijandigheid. Besluitvaardigheid in impulsiviteit en koppigheid. En helderheid kan escaleren tot fanatieke aanhankelijkheid. Typische gezondheidsproblemen van een Hout-type zijn hoofdpijn door bloedstuwing, spierkrampen, hoge bloeddruk en zenuwontstekingen.

Vuur
Vuur is verblindend, vluchtig, trillend, opwindend en alomvattend. De zomer markeert de dominantie van Vuur. Vuur breidt uit, straalt, is extravert en warm. Het Vuur-type is – als alles in evenwicht is – levendig, charismatisch, expressief, optimistisch, vol vertrouwen, empathisch, toegewijd en enthousiast. Maar het Vuur moet binnen de perken blijven, anders wordt het onbeheersbaar. En ontstaat verlies van identiteit en het vermogen om het ik en de ander te onderscheiden. De belangrijkste gezondheidsproblemen voor Vuur-types zijn uitdroging, een verstoorde bloedsomloop en instabiliteit van de geestelijke vermogens.

Aarde
De Aarde wiegt en voedt al het leven dat van haar afhankelijk is. De nazomer duiden de opkomst van Aarde aan. Het is de tijd van het rijpen en oogsten. Even bevrijd van de cyclus van geboorte, groei, verval en dood, is dit een periode van vrede en overvloed. Het Aarde-type is gezellig en opgeruimd van aard, bemoedigend, plooibaar, betrouwbaar en scherpzinnig. Dienend en voorzienend in de sociale omgeving. Maar moet oppassen om niet slap, onzeker en kruiperig te worden. Typische problemen voor het Aarde-type zijn lethargie, indigestie, oncontroleerbare eetlust, waterretentie en spierverweking.

Metaal
Metaal belichaamt de kracht van het beperken, scheiden en verfijnen. Dit element hangt samen met de herfst. Een tijd van verdorring en verval. Een periode van naar binnen gaan en weer afsterven. Het Metaal-type is methodisch, efficiënt en gedisciplineerd, integer, een kritisch denker. Als deze eigenschappen doorschieten ontstaat echter perfectionisme, een autoritaire handelswijze en dogmatisme. Het Metaal-type verstijft dan intern. Het gevolg? Stijve gewrichten en spieren, droge huid en haar, oppervlakkige ademhaling, gevoeligheid voor het klimaat en een slechte circulatie.

Water
Water symboliseert de winter. Beweging vertraagt terwijl materie en energie zich concentreren. Het gaat om het leven in de primitiefste vorm, totdat de lente ons wekt. Als een beer in de winterslaap. Een Water-type is taai, beheerst en individueel op het onconventionele af. Volharding, omzichtigheid en introspectie zijn kenmerken van dit menstype. Net als nieuwsgierigheid, oplettendheid en openhartigheid. Het gaat om mensen met een rijk innerlijk leven, die voelen waar dingen naartoe gaan. De valkuilen? Verharding, koud en gevoelloos zijn. Of juist vorm verliezen en in zekere zin anoniem worden. Water kan immers alle vormen aannemen: van ijs tot vloeibaar. Veelvoorkomende kwalen zijn bij dit type: verharding van slagaders, bederf van tanden en tandvlees, rugpijn, rillerigheid en verlies van libido.

Wie ben jij?
Hoe weet je nu welk element jou overheerst? En welke conflicten tussen de elementen jouw systeem domineren en je gezondheid verstoren? Bovenstaande samenvatting is daarvoor te kort. Het Handboek Chinese geneeswijzen van Harriet Beinfield en Efrem Korngold bevat een uitgebreide vragenlijst waarmee je jezelf goed in kaart brengt. Herkennen wie je bent en hoe je functioneert binnen het model van de 5 elementen helpt je om te bepalen wat in jouw geval slim is om te doen. Stap je naar een acupuncturist of een deskundige op het gebied van Chinese kruiden? Laat je voortaan koffie staan of hoeft dat helemaal niet?

Wil jij écht ontdekken welk element jouw gezondheid bepaalt? Bestel dan direct in onze webshop het Handboek Chinese geneeswijzen.

Beoordeel dit artikel

(39 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht