Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

Alkalisch eten voor een betere gezondheid

Hoe eet je gezond? De voedingsadviezen volgen elkaar tegenwoordig in rap tempo op en spreken elkaar vaak tegen. We worden gebombardeerd met nieuwe diëten en ideeën over gezonde voeding. Het kookboek Honestly Healthy brengt uitkomst. Vol recepten voor een alkalisch leefpatroon met een goede balans tussen gezonde koolhydraten, vetten en eiwitten. Alkalisch eten: voor meer energie, betere slaap, scherpe concentratie en een lichter gevoel. Probeer het zelf!

Veel van de voeding die we kiezen in de westerse wereld is zuurvormend in het lichaam – dat wil zeggen dat ze bij de vertering zuren achterlaten in de bloedstroom. Met intoleranties en ontstekingen als gevolg. Ontstekingen worden tegenwoordig gezien als belangrijkste oorzaak van chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, en long-, huid- en spijsverteringsproblemen. De oplossing is meer alkalisch eten. Het sympathieke van Honestly Healthy is dat er niet wordt beweerd dat je al het zure, ongezonde eten links moet laten liggen. Het advies is als je zuur eet, je het combineert met veel alkalisch voedsel.
 

Alkalisch eten draait om de PH-waarde

Voedsel bevat altijd zuurvormende en alkalische stoffen. Voor een goede gezondheid is een juiste balans nodig. Die balans raakt verstoort met een westers – zuur – eetpatroon. Je lichaam probeert zelf de balans te herstellen door de zuren te binden aan mineralen. Hierdoor ontstaat op termijn een mineralentekort. Je kunt met lakmoespapier je PH-waarde thuis zelf testen via speeksel of urine om te zien hoe in hoeverre bij jou de balans verstoord is. Gezonde urine heeft een PH-waarde van 6,5-7,25, gezond speeksel van 6,5-7,5. Alkaliserend versus zuur eten Bij eten en drinken varieert de PH-waarde van 3 tot 9. Hoe hoger de PH-waarde, des te alkalischer het voedsel werkt. Ananas, avocado, broccoli zijn voorbeelden van alkalisch voedsel met een hoge PH-waarde. Zuur voedsel heeft een lage PH-waarde. Zulke voeding is onder meer vlees, zuivel en alles wat bewerkt is. Van kant-en-klare sauzen tot en met commercieel brood.

Alkalische voedingsmiddelen

Er zijn twee soorten alkalische voedingsmiddelen: zij die echt alkalisch zijn en zij die een alkalische basis hebben – dat wil zeggen dat ze alkalisch worden als ze in contact komen met verteringssappen in de mond, maag en dunne darm. Zij staan bekend als alkalivormend voedsel, maar worden vaak ten onrechte aangezien voor ‘zuur’ – het perfecte voorbeeld hiervan zijn citroenen en limoenen, die zuur smaken maar eigenlijk heel alkalisch zijn.

Honestly Healthy Alkaline-programma

Alkaliserend eten begint letterlijk met het balanceren van elke cel in het lichaam: het ondersteunt de natuurlijke energieproductie en afvalverwerking van die cel. Het Honestly Healthy Alkaline-programma is zo ontworpen dat je vegetarisch alkalisch eten in gebalanceerde combinaties binnenkrijgt. Als je stopt met voedsel te eten dat ontstekingen of intoleranties veroorzaakt, merk je vaak al binnen een paar dagen dat pijn vermindert, omdat het lichaam beter begint te worden en zichzelf repareert.

Stap voor stap

Je kunt stapje voor stapje anders gaan eten en daardoor je gezondheid verbeteren. Met de recepten uit Honestly Healthy zul je merken hoe lekker gezond, alkalisch eten is. Gerechten als artisjokharten met feta, venkel-peersoep of bananen-praline-ijs zijn allemaal even vol van smaak en maken het je wel héél gemakkelijk om gezond te blijven eten!

Wil jij jezelf ook gezond koken? Bestel dan
Honestly Healthy in onze webshop.

Foto: Thinkstock
 

Beoordeel dit artikel

(4 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht