Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

Blij buiten adem

Op haar indrukwekkende blog beschrijft Lenneke hoe het was om mee te doen aan de unieke meditatie & workout workshop van davidji en Sefton Clarke. Sporten en meditatie is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zo’n avond vergt erg veel van Lenneke door haar chronische ziekte sarcoïdose. Hoewel het haar veel energie kost, wil ze dit soort ervaringen absoluut niet missen. Lees haar inspirerende ervaring.

Pretty Cooky

AAAOOOUUUMMM. Een groot cruiseschip vaart voorbij en toetert luid op het moment dat Davidji uit wil leggen waar het Ohm-teken voor staat. Ik ben op Pllek in Amsterdam waar Davidji, een bekende Amerikaanse meditatiegoeroe, en Sefton Clarke, de Personal Trainer van het Nationaal Ballet, een avond verzorgen. Onder het mom van een gezonde mind is goed voor een gezond lichaam en viceversa organiseert Lululemon een workshop met deze twee mannen.

De humoristische Davidji bijt het spits af. Hij begint de sessie met het verzoek of we allemaal even willen instagrammen of twitteren waar we zijn, het liefst met foto, om aan te tonen dat meditatie geen serieuze zaak is. Wel een noodzaak in ons huidige leven vol met stress. Stress komt door ‘Needs that are not being met’ aldus Davidji en dat gebeurt zo’n 8 tot 15 keer per dag. De gevolgen van deze stress kun je neutraliseren met meditatie. Meditatie tegenwoordig trouwens steeds vaker verkocht als mindfullness omdat dat nu eenmaal minder zweverig klinkt. Maar dat is niet erg want het gaat allemaal om awareness zegt Davidji. Als je je tijdens een meditatie focust op je ademhaling, kun je even niet nadenken. Daardoor daalt je stresshormoon en worden er allemaal groeihormonen aangemaakt. Dit leidt uiteindelijk tot een gelukkiger en langer leven. De eerste meditatie duurt 16 seconden en laat goed zien hoe snel je lichaam tot rust komt. Tijdens de tweede meditatie van twee minuten voelt iedereen de spanning uit zijn lichaam glijden. De karakteristieke Davidji laat ons niet alleen zien hoe je je kunt ontspannen door meditatie maar ook hoe je je emoties de baas kunt zijn, effectiever kunt communiceren en je relaties een boost kunt geven.

Dan is Sefton Clarke aan de beurt. Op muziek van echte balletklassiekers krijgen we een dansworkshop. We beginnen met een warming up. Voor mij al een hele workout. Met gemak krijgt Sefton de hele zaal mee. Hij is zo energiek, en ongelooflijk sterk en lenig, dat we opeens door de hangar dansen alsof we in het Zwanenmeer staan. Dit is echt leuk.

Aan het einde van de avond uur ben ik ontspannen, leeg in mijn hoofd, compleet bezweet en voel ik me als een kind dat buiten heeft gespeeld. Maar dat heb ik natuurlijk eigenlijk ook gedaan.

Pretty Cooky zou Davidji zeggen.

DEEL II

Blij buiten adem

Ik word wakker en voel meteen dat het mis is. Ik voel me alsof ik een marathon heb gelopen. Een hele. En ik voel het overal. Van mijn billen tot in mijn vingertoppen. Ik ga zitten in mijn bed en moet even blijven zitten. Rustig beweeg ik heen en weer en dan sta ik op. Als ik op het toilet zit ben ik buiten adem van moeheid. Ik neem twee paracetamol en vraag mijn zoontje of hij het niet leuk vindt om zichzelf aan te kleden, hij is tenslotte zeven. Gelukkig zegt hij ja, dat scheelt weer een trap.

Ik twijfel of ik deze blog moet plaatsen. Ik wil niet klagen maar inzicht geven in het leven van een chronisch ziek persoon. Last minute kwam er een uitnodiging van Lululemon om een fantastisch mooie avond mee te maken met meditatiegoeroe Davidji en personal trainer van het Nationaal Ballet Sefton Clarke, op een mooie Pllek aan het water. Het was te laat (tien uur), te ver (half uur fietsen), en fysiek te zwaar. Maar god wat heb ik genoten. Vanaf het moment dat ik in de zon door Amsterdam fietste, op de pont over het IJ ging en met mijn lieve vriendinnetjes in een hangaar in een soort van Zwanenmeer danste, tot het moment dat ik enthousiast vertellend weer thuis zat bij manlief. En nu ook nog.

Zware dagen zijn er en blijven er. Sarcoidose is compleet onvoorspelbaar. Maar door leuke ervaringen tussendoor, blijf ik geestelijk sterk. Ja, ik betaal nu de prijs. Ook al lag ik gisteren om half acht in bed. De echte klap komt altijd na twee dagen. Dat weet ik en dat calculeer ik in. Maar ik zak niet weg, ik beland niet in een depressieve bui. Vandaag niet, omdat ik die hele leuke avond nog op mijn netvlies heb staan. Maar later ook niet. Omdat deze ervaringen mij geestelijk voeden. Ik word er een gelukkiger mens van.

En daarom besluit ik toch deze blog te schrijven. Voor mijn medepatiënten: vergeet niet om leuke dingen te blijven doen die je geestelijk voeden! En voor de buitenwereld: oordeel niet te snel als je een ‘ziek’ iemand toch iets niet-zieks ziet doen.

Fotografie: Jaimie Peeters

Beoordeel dit artikel

(1 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht