Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

davidji over meditatie

 Er zijn honderden meditatietechnieken en iedereen kan overal mediteren

davidji is een van de meest inspirerende meditatieleraren van deze tijd. Hij is auteur van Geheimen van meditatie, doceert meditatie in het Deepak Chopra Center te Californië en is decaan van de Chopra Center University. Wereldwijd geeft hij les in meditatie. Tijdens de Maand van de Spiritualiteit was davidji in Nederland. Een interview met een bijzondere man.
 

Wat is meditatie nou precies? Hoe zou jij dat omschrijven?

Meditatie is een techniek die je in contact brengt met de stilte en de rust die daarvan uitgaat. Het is een manier om de schommelingen van de geest tot rust te brengen.
 
Er zijn honderden technieken en iedereen kan overal mediteren. Thuis, op het werk, op de fiets, in een vliegtuig, op het strand, in een vergadering, aan de telefoon. Voordat je een moeilijk gesprek begint, of juist midden in een grote ruzie. Mediteren kan altijd.

Is meditatie moeilijk?

Goede vraag! Zoveel oude leraren en moderne meesters maken mediteren moeilijker dan het is. Meditatie is niets doen ... gewoon ZIJN. Velen van ons zijn echter zo geconditioneerd dat we altijd actief zijn - zelfs als we een vrije minuut hebben. Er zijn ook mensen die verwachten dat meditatie grote inzichten oplevert of zelfs transcendentie of verlichting. Deze mensen missen de essentie. Niets wordt verondersteld te gebeuren wanneer je mediteert! Jezus of Boeddha komen niet naar beneden om in je oor te fluisteren. De pracht van meditatie is het moment nadat je hebt gemediteerd en je 'terugkomt' in de wereld. Dan stroomt de magie: je bent creatiever, rustiger, intuïtiever, je hebt meer mededogen, bent meer ontspannen, je toont meer begrip, je accepteert beter. Je bent flexibeler, minder reactief, meer doelgericht, en zo kun je bewustere keuzes maken!

Je schreef het boek Geheimen van meditatie. Wat zijn deze geheimen?

Na 20 jaar van mijn leven te hebben doorgebracht in het bedrijfsleven, gooide ik het roer volledig om. Ik reisde door heel Azië, woonde in ashrams in India, bestudeerde de oude teksten en leerde de geheimen van innerlijke vrede.
 
Ik las zo'n beetje elk meditatieboek dat er was. Wat me opviel was dat veel van deze boeken een geheime agenda hebben. Maar ik geloof niet dat je om te mediteren moet behoren tot een bepaalde club of organisatie, dat je een bepaalde meester moet volgen, of een bepaalde methode móet toepassen. Ik geloof ook niet in een spirituele hiërarchie.
 
Mijn boek staat daarom vol praktische tools en technieken om mensen helpen stress te beheersen, angst te verminderen, beter te slapen en een bevredigender leven te leiden. De Geheimen van meditatie demystificeert alle oude leringen over meditatie en legt ze uit in gewone mensentaal, zodat iedereen zich gemakkelijk kan verbinden met de rust en stilte in ons!
 
Een ander 'geheim' is dat we per dag tussen de 60.000 en 80.000 gedachten hebben. Dat is een gedachte per 1,2 seconden! Laat je dus niet gek maken: gedachten horen erbij. Ze zijn een teken dat we leven. Ook tijdens meditatie! Het is oké. Laat gedachten maar komen en gaan als wolken... Elke meditatie is als een sneeuwvlok, uniek en bijzonder ... dus laten we ze niet vergelijken. 

Iedereen heeft een druk leven. We werken hard, brengen kinderen groot, sporten en hebben een sociaal leven. En laten we Facebook en Instagram niet vergeten… Hoe kunnen we toch tijd vrij maken om te mediteren? En waarom zouden we?

Meditatie vermindert stress, woede, angst en pijn. Dat is wetenschappelijk bewezen. We weten nu ook dat bij mensen die mediteren dat deel van het brein groter is dat verantwoordelijk is voor het geheugen, leren, balans creëren en verjonging. Meditatie verhoogt de hoeveelheid geslachtshormonen net als de hoeveelheid groeihormonen, die samen verantwoordelijk zijn voor ons haar, onze nagels, huid en voortplantingsorganen. En het belangrijkst: meditatie stimuleert het immuunsysteem, zodat we gezonder kunnen leven, beter slapen en meer gemoedsrust ervaren.
 
De sleutel tot succes is het ritualiseren van meditatie: maak er een vast ritueel van. Vergelijkbaar met het poetsen van je tanden. Zo kun je ook een dagelijkse meditatie inslijten of ritualiseren. Ik bedoel maar: het is toch zeldzaam dat je besluit je tanden niet te poetsen - dat is omdat we dit als een robot op de automatische piloot doen. Dus verweef meditatie in je dagelijkse routine!

Je reist veel. In welke landen zie je dat mensen meditatie het makkelijkst integreren in hun dagelijks leven?

In 2014 was ik gemiddeld 20 dagen per maand van huis! Ik denk dat ik circa 110.000 bereikte met workshops meditatie. Ik werk veel met mensen die onder hoge druk staan, uit zoveel verschillende culturen. Ik denk dat als je uiteindelijk komt naar een van mijn workshops je uiteindelijk meditatie gaat integreren in je leven.

Er wordt gepraat over meditatie en mindfulness op scholen. Wat vind jij daarvan?

Is het niet geweldig? Kinderen zijn onze toekomstige leiders en beïnvloeders van de planeet. Ik ben daarom lid van de raad van bestuur van een organisatie genaamd Kids for Peace én I richtte een organisatie op, genaamd Youth Meditation & Yoga International. In de VS en Canada hebben meditatie en mindfulness lessen voor kinderen een vlucht genomen. We weten dat meditatie een krachtige positieve invloed heeft op zowel pesten als teambuilding. Het is een van de meest krachtige bewustzijnstools. Voor meer geweldloze communicatie, voor de ontwikkeling van emotionele intelligentie van kinderen en jongeren. Er zijn een aantal fantastische Nederlandse docenten zoals mijn dierbare vriendin Rosalinda Weel, die haar boeken en lessen wijdt aan kinderen.
 
Wil jij meditatie integreren in je dagelijks leven? Bestel dan direct Geheimen van meditatie in de webshop van Altamira.
 
Foto: Thinkstock
 

Beoordeel dit artikel

(8 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht