Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

De boeddha over geluk

In het boeddhisme ligt er veel nadruk op lijden. Juist als je lijdt, kun je je tot het boeddhisme richten voor hulp. Juist door de pijn in je hart, is er communicatie mogelijk. En via die communicatie, kun je geluk vinden. 

Lijden in het boeddhisme

Dit klinkt misschien in eerste instantie wat vaag. Waarom zou je pijn moeten lijden om gelukkig te kunnen worden? De Boeddha ziet het zo: jouw lijden en het lijden van velen anderen vormen de basisvoorwaarde om het hart van de Boeddha te betreden, om de Boeddha in ons hart toe te laten.

Lijden is zo belangrijk in het boeddhisme, omdat je het moet leren doorgronden om juist geluk te kunnen voelen. Je moet je lijden een specifieke naam geven, en alle kenmerken ervan vaststellen. Dit alleen al brengt ons geluk en vreugde 'zonder inzinkingen' (anashrava). 

Obstakels voor geluk

In ieder mens bevindt zich een krachtige energie, die ons naar datgene voortdrijft waarvan wij denken dat het ons gelukkig zal maken. Toch kan ook deze energie ervoor zorgen dat we lijden. Wat we nodig hebben, is het inzicht dat status en rijkdom juist obstakels voor ons geluk zijn.

Hoe kun je dit oplossen? Ontwikkel het verlangen om zonder deze dingen te leven, zodat je van alle wonderen van het leven kunt genieten die altijd voorhanden zijn. Vind je dat lastig? Denk aan de mooie blauwe lucht die altijd weer tevoorschijn komt, bomen in je straat of in een park in de buurt of je kinderen.

Leven in het nu

Wat is het belangrijkste advies van de Boeddha? Leven in het nu. Het vermogen om aanwezig te zijn, op het huidige moment van het leven te genieten. Probeer jezelf te bevrijden van alle impulsen en vind op die manier het ware geluk. 

Beoordeel dit artikel

(8 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht