Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

De boeddha over rust

Ons denken lijkt onophoudelijk door te gaan. En ons doen eigenlijk ook. Probeer je rustig een boek te lezen of lekker een serie te kijken, dan merk je misschien dat je gedachten toch ergens anders zijn. En dat je dat wasje nog even gaat doen. Of was je nou het Journaal aan het kijken? Volgens het boeddhisme is hier in vier stappen wat aan te doen. De belangrijkste: stoppen!

Altijd haast

In Het hart van boeddha's leer wordt hiervan een voorbeeld gegeven. In het voorbeeld rijdt een man op een paard, heel hard, alsof ze snel op weg zijn naar een belangrijke bestemming. Als de man wordt gevraagd waarnaar hij op weg is, zegt hij: "Ik weet het niet, dat moet je aan het paard vragen!'

Als we niet kunnen stoppen, kunnen we geen inzicht verwerven. 

Dit is eigenlijk ook ons verhaal. Wij rijden ook op een paard, dat maar doorgaat en rent. Op weg naar een belangrijke bestemming. Maar eigenlijk weten we die bestemming helemaal niet. Terwijl we maar blijven rennen en doorgaan. Het is een gewoonte geworden, die we niet goed kunnen stoppen.

De kunst van het stoppen

Maar hoe stop je die gewoonte dan? Zolang we zo aan het racen zijn, hebben we namelijk geen innerlijke vrede. En daar kun je zelfs in je slaap last van krijgen (denk aan lastig in slaap komen en nachtmerries). Thich Nhat Hahn omschrijft het als een storm die door ons heentrekt. Die we kunnen stoppen door simpelweg op te letten. Oplettend ademen, oplettend lopen, oplettend glimlachen. Wanneer je oplettend bent, leef je met je volledige aandacht in het huidige moment. 

Kalmeren

Oké, we moeten dus stoppen met haasten en meer opletten. Dit is de eerste stap naar meer rust en meer innerlijke vrede. De tweede stap is kalmeren. Met stabiele emoties kom je minder snel in de verleiding om weer te gaan racen. En te vervallen in die oude gewoontes. In deze top 5 lees je meer over kalmeren.

Rusten

Na stoppen en kalmeren komt Thich Nhat Hahn bij de volgende stap: rusten. Hoe verleidelijk het ook is om weer door te willen gaan, raad hij aan om echt te rusten. Écht een stapje terug nemen. Een pilletje tegen hoofdpijn werkt snel, maar of het op de lange termijn ook echt wat doet is maar de vraag. Met rusten wordt overigens niet bedoeld dat je in bed gaat liggen. Zittend mediteren of wandelen is ook rust. 

Genezen

Wil je echt af van dat gestress en die eindeloze gedachtegang? Dan ben je met bovenstaande stappen op de juiste weg. Wil je meer in het nu leven? En wil je 'genezen' van die eeuwige haast en innerlijke onrust? Dan moet je volgens Thich Nhat Hahn eerste bovenstaande stappen doorlopen. Stoppen, kalmeren en rusten zijn eerste vereisten om de innerlijke strijd op te lossen en meer bewust in het leven te staan. 

Meer lezen? In Het hart van Boeddha's leer legt Thich Nhat Hahn je alles uit over boeddhisme. 

Beoordeel dit artikel

(9 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht