Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

De Kunst van het Alleen Leven

Meer dan ooit tevoren woonden we met zo veel alleen. Jane Mathews biedt suggesties over hoe je dit kunt omarmen en legt uit dat alleen zijn iets anders is dan eenzaam zijn.


Alleen leven is net als drop. Of je houdt ervan, of je haat het. Hoe dan ook, wij alleenstaanden zijn met veel! Meer dan een derde (bijna drie miljoen) van alle Nederlandse huishoudens bestaat uit mensen die alleen leven* en er zijn een duizelingwekkende driehonderd miljoen van ons over de hele wereld. Dat maakt ons de snelst groeiende bevolkingsgroep ter wereld. We hebben er vaak niet voor gekozen om alleen te leven; het was ons lot, zo liep het gewoon. Behalve dat het heel leuk kan zijn brengt alleen zijn ook wel  uitdagingen met zich mee. Zoals in je eentje koken, jezelf motiveren, een vakantie boeken, je financiën regelen of simpelweg weerstand bieden aan de lokroep van wijn, slobberige kleding en eindeloos netflixen. Er zijn ook minder tastbare  beproevingen, zoals eenzaamheid de baas worden en met opgeheven hoofd door het leven gaan in een maatschappij waar een leven alleen, al dan niet bewust, wordt gezien als een soort tweederangsbestaan.

Ik nam mijn duik in het solo leven (na een onverwachte scheiding), niet met een elegante zwanenduik, maar meer met een genadeloze buiklanding . Ik was er niet op voorbereid en ik kan niet zeggen dat het meteen liefde op het eerste gezicht was. Maar dat is echt veranderd! Niet alleen omarm ik het alleen leven nu, maar ik kan met alle zekerheid zeggen dat ik het zelfs fijner vindt om alleen te zijn. Het is geen compromis, geen tweede prijs of een hobbel op weg naar het zonnige leven als stelletje.


Tien dingen die ik gaandeweg heb geleerd:

1.   Ook de sterkste, vaardigste, sociaalste en aardigste mensen ter wereld leven soms alleen.

2.   Je moet jezelf aardig vinden. Pas dan lukt ook de rest.

3.   ‘Al doende leert men’ gaat zeker op voor alleen wonen. Je ontdekt een kracht waarvan je niet wist dat je die had.

4.   Ontwikkel een ander perspectief. Zeg tegen jezelf dat je alles uit je leven wilt halen. En toevallig doe je dat in je eentje.

5.   Alleen zijn is niet hetzelfde als eenzaam zijn.

6.   Jij, en niemand anders, bent verantwoordelijk voor je eigen geluk. Dat ligt in jouw handen (en dat is de veiligste plek).

7.   Alleen zijn geeft je de tijd en ruimte om te ontdekken wie je bent en wie je wilt zijn.

8.   De meeste mensen liegen over wat ze eten als ze in hun eentje zijn.

9.   De wereld is van degenen die doen.


10. Blouses met knoopjes op de rug zijn het werk van de duivel.

Sinds ik alleen leef heb ik mensen ontmoet en dingen gedaan die ik nooit had kunnen dromen (zoals twee boeken schrijven, door Iran reizen, een nieuwe carrière ontwikkelen als gids en leren hoe je houten lepels kerft. Mijn wereld is vergroot. We zijn een stuk sterker dan we denken.

You can do this!

 

Meer lezen? Bestel dan nu hier het boek. 
De Kunst van het Alleen Leven van Jane Mathews, Altamira
 


www.janemathews.com.au

 

*Source 2017 Statista 

Beoordeel dit artikel

(0 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht