Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

De rafelrandjes zien

Het leven is gecompliceerd. Als je het nieuws kijkt, lijkt het soms alsof er alleen maar ellende in de wereld is. We proberen dit te relativeren. Maar zien we wel de werkelijkheid? In Boeddhisme in alle eenvoud laat auteur Steve Hagen zien wat de Boeddha hierover zegt.
 
Deze oefening kan je de hele dag door doen. Toen de Boeddha sprak over de juiste zienswijze doelde hij op een zienswijze die flexibel, stromend en voortdurend veranderend is. Dat is wel wat anders dan ‘standvastigheid in standpunten’ of hokjesgeest.
 
We zijn eraan gewend alles op te splitsen en in hokjes te stoppen. Links en rechts, goed en slecht, boven en beneden. Een poema besluipt een hert? Wij hebben de neiging het hert te waarschuwen. Maar ook de poema moet eten. Daar heeft hij een prooi voor nodig. Als we de herten beschermen vanuit compassie, sterven de poema’s uit. En dan worden de herten een plaag. Ze vermenigvuldigen zonder weerga en eten alles op.
 

We willen alles begrijpen

In het nieuws is er ook de neiging om ons ‘hapklare brokken’ op te dienen. Dat is omdat wij afhaken bij gecompliceerde verhalen. Waarom hebben we zo’n hang naar duidelijkheid, overzichtelijkheid, zwart-wit verklaringen? Omdat we op de vlucht zijn voor verwarring. We willen alles begrijpen. We willen het weten. En we hebben een mening. Als we alles in hokjes opbergen kunnen we de illusie koesteren dat we het snappen. Eigenlijk zijn we dus bang voor de werkelijkheid. Want die is niet zo hapklaar. Die heeft nogal wat tegenstellingen. En rafelrandjes.
 

De oefening

Oefening: Vandaag zoek je de rafelrandjes. Om ze daadwerkelijk te zien. Zodra er ergens een verklaring voor wordt gegeven, vraag je je af: ‘Is dat wel het hele verhaal?’
Betrek een groter plaatje/breder beeld bij de verklaring. Zo krijg je meer contact met de werkelijkheid. Je gaat voorbij aan de hokjesgeest. En je zienswijze wordt flexibeler.
 
 
Meer weten over rafelrandjes en Boeddhisme?

Beoordeel dit artikel

(3 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht