Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

De verlichting van de dorpsgek

Wim van der Zwan laat in de bundel De verlichting van de dorpsgek - een verzameling spirituele verhalen - zien dat gekte ook een mooie zijde heeft. We geven het titelverhaal alvast aan je weg. Een lekker leesverhaaltje met een mooie les.
 

De grote god Shiva had er schik in zich af en toe onder de mensen te begeven. Dan daalde hij af van de berg Kailasj, hoog in de Himalaya’s, vermomde zich als mens en peilde hoe alles in de wereld erbij stond.
Dit keer nam hij de gedaante aan van een waarzegger die iedereen kon vertellen hoeveel reïncarnaties het zou duren voor iemand verlicht was en aan het rad van wedergeboorte zou ontsnappen. Want je moet weten dat iedereen in India gelooft dat je na je dood herboren wordt naar de maat van wat je in je leven hebt uitgericht. Wie zondig geleefd had kon terugkomen als hond of zelfs als insect, wie een goed leven leidde en veel goed ‘karma’ opbouwde, kwam hoger op de ladder terug en was dichter bij de verlossing uit dit aards bestaan, het nirwana waar alles goed is.
Je kunt je voorstellen dat het stormliep. In elk dorp wilde iedereen weten hoe lang de bevrijding nog op zich zou laten wachten.
 
Alleen de dorpsheilige in een van de dorpen weigerde te gaan. Heimelijk was hij bang, want stel je voor als de waarzegger hem veel reïncarnaties toebedeelde. Dan verloor hij zijn gezicht en aanzien!
Maar iedereen drong aan en uiteindelijk moest hij wel toegeven. Maar hij bedong een voorwaarde: de dorpsgek moest ook naar de waarzegger.
Die dorpsgek was een dronkaard die alles dubbel zag en alleen vloeibaar voedsel tot zich nam. Een reddeloos verloren ziel waar geen zinnig woord uit te halen viel.
Maar dit keer had de dorpsheilige de wijsheid eventjes niet in pacht. Tegen zijn verwachting in, stemde de dorpsgek toe.
Nu moest hij wel  De dorpsheilige ging de tent in om zijn hand te laten lezen.
Shiva keek aandachtig naar de lijnen in de palm van zijn hand en zei toen: ‘Tweeduizendvijfhonderdenzesenzestig reïncarnaties.’
De arme heilige schrok. Hij had gehoopt op een stuk of twintig, maar hij was in ieder geval wel de beste van het dorp.
Toen kwam de dorpsgek. Shiva tuurde weer aandachtig naar de lijnen in de hand van de dorpsgek en zei toen: ‘Je hebt geen mooi leven geleid en veel slecht karma opgebouwd. Dat gaat minstens één miljoen reïncarnaties duren voor je nirwana bereikt.’ Juichend rende de man de tent uit en riep: ‘Hoera! Hoera! Ook voor mijn gevallen ziel is redding mogelijk. De goden zijn geprezen.’
Op datzelfde moment werd hij verlicht.
 
 
Lees meer waanzinnige verhalen van Wim van der Zwan in De verlichting van de dorpsgek

Beoordeel dit artikel

(1 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht