Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

De wijsheid van wolven

In het hart van ieder mens leeft zowel een witte als een zwarte wolf. De witte wolf is wijs, zachtaardig en liefdevol. De zwarte wolf zit vol onrust, angst en woede. Deze twee wolven vechten met elkaar; soms heeft de een de overhand, soms de ander. 
De volksverhalen in De wijsheid van de witte wolf laten zien dat we op elk moment in ons leven onze woorden, ons gedrag en zelfs onze gedachten kunnen sturen. Aan jou dus de keuze welke van de wolven je voedt. Omarm je witte wolf en ervaar ware innerlijke vrede.
 
Lees hieronder eerst een inspirerend verhaal en vervolgens de betekenis die het verhaal kan hebben voor jou.

De twee wolven

(uit Amerika)
Onder een weidse sterrenhemel, in het licht van de maan van de voorouders, onder bescherming van de Grote Geest, zaten Rood Hert, de stamoudste, en Korte Pijl, de zoon van zijn kleinkind, bij het warme vuur. Korte Pijl was voor het eerst op een lange jacht geweest. Deze jacht moest van hem een man maken. Ze zaten een tijdje zwijgend naast elkaar, ze genoten van de stilte en waren allebei in gedachten verzonken.
‘Overgrootvader,’ zei de jongen aarzelend, ‘ik moet een jager worden en jij hebt me nu geholpen bij mijn eerste lange jacht. Maar mijn hart blijft onrustig. Ik vertrok opgewekt en vrolijk, maar al snel werd ik ongedurig en verdrietig omdat ik geen sporen vond. Toen jij me op sporen wees, werd ik zelfs woedend en zo jaagde ik het buffelkalf weg dat we anders hadden kunnen vangen. De volgende ochtend was mijn hart weer blij, dolgelukkig met de hemel, de aarde en het water, maar ’s middags haatte ik de zon, de mensen en mezelf. Waarom is dat zo, Rood Hert, vader van de vader van mijn vader?’
Rood Hert wierp een blik omhoog naar de hemel, wierp een blik op het vuur en wierp een blik in zijn hart. Hij zweeg lange tijd en zei toen: ‘Sinds het ontstaan van de aarde, nog voor ons volk op paarden reed, leven in het hart van ieder mens twee wolven. De ene wolf is wit en straalt als de middagzon, de andere is zwart als de maanloze, met dikke wolken bedekte nacht. Die twee strijden verbitterd met elkaar.’
‘Strijden die wolven ook in mijn hart?’ vroeg Korte Pijl en hij legde zijn hand op zijn borst.
‘Ja, ook in jouw hart,’ knikte de oude man. ‘Ook in mijn hart en in dat van je broers en zussen, je vader en je moeder. Ze leven en strijden in het hart van ieder mens. Maar de wolven hebben niet alleen een verschillende kleur vacht. De zwarte wolf laat zijn tanden zien, hij dreigt en gromt en bijt. Hij is wraakzuchtig, wreed en gulzig. De witte wolf is slim, zachtaardig en liefdevol. Hij houdt van mensen en is vriendelijk en wijs.’
Korte Pijl staarde lang naar de gloed van het uitdovende vuur. Ten slotte vroeg hij stilletjes: ‘Zal de zwarte wolf de witte wolf dan niet doden? Overwint in een strijd woede niet altijd van zachtaardigheid? En wat gebeurt er als de zwarte wolf de witte wolf verslaat?’
‘Korte Pijl, denk eens even na. Zou jij je grote held Tamahanaka kunnen verslaan alleen maar door woedend te zijn?’
‘Nee. Je moet sterk zijn en weten wat je doet. Maar welke wolf is het sterkst? Wie zal de strijd winnen?’
‘De wolf die jij voedt,’ antwoordde de oude man.

Tips om je witte wolf te voeden

Uit het verhaal van de twee wolven blijkt vooral dat geluk een kwestie is van het maken van de juiste keuzes. En omdat geluk nu eenmaal heel belangrijk is, herhaal ik het hier nog een keer:
Jij bepaalt zelf je geluk!
Keuzes maken lijkt vaak niet gemakkelijk, maar toch is het meestal eenvoudiger dan je denkt. Want zelfs als je heel nare dingen overkomen en het lot je echt niet gunstig gezind is, kun je nog steeds zelf je eigen keuzes maken. En als je het mij vraagt, is dat nog altijd beter dan geen keuze hebben. Wie keuzes kan maken, wordt misschien geplaagd door twijfel, maar heeft ook vrijheid en daar draait het om. Want vrijheid is een voorwaarde om volwaardig mens te zijn.
 

Welke wolf in je hart wil jij voeden?

De zwarte wolf zit vol onrust, angst en woede, hij windt zich snel op en wordt makkelijk boos. De witte wolf is juist het tegengestelde. Hij blijft zelfs in moeilijke situaties heel gelijkmoedig, hij is ontspannen, vrolijk en zit vol levensvreugde.
Natuurlijk zijn de wolven niet altijd even sterk. Soms is de ene sterker, dan weer de andere. Veel mensen hebben van nature een heel grote zwarte wolf, terwijl andere mensen amper merken dat er een zwarte wolf in hen leeft, omdat hij zo klein is. Uiteindelijk wint altijd die wolf waarvoor jij het beste zorgt.
Inderdaad, jij kiest. Voed je je zorgen, angsten en twijfels over jezelf, dan worden die na verloop van tijd steeds erger. Maar als je de positieve gedachten en gevoelens in jezelf voedt, dan zullen de negatieve na verloop van tijd verdwijnen. Omdat je ervoor hebt gekozen dit boek te lezen, gaan we ervan uit dat je voor de laatste mogelijkheid hebt gekozen. En dus rest alleen de vraag hoe je je witte wolf kunt voeden, want je begrijpt dat wolven niet van de lucht leven.
 

Vergeet de witte wolf nooit

In de vrije natuur kunnen wolven dagenlang zonder voedsel overleven. Ook in dierentuinen en wildparken worden ze vaak maar om de twee tot drie dagen gevoerd. Maar de witte wolf in je hart eet het liefst elke dag veel kleine hapjes. En die hapjes vind je in dit boek. Je krijgt verhalen en sprookjes die je kunnen inspireren, maar ook meditaties, eenvoudige mentale oefeningen en kleine aandachtsexperimenten die je op elk moment kunt toepassen om je aandacht aan te scherpen. Daarnaast krijg je gedachten en beschouwingen voorgeschoteld, die je helpen je witte wolf groot en sterk te laten worden.
Je kunt het positieve in jezelf altijd en overal voeden. Er bestaan geen regels voor het omgaan met de verhalen en technieken in dit boek. Maar ik kan je één ding aanbevelen: vergeet de witte wolf in je hart nooit en laat hem niet uithongeren.
 
Wil je meer verhalen en wijsheden over wolven lezen? Bestel nu dan het boek De wijsheid van de witte wolf van Aljoscha Long en Ronald Schweppe
 
 
 

Beoordeel dit artikel

(6 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht