Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

Deepak Chopra over Ayurveda

Ayurveda is een hindoeïstische gezondheidsleer uit India, die al meer dan 5000 jaar beoefend wordt. Letterlijk betekent Ayurveda 'de leer van het leven'. Wil je weten wat deze gezondheidsleer voor jou kan betekenen? Deepak Chopra licht een tipje van de sluier op in het Ayurvedische kruidenboek.

Ayurveda is een holistische geneeswijze. Dat betekent dat de hele mens in ogenschouw, wordt genomen. Ayurvedische artsen zien lichaam en geest als één. Ook zullen zij altijd kijken naar de patiënt in relatie tot zijn omgeving. Het doel van Ayurveda is de gezondheid van een gezond iemand in stand houden en ziekte van een ziek persoon genezen. Hiervoor heeft een arts een heel scala aan middelen tot zijn beschikking, zoals dieet en voeding, leefstijl, yoga, lichaamsbeweging, rust en ontspanning, meditatie, ademhalingsoefeningen, massages en geneeskrachtige kruiden.

Dosha's

Ayurveda onderscheidt drie belangrijke principes – dosha's – in de natuur: vata, pitta en kapha. Ieder mens wordt geboren met een mix van deze drie dosha's. Bij elke baby zijn deze principes in balans. Al snel treden echter verstoringen op, bijvoorbeeld door opvoeding, slecht voedsel of bepaalde heftige emoties. Blijven de dosha's uit evenwicht? Dan wordt de vitaliteit aangetast en ontstaat uiteindelijk ziekte. Ayurveda richt zich daarom nooit op een specifieke kwaal, maar altijd op het in balans brengen van de dosha's.

Constitutie

Elk individu is volgens Ayurveda uniek: iedereen heeft een eigen energieverdeling. Bij de meesten van ons overheersen een of twee dosha's. Er zijn bijvoorbeeld vata mensen, maar ook pitta-kapha mensen. Slechts zelden komt iemand ter wereld met een constitutie waarin alle drie de dosha's in dezelfde mate vertegenwoordigd zijn: een vatta-pitta-kapha persoon. Een Ayurvedische arts zal altijd zeer nauwkeurig in kaart brengen wat jouw persoonlijke constitutie is: jouw unieke mengeling van vata, pitta en kapha.

Zwakke en sterke punten

Als je eenmaal weet wat je Ayurvedische constitutie is, kun je daar je voordeel mee doen. Je begrijpt beter wat je sterke en zwakke punten zijn, zowel fysiek als emotioneel en mentaal. Je kunt je leefstijl aanpassen, zodat je bepaalde ziekten waarvoor je gevoelig bent, kunt vermijden. Ben je bijvoorbeeld een kapha persoon en heb je in het voorjaar last van hooikoorts, een typische kapha kwaal? Dan is het zaak om voorzichtig te zijn met voedsel dat de kapha in jezelf nog extra versterkt. Dus zet je niet te vaak voedingsmiddelen, zoals tarwe, komkommer en kaas op het menu. Naast dit soort zeer specifieke aanwijzingen, biedt Ayurveda ook meer algemene richtlijnen.

Gezond eten

Volgens Ayurveda bepaalt wat wij eten voor een groot deel onze gezondheid en vitaliteit. Een gezonde maaltijd is een maaltijd waarin alle zes smaken vertegenwoordigd zijn. Ayurveda onderscheidt: zoet, zuur, zout, scherp, bitter en samentrekkend. Het zoete vind je terug in levensmiddelen die een bron zijn van koolhydraten, proteïne en vetten, zoals pasta's, brood, vis en vlees. Het zuur zit bijvoorbeeld in citrusvruchten, tomaten en azijn. Zout tref je aan in tafelzout, sojasaus en zeevruchten. Uien, knoflook, peper en dergelijke geven je de scherpe smaak. Bitter wordt vertegenwoordigd door groene bladgroenten en kruiden, waaronder koriander, komijn en dille. Bonen, peulvruchten, groene thee en cranberry's veroorzaken de samentrekkende smaak.

Neem de tijd

Ook hoe we eten is van invloed op ons welzijn. Ayurveda raadt je aan te luisteren naar je lichaam. Vraag voordat je gaat eten aan jezelf of je daadwerkelijk trek hebt. Stop jezelf niet vol uit gewoonte, vanwege sociale verplichtingen of om jezelf te troosten. Heb je honger? Eet dan bewust: besteed aandacht aan het feit dat je eet. Dus niet tegelijkertijd televisiekijken of de krant lezen. Neem de tijd, schrok niet alles snel naar binnen. En altijd geldt: vers bereid voedsel heeft de voorkeur!

Ontgiften

Ieder mens krijgt te maken met gifstoffen, ama, die terechtkomen in weefsels en cellen. In een gezonde staat kan ons lichaam deze gifstoffen zelf afvoeren. Maar vaak gaat hierin iets mis, waardoor ziekte ontstaat. Er zijn verschillende manieren om ama een halt toe te roepen. Bepaalde kruiden, waaronder gember, kaneel en kruidnagel stimuleren je spijsvertering en helpen zo om de gifstoffen af te voeren. Ook lichaamsbeweging ondersteunt dit proces. Een andere methode is vasten. Binnen de Ayurveda zijn ook oplossingen bekend zoals het innemen van olie en massages.

In het Ayurvedische kruidenboek toont Deepak Chopra hoe we op natuurlijke wijze een hogere weerstand, hernieuwde lichaamskracht en meer energie kunnen verwerven. Het boek geeft een beschrijving van de veertig meest gebruikte kruiden uit de Ayurvedische keuken. Bestel Ayurvedische kruidenboek nu in onze webshop!


Foto: Thinkstock

Beoordeel dit artikel

(13 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht