Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

Droom of bevlieging: hoe weet je dat?

Je bewust worden van je motivaties op het gebied van je wensen en verlangens is de eerste stap naar je dromen of doelen. Hoe weet je nou of het werkelijk een diep verlangen is, een soort roep van je ziel, of toch slechts een kortstondige passie of bevlieging? Hoe je dit onderscheid maakt, legt gastblogger Michèle Bevoort in dit artikel uit.
 

De kracht van je verlangen

Na een periode waarin materialisme belangrijk was, is er nu meer interesse voor zelfontwikkeling. We beseffen dat materie uiteindelijk niet die vervulling geeft waar we eigenlijk naar zochten. Nu kan het materiële en het spirituele veel meer samengaan. Genieten van materie, maar er niet meer afhankelijk van zijn voor geluk. We verlangen meer naar werk dat zinvol is, naar verbinding met anderen, naar werkelijk contact. Er is dus verschil tussen een wens hebben en een diep verlangen, en hoe weet je dan wat te volgen? Hiervoor is wat zelfonderzoek nodig. Streef zeker naar alles wat je maar wilt, maar weet wel waarom je ernaar streeft! Als je een studie gaat doen omdat je erkenning zoekt of je gerespecteerd wilt voelen, of als je een bepaald interieur aanschaft omdat je eigenlijk rust verlangt, dan kan het zijn dat je op de verkeerde plek wilt krijgen wat je eigenlijk verlangt.
 

De hamvraag: waarom wil je iets?

Om het te illustreren even puur een materiële wens: wat is jouw werkelijke motivatie voor het verlangen naar dat huis, een cabrio of je vijfentwintigste paar schoenen? Er is helemaal niets mis met verlangen naar materie, en daarvan genieten, maar weten wat er voor emotie onder dit verlangen ligt, maakt het verschil. Op die manier kun je op een gezonde manier van materie genieten, zonder dat het onbewust een opvulling is van een leegte in jezelf. Of dat je onbewust een andere emotie zoekt die de spullen je niet geven, waardoor je in een vicieuze cirkel komt. Als je onbewust liefde zoekt, zal een nieuwe tas dit niet vervullen. Je wilt die ‘spullen’ nooit alleen om de ‘spullen’ zelf, aldus auteur van Het Plan van je Verlangen Danielle LaPorte (waar ik binnenkort een uitgebreider artikel over schrijf). Zij stelt dat het gaat over het gevoel wat die spullen je geven. Dus als je iets wilt ‘hebben’, kijk dan eens wat het gevoel is dat je eigenlijk wilt krijgen. Als dat gevoel bijvoorbeeld plezier is, dan kunnen die schoenen daar alsnog aan bijdragen. Maar misschien kom je ook wel tot de conclusie dat die schoenen je eigenlijk helemaal dat gevoel van plezier niet geven, of maar heel kort. En zo gaat het natuurlijk ook voor die baan, die reis die je wilt maken, die relatie die je wilt: wat is het gevoel dat je eigenlijk zoekt? En is dat wat je wilt dan wel het juiste om je dichterbij dat gevoel te brengen? Je bewust worden van je motivaties op het gebied van je wensen en verlangens, is de eerste stap naar je werkelijke dromen of doelen.
 

De kracht van je verlangen

Je verlangens onderzoeken brengt je dichterbij dat wat je kunt veranderen en dichterbij je mogelijkheden. Danielle LaPorte stelt: verlangen is de basis van onze wil om te leven. Als je niet meer verlangt, ontwikkel je je niet meer. Het najagen van dingen komt zo niet meer vanuit angst of tekort, vanuit dat het niet goed is zoals het is, het komt vanuit vertrouwen en dient als richtingaanwijzer in je leven. Wanneer je verlangens gaat onderzoeken kom je er waarschijnlijk achter dat je X wilt omdat je je daardoor compleet zult voelen. Of dat je Y wilt omdat dat je krachtig doet voelen. Of dat je Z wilt omdat je je dan vrij voelt. Achter elk verlangen zit een gevoel en die gevoelens brengen je dichterbij je essentie of ziel.
 
Hier kun je het eerste hoofdstuk lezen uit Het Plan van je Verlangen.
 

Michèle Bevoort is onze gastblogger. Ze schrijft voor verschillende magazines en kranten en is lifecoach. Wil je meer over Michèle wil weten? Neem dan een kijkje op haar blog.

Foto: Liubov Burakova

 

Beoordeel dit artikel

(1 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht