Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

- Chakra -

Eerste chakra volgens Anodea Judith

Anodea Judith is de grondlegger van de chakrapsychologie. Zij plaatst moderne psychosociale kwesties in een spiritueel kader, gebaseerd op de interpretaties van de chakra's. Dit houdt in dat haar beschrijving van de chakra's veel dieper gaat dan de standaardlijstjes die je overal op internet vindt. Hier lees je alles over de betekenis van het eerste chakra, gezien door de ogen van Anodea Judith.
 
eerste chakraAnodea Judith vergelijkt ons lichaam met de hardware, onze programmering (conditionering, invloed ouders en maatschappij) met de software en het Zelf (de ziel) als de gebruiker.

Belemmerende overtuigingen

Het probleem bij vrijwel iedereen is dat een deel van de software verouderd en achterhaald is. Het zijn bijvoorbeeld oude boodschappen of overtuigingen uit je jeugd die nu niet langer van toepassing zijn op je huidige leven. Maar die ondertussen je wel dwars zitten. 'Ik ben niet creatief', 'Mij lukt nooit iets' of 'Ik ben het niet waard om een liefdevolle partner te hebben': het zijn maar enkele voorbeelden van belemmerende overtuigingen. Het is dus zaak dit soort verouderde programmering in jouw systeem te deleten. Dit kan met behulp van het chakrasysteem!

Zeven hoofdchakra's

Iedereen die zich wel eens bezig heeft gehouden met energetisch werk, kent de chakra's. In de meeste oosterse tradities is sprake van zeven hoofdchakra's. Deze chakra's komen tot uitdrukking in de vorm van ons stoffelijk lichaam, de patronen die we in ons leven manifesteren en in de manier waarop we denken en voelen en omgaan met de situaties waar het leven ons voor plaatst. Elk chakra heeft een eigen unieke relatie met fysieke, emotionele, mentale en spirituele processen en herbergt programmering. Laten we nu kijken naar de achtergrond en werking van het eerste chakra.

Vorming van het eerste chakra

Het eerste chakra heeft betrekking op de vorming van het stoffelijk lichaam en heeft plaats tijdens de prenatale ontwikkeling en het eerste jaar. De baby is gericht op overleving en lichamelijk comfort. Heeft de baby het warm, wordt het kindje gekoesterd, krijgt het op tijd voedsel, voelt het zich veilig? Wanneer aan deze behoeften wordt voldaan, verankert dit de ziel in het stoffelijk lichaam. Het kind voelt zich welkom op de wereld. Het kind heeft het gevoel dat het er mag zijn en dat het dingen mag hebben. Het eerste chakra heeft zich op gezonde wijze ontwikkeld.

Het recht om er te zijn

Want om stevigheid in het eerste chakra te vinden, moeten we een instinctief besef hebben van ons recht om er te zijn. Zonder het recht er te zijn, kunnen maar weinig andere rechten worden opgeëist. Het recht om er te zijn, is het recht om te bestaan – het recht dat de basis is van ons overleven en ons gevoel van veiligheid. Veel mensen ervaren hiermee problemen. Zij voelen zich ongewenst en hebben niet het idee een plek in te nemen op aarde. 

Het recht om te hebben

Een uitvloeisel van het recht om er te zijn is het recht om te hebben. In het bijzonder om te hebben wat we nodig hebben om te kunnen overleven. Denk aan plezier, liefde en complimentjes, maar ook geld en een dak boven je hoofd. Je moet jezelf kunnen toestaan om deze zaken te hebben.

Beschadiging eerste chakra

Als het eerste chakra om wat voor reden dan ook beschadigd is, worden we geteisterd door kwesties die samenhangen met overleven. Inclusief gezondheids-, geld- en huisvestingsproblemen en problemen met het vinden van werk. We kunnen het idee hebben dat een basisgevoel van veiligheid en zekerheid ons steeds ontsnapt, wat we ook doen. Zelfs als we niet werkelijk in ons overleven worden bedreigd.

Trauma's en mishandeling: impact op eerste chakra

Hoe raakt een eerste chakra beschadigd? Eigenlijk door alles wat een bedreiging vormt voor het overleven. Zoals geboortetrauma's, verlating, verwaarlozing, ernstige ziekte, ondervoeding, extreme armoede of lichamelijk mishandeling. Hoe jonger het kind is als deze zaken zich voordien, des te groter de kans op beschadiging van het eerste chakra.

Aarden

Een gezond eerste chakra stelt iemand in staat energetisch geaard te zijn. Wanneer we geaard zijn, kunnen we aanwezig, geconcentreerd, dynamisch zijn. Onze aandacht is gericht op het hier en nu. Zonder aarding echter zijn we onstabiel. We raken ons middelpunt kwijt, verliezen onze zelfbeheersing. We raken het vermogen kwijt om te hebben en houden. Jezelf aarden is dus een krachtig instrument als je aan de slag gaat om oude programmering te verwijderen van je eerste chakra!

Helen van je eerste chakra

Naast oefeningen om te aarden zijn er andere methodes om je eerste chakra te helen. Van lichaamswerk tot regressie. Werkboek chakra van Anodea Judith is een fantastisch startpunt als je jezelf wilt helen. Wil je meer weten over de achtergronden van de chakra's? Dan mag je het Handboek Chakrapsychologie niet missen!
 

Wil je meer weten? Lees hier alles over het tweede chakra, het derde chakra en het vierde hartchakra.

 
Beeld: Thinkstock

Beoordeel dit artikel

(16 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht