Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

Fascial release therapie

Nieuw in Nederland: fascial release therapie. Behandeling van de fascia kan stijfheid en acute én chronische pijn zeer succesvol verlichten. Een ideale aanvulling op triggerpointtherapie. Een verslag van een behandeling bij Rob Beenker. Hij is massagetherapeut en de drijvende kracht achter de Opleiding Triggerpointcoach®.

Met een frozen shoulder een gezonde dosis nieuwsgierigheid naar fascial release therapie meld ik mij bij de praktijk van Rob Beenker in Hoorn. Want wat is nou precies 'fascia'? Rob: 'De fascia is het vlies dat rond spieren, botten en organen zit. Het zit door het hele lichaam heen. Dus bijvoorbeeld om elke spier. Maar daar blijft het niet bij: het zit ook weer om elke spiervezel. Het is eigenlijk een driedimensionaal netwerk door je hele lichaam. Het ondersteunt je lichaam en scheidt organen van andere lichaamsstructuren.'

Fascia speelt een rol bij uiteenlopende klachten
De fascia is op sommige plekken dikker en op andere plekken dunner. Het bestaat uit bindweefsel van een bepaalde stevigheid. Het is uitrekbaar in de breedte, maar niet in de lengte, zoals je goed kunt zien op dit fascia filmpje op YouTube. Bij pijnklachten speelt ook dit bindweefsel op. 'De fascia maken extra verbindingen waardoor het weefsel minder soepel wordt. Ook naarmate we minder bewegen en veel stilzitten verdwijnt de souplesse uit de fascia', zegt Rob.

Fascia en triggerpoints
'De fascia en de spieren beïnvloeden elkaar wederzijds. Stel dat je ergens een triggerpoint hebt. Dat zijn locale plekken met kramp in een spier die pijn veroorzaken. Zo'n triggerpoint trekt alle spiervezels naar zich toe. Met als gevolg stijve spieren. De fascia heeft geen keuze: ook die wordt dan meegetrokken en trekt alles uit het verband, vervolgt Rob. 'Bovendien groeien er dan extra fasciaverbindingen. Klachten worden hierdoor erger'.

Fascial release therapie
Met fascial release therapie maakt de therapeut de fascia weer vrij en herstelt hij de soepelheid. De precieze behandelmethode is uitmuntend beschreven in het Handboek fascial release therapie van James Earls en Thomas Myers. 'Het is een heel werk', vertelt Rob. 'Je moet de extra fasciaverbindingen weer stuk maken, de fascia onderhuids los trekken. Als de fasciaverbindingen er nog maar net zitten en dunne draden zijn, dan valt dat mee. Maar het materiaal wordt dikker en stugger naarmate de tijd verstrijkt. Het werken met fascia is dan ook meestal niet pijnloos. Daarom is het belangrijk de behandeling goed te doseren'.

Effect van fascial release therapie
'Het belangrijkste effect? Je wordt weer soepel! Het zorgt ervoor dat je de normale souplesse terugkrijgt. De methode werkt daarom goed bij mensen die veel stijfheid in hun lichaam ervaren. Maar ook bij acute én chronische pijn kan fascial release therapie uitkomst bieden.'
 
Mijn frozen shoulder
Genoeg gepraat. Tijd voor de eerste behandeling van mijn onwillige schouder.  Snel constateert Rob enkele triggerpoints. Hij oefent korte tijd druk uit op enkele van deze punten. Hij masseert daarbij de afvalstoffen die in een triggerpoint zitten weg. Ook legt hij me uit hoe ik thuis eenvoudig met behulp van een massageballetje enkele triggerpoints kan behandelen. Na een korte behandeling op de massagestoel en op de mat is de mobiliteit van mijn schouder sterk verbeterd. Ik ben verbijsterd. Wat een effect! Maar de fascia dan?
 
Eerst triggerpointtherapie, dan fascial release therapie
'Dat komt later', vertelt Rob. Hij kijkt altijd eerst of zijn cliënten triggerpoints hebben. Zijn die er? Dan behandelt hij allereerst met triggerpointtherapie. Een korte en krachtige methode. Daarna onderzoekt hij of eventuele restklachten behandeld kunnen worden met fascial release therapie. Vindt de massagetherapeut geen triggerpoints? Dan zet hij direct fascial release therapie in.
 
Pijn valt mee
Omwille van mijn blog laat Rob me toch alvast kennismaken met fascial release therapie. Hij concentreert zich op de fascia rondom de spieren in mijn bovenbeen. Ik begrijp direct wat hij bedoelt met 'niet pijnloos'. Het is een compleet ander gevoel dan de triggerpointmassage van zojuist. Toch is het goed te doen en na de behandeling ervaar ik ontspanning. Van napijn heb ik nauwelijks last. Aangezien het effect van één behandeling al spectaculair is, besluit ik om de therapie te vervolgen. De combinatie triggerpointtherapie en fascial release therapie is echt een aanrader!
 
Meer weten? Het gloednieuwe Handboek fascial release therapie wordt officieel gepresenteerd op 27 september 2015 tijdens de Landelijke Triggerpointdag. Je kunt het Handboek fascial release therapie nu echter al in onze webshop bestellen. Dat geldt ook voor het Handboek triggerpoint-therapie.

Beoordeel dit artikel

(26 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht