Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

Green Kitchen Travels

Ik zou willen dat mijn tong een beter geheugen had voor smaken

Via hun populaire foodblog Green Kitchen Stories inspireren David Frenkiel en Luise Vindahl al jarenlang een enorme groep mensen met hun prachtig gefotografeerde vegetarische recepten. Het nieuwste kookboek van David en Luise heet Green Kitchen Travels. Het staat vol heerlijke vegetarische recepten met prachtige reis- en foodfoto’s. Een interview met David Frenkiel over wereldwijde eetculturen.

Het lijkt op de reisfoto’s in het boek altijd mooi weer te zijn. Zoeken jullie altijd zonnige bestemmingen uit?

'Luise is Deens, ik ben Zweeds en we hebben elkaar in Rome ontmoet toen ik daar woonde. We hebben een paar maanden een lange-afstandsrelatie gehad maar na een tijdje verhuisde Luise naar Stockholm, waar ik ook weer was neergestreken. Hier wonen we nu al jaren maar we gaan veel op reis, vooral in de donkere, koude wintermaanden. We hebben hier momenteel maar twee uur daglicht per dag – ik vind dat heel moeilijk en heb de zon echt nodig. In Italië voelde ik me erg thuis. Het land geeft me, net als alle andere warmere landen, energie, niet alleen door het mooiere weer maar ook door de openheid van de mensen: er wordt in de bus gewoon met vreemden gepraat. Dat is ondenkbaar hier in Stockholm.'

Welke geur is je het beste bijgebleven tijdens jullie reizen?

'De geuren in Vietnam waren spectaculair. Toen we daar langs restaurants en straatverkopers liepen, waren de munt- en koriandergeuren bijna bedwelmend, zo lekker. Ze voegen deze en andere verse kruiden pas helemaal aan het eind toe voor maximale smaak. Heerlijk! Ook de zoete geur van kaneel in Marokko. Het leek wel of heel Marrakesh was ondergedompeld in kaneel: je rook het werkelijk overal! Aan het andere uiteinde van het spectrum: op Bali vroegen mensen ons of we de doerian wel eens geroken hadden – die vrucht zou wel zo vreselijk stinken. Hoe erg kan het zijn, vroegen we ons af, maar toen we er op de markt een onder onze neus hielden, gingen we bijna onderuit. Wat een lucht!'

Als je Green Kitchen Travels leest, lijkt het wel alsof jullie overal in de wereld in keukens hebben meegekeken. Hoe komen jullie in contact met goede koks?

'Als we op ons blog een nieuwe reis aankondigen, zijn er soms lezers die ons in contact brengen met lokale koks en andere mensen die goed kunnen koken. Of we vragen de eigenaar van het B&B waar we logeren of hij iemand kent. We proberen bij ze thuis uitgenodigd te worden en dan kijken we ze op de vingers als ze aan het koken zijn. Als je met enthousiaste vreemden over eten praat, heb je zoveel gemeen en dan ontstaan de leukste gesprekken. Kennis en tips worden over en weer uitgewisseld. We schrijven alles zo precies mogelijk op, proberen woorden te vinden waarmee we nieuwe smaken kunnen omschrijven en gaan daar thuis mee aan de slag. En dat is best moeilijk – ik zou willen dat mijn tong een beter geheugen had voor smaken. Soms houden we de recepten die we zo verkrijgen heel authentiek, een andere keer passen we ze aan bij onze manier van koken en bij wat er in de Zweedse supermarkt te koop is. Frituren doen we bijvoorbeeld niet, dus dan moeten we op zoek naar een andere methode.'

Wat is je favoriete keuken?

'Ik denk dat dat de Indiase is; voor vegetariërs een walhalla. Er is zo veel keus in gezonde vegetarische gerechten. Bovendien wordt er weinig zuivel gebruikt en juist veel glutenvrij kikkererwtenmeel. Als je in Europa op die manier kookt, word je al snel als gezondheidsfreak gezien maar daar is het heel gewoon. De verse kruiden en geuren van de Vietnamese keuken zijn ook een favoriet.'

Jullie gaan de hele wereld over. Blijven jullie in Stockholm wonen?

'Waar we op de lange duur zullen wonen, is moeilijk te zeggen maar we zullen vast naar het zuiden afzakken, met Kopenhagen als eerste tussenstop. We dromen wel van een oud Italiaans huisje dat we opknappen, waar we een B&B gaan beginnen en onze gasten gezonde vegetarische maaltijden voorzetten. We zijn goed in het realiseren van onze dromen, dus wie weet komt ook deze op een dag uit.'

Met makkelijk verkrijgbare ingrediënten en heldere instructies zijn de vegetarische recepten uit het nieuwe kookboek van David Frenkiel en Luise Vindahl een gegarandeerd succes. Bestel nu
Green Kitchen Travels in onze webshop. 

Auteur: Roselle de Jong
Foto: David Frenkiel
 

Beoordeel dit artikel

(1 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht