Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

Handboek meditatief ontspannen compleet herzien

In 1990 schreef Jon Kabat-Zinn dé klassieker over mindfulness: Handboek meditatief ontspannen. Nu, bijna 25 jaar later, verschijnt een compleet herziene editie: Gezond leven met mindfulness. Het is de eerste keer dat Jon Kabat-Zinn zijn everseller herziet. Veel meer nog dan het actualiseren met wetenschappelijk onderzoek, wilde de auteur de meditatie-instructies en de beschrijving van manieren om mindful met leven en lijden om te gaan verfijnen en verdiepen.

Mindfulness is – kort geformuleerd – je aandacht bij iets houden. Bewust, in het huidige moment, zonder te oordelen. Mindfulness en in het bijzonder de in door Jon Kabat-Zinn beschreven – en bewezen effectieve – cursus Mindfulness-based stress reduction (MBSR) zijn een uitnodiging om vertrouwder te raken met je eigen lichaam, geest, hart en leven. Door er op nieuwe, systematischere en liefdevollere manieren aandacht aan te schenken, waarbij je belangrijke dimensies van je eigen leven ontdekt die je misschien nog niet had opgemerkt of die je om de een of andere reden tot nu toe had genegeerd.

Wetenschap en mindfulness

Het wetenschappelijk onderzoek naar mindfulness en de uitwerking ervan op gezondheid en welbevinden heeft een gigantische vlucht sinds het verschijnen van Handboek meditatief ontspannen. De nieuwe editie bevat een samenvatting van het opvallende wetenschappelijk bewijs dat de werking van op mindfulness gebaseerde cursussen en trainingen onderschrijft, evenals de doeltreffendheid ervan wat betreft stressvermindering, symptoomregulering en emotioneel evenwicht en de uitwerking ervan op de hersenen en het immuunsysteem.

24/7-levensstijl

De wereld is reusachtig en onvoorstelbaar veranderd sinds deze klassieker voor het eerst verscheen. Denk alleen maar eens aan laptops, smartphones, internet, Google, Facebook, Twitter. Overal draadloze toegang tot informatie en mensen. De impact van deze zich voortdurend uitbreidende digitale revolutie op zo ongeveer alles wat we doen, is enorm. Net als van het snellere levenstempo en onze 24/7-levensstijl, om maar te zwijgen van de gigantische sociale, economische en politieke veranderingen die zich in deze periode op de hele wereld hebben voorgedaan. Dit is een belangrijke nieuwe factor die zwaar wordt meegewogen in Gezond leven met mindfulness.

Opbouw boek

De nieuwe editie bevat vijf delen:

  • Deel I, ‘Mindfulness beoefenen’, beschrijft wat er tijdens de cursus MBSR gebeurt.
  • In deel II, ‘Het paradigma’, wordt een aantal recente onderzoeksgegevens uit de geneeskunde, psychologie en neurologie behandeld. Zo ontdek je hoe mindfulnessbeoefening met lichamelijke en geestelijke gezondheid samenhangt.
  • In het deel dat eenvoudigweg ‘Stress’ heet (deel III), wordt behandeld wat stress is en hoe ons bewustzijn en begrip ervan ons kunnen helpen stress te herkennen.
  • Deel IV, ‘De toepassingen’, biedt uitvoerige informatie en richtlijnen om in een heel scala aan specifieke gebieden die bij mensen grote stress veroorzaken mindfulness te beoefenen.
  • In het laatste deel (deel V), ‘De weg van bewustzijn’, vind je praktische suggesties om door te zetten wanneer je de grondbeginselen eenmaal begrijpt en met mediteren bent begonnen.

Praktisch handboek

Uiteindelijk blijft het boek zoals het vanaf het begin was bedoeld: een praktisch handboek dat zonder poespas laat zien hoe we mindfulness en de ten diepste optimistische en transformerende visie op de aard van de mens ervan kunnen ontwikkelen. Bedoeld voor iedereen, gezond of ziek, die boven zijn of haar beperkingen probeert uit te stijgen en naar hogere niveaus van gezondheid en welbevinden streeft. Het boek is zo opgezet dat het de lezer volledige toegang tot het MBSR-trainingsprogramma.

Mis deze klassieker niet! Bestel Gezond leven met mindfulness in onze webshop.

Foto: Thinkstock

Beoordeel dit artikel

(0 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht