Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

Hoe overleef ik de feestdagen?

De feestdagen zijn altijd een periode vol gezelligheid, vrienden en familie, cadeautjes onder de kerstboom en vooral heel veel lekker eten. Maar ook een lastige periode, waarbij kerststress naar boven kan komen en je toch ook wel vaak even met de handen in het haar zit. Want…  Hoe hoort het eigenlijk?

1. Vegan kerstdiner? Wat zeg je wel en niet? En vooral: wat eet je dan?

We hebben amper tijd gehad om bij te komen van de zakken vol pepernoten, speculaaspoppen en marsepein, of het kerstdiner wordt al gepland. Een heerlijke feestmaaltijd waarbij het middelpunt toch vaak bestaat uit: kalkoen. Als vegetariër – en al helemaal als vegan – is het tijdens de feestdagen vaak een hele onderneming om niet te verdrinken in de zee van vragen, ongemakkelijke gesprekken en de onnodige grappen. En als het eten dan eindelijk op tafel komt, blijft er maar 1 gerecht over om als vegan eten: boontjes waar je de spekjes tussenuit hebt moeten plukken.

Etiquette

Stel, je gaat eten bij de schoonfamilie. Hoe pak je dat aan als vegan? Volgens Reinildis van Ditzhuyzen, heeft voor ons in haar boek Hoe hoort het eigenlijk? al een aantal tips voor de feestdagen voor ons op een rijtje gezet. Ze waarschuwt voor etiquetteverschillen, want ook al dien je als gast de regels van de gastheer te accepteren, betekent het niet dat de gastheer de omgangsvormen van zijn gasten volledig en bewust mag negeren, onder het motto ‘als gast pas je je maar aan’. Reinildis schrijft:

“De gast dienst de regels van de gastheer te accepteren. Dit houdt onder meer in […] dat hij eet wat de pot schaft. Hierbij wordt een uitzondering gemaakt voor mensen met een dieet, vegetariërs en veganisten: zij mogen hun eetwensen vooraf (dus niet op de dag zelf!) kenbaar maken”

Laat dus tijdig aan je gastheer of gastvrouw weten wat je dieetwensen zijn, zodat zij genoeg   tijd hebben om het menu op gepaste wijze aan te passen. Nog een tip van Reinildis: geef altijd tijdig gevolg aan een uitnodiging, zodat de gastheer of vrouw rekening met je kan houden. Als u geen zin hebt, hoor je dit niet te laten merken. Bedenk vooral een goede smoes.

Een Engelse lord rond 1900 prefereerde echter de waarheid. Toen hij voor een diner werd genood, telegrafeerde hij: ‘Kan niet komen. Leugen volgt.’ 

Er zijn natuurlijk nog veel meer etiquette-regels van toepassing tijdens de feestdagen. Wil je meer weten? Lees hier van meer over Hoe hoort het eigenlijk? 

Vegan kerstrecept

Stel voor om zelf iets mee te nemen. Zo heb gegarandeerd lekker eten en verlicht je tegelijkertijd wat van de stress van je gastheer of vrouw. Een heel kerstdiner op tafel zetten, kan natuurlijk erg stressvol zijn (zeker met mensen met extra dieetwensen). Maak bijvoorbeeld een gemarineerde pittige kikkererwten als bijgerecht, bloemkool uit de oven (handig mee te nemen in een potje), of knapperige sperziebonen met een sesamjasje. Ook heerlijk voor niet-vegans. Of stel voor om het toetje te verzorgen. Bijvoorbeeld deze heerlijke geroosterde pompoen met notencrumble:  


Wil je meer inspiratie voor vegan recepten? Bekijk hier dan de boeken Vegan easy en Vegan taart.


2. Alleen met kerst? En nu?

Breng je dit jaar de feestdagen alleen door? ‘Ze zit met kerst alleen’ is volgens sommige een van de droevigste zinnetjes in onze taal. Alsof er dan nog iets vieren valt? Dat is grote onzin natuurlijk, maar dat de feestdagen zoals kerst voor alleenwonenden een grotere uitdaging is kan wel kloppen. In haar boek De kunst van het alleen leven geeft Jane Mathews ons een paar goeie tips om als eenling te genieten van de feestdagen:

Jane Mathews over de feestdagen

“Voor mij zijn de feestdagen vrije tijd die ik helemaal aan mezelf kan besteden. Ik plan mijn bezigheden zorgvuldig en maak mijn eigen tradities. In oktober noteer ik in mijn agenda dat ik kerstkaarten moet regelen. Ik tuig mijn boom elk jaar met dezelfde versieringen op. Om in de stemming te komen zet ik een paar weken van tevoren al kerstliedjes op. Ik koop cadeautjes voor mezelf (een agenda, kookboeken, een tijdschrift, misschien wat sieraden met mijn naam op Etsy), pak die in en leg ze onder de boom.

Geniet van de rust

Inmiddels heb ik met kerst mijn vaste gewoonten. Ik sta vroeg op, mediteer even en ga dan bewegen - maak bijvoorbeeld een wandelingetje. Ook dat is een fijne manier om de natuur te ervaren. Daarna lees ik een boek of tijdschrift dat ik speciaal voor deze dag heb weggelegd en geniet ik van mijn lievelingshapjes, zoals ragdun gesneden plakjes Spaanse jamón ibérico, lekkere kaasjes, een witte nectarine en een glas champagne. Ik heb een hele berg tv-series en films die ik nog wil zien, en als ik het vooraf heb afgesproken, skype ik nog even met vriendinnen in het buitenland. Op deze manier worden de feestdagen voor mij een soort minivakantie, zonder overspannen verwachtingen. Geniet van de rust in je eigen wereldje, dat heeft iets bevrijdends”

Ben je met de feestdagen alleen? Creëer je eigen ritueel. Koop cadeautjes, verstuur kerstkaarten (zoals Jane) en maak een boswandeling. Maak al je favoriete eten klaar, kijk je lievelingsfilms of lees een leuk boek. Wil je liever niet thuiszitten? Dan kun je bijvoorbeeld aan de slag als vrijwilligers bij organisaties die een kerstdiner verzorgen voor dak- en thuislozen. Vaak moet je je daarvoor al vroeg opgeven omdat er meer vrijwilligers dan plaatsen zijn!

Opgelegde gezelligheid is niks voor mij, dus ik doe met oud en nieuw hetzelfde als met kerst: lekker rustig aan. Ik kan het je aanraden - Jane Mathews


Lees hier meer over De kunst van het alleen leven.
 

3. Kerststress??

De feestdagen kunnen natuurlijk ontzettend stressvol zijn, of je nou alleen bent of met je hele familie, schoonfamilie en andere aanhang. Even tijd nodig om tot jezelf te komen? In Ik wil rust legt Harriet Griffey uit hoe je – zeker tijdens deze stressvolle december maand – weer wat rust in je leven kunt creëren.

Rust: even tot jezelf komen

We worden tegenwoordig steeds makkelijker overprikkeld. We zijn constant bereikbaar, beschikbaar en aanwezig. Tenminste, dat wordt wel een beetje van ons verwacht. Extra belangrijk dus om soms even een momentje rust te nemen. Wanneer zat je voor het laatst rustig op de bank, alleen met je eigen gedachten? En wanneer voelde je je daar tevreden over? We willen wel rust, maar we weten niet meer zo goed hoe het moet.

In Ik wil rust vind je een breed aanbod aan tips voor rust. Zoals je misschien al wist, zijn mediteren en mindfulness goed voor een heldere geest. Maar wat je misschien niet wist, is dat voeding ook een grote invloed heeft op de rust in jezelf.

Nieuwsgierig? Bekijk dan hier het inkijkexemplaar van Ik wil rust!

Rust: boekentip

De feestdagen zijn natuurlijk ook dé gelegenheid om heerlijk op de bank met een goed boek te ontspannen. Eindelijk tijd om even tot rust te komen en lekker te lezen. Lees hier onze 5 boekentips voor de kerstdagen om zelf te lezen of cadeau te geven.

Beoordeel dit artikel

(3 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht