Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

Hoe shinrin-yoku helend werkt bij een burn-out

Shinrin-Yoku was mijn manier om te helen van burn-out

Interview met auteur Natascha Boudewijn door Michèle Bevoort
 
Een aantal jaar na haar moedige beslissing om haar succesvolle carrière in het bedrijfsleven op te geven voor een onzeker bestaan als eigenaar van een kookatelier en als kookboekenschrijfster overviel haar totaal onverwacht een burn-out. Na een intense mystieke ervaring in het bos besloot ze het roer voor de tweede keer
drastisch om te gooien.
 
Terwijl we door het bos wandelen en onze pas vertragen vertelt Natascha dat ze in dit bos geheeld is van een burn-out. Deze kwam totaal onverwacht in 2016, onverwacht omdat zij een paar jaar ervoor al moedig haar hart gevolgd heeft en haar hectische, maar royaal beloonde bestaan als interim communicatiestrateeg ingeruild voor een onzeker bestaan als eigenaar van een kookatelier en als kookboekenschrijfster. Ook haar nieuwe pad werd een enorm succes. “Je zou kunnen zeggen dat ik in het mes van mijn eigen succes ben gevallen, drie kookboeken, een succesvol kookatelier, drie moestuinen, kookproducties in tijdschriften en het bouwen van mijn eigen merk Greendelicious” aldus Natascha. “Het begon met gevoelloosheid en vervolgens pijn in mijn handen en armen die ik al snel niet meer kon belasten. De huisarts stelde een zware overbelasting van de spieren vast. Natuurlijk op het meest onhandige moment ever, vlak voor de feestdagen en dat is topdrukte in mijn kookatelier. De hele maand stond volgeboekt met feesten, workshops en cursussen.”
 

Mijn toekomst leek een zwart gapend gat

“Die december ben ik nog doorgekomen, maar het bleek uiteindelijk een flinke burn-out. Achteraf beseffende dat ik mezelf jarenlang over mijn eigen grenzen heb gejaagd. Gewoon gáán dacht ik altijd.” Een zonnestraal komt tussen de bomen door en verlicht haar gezicht terwijl de wind zachtjes door de bladeren ruist. Ze zucht even. “Ik kon eigenlijk niet veel meer dan elke dag uren heel langzaam door het bos dwalen een oplossing zoekend voor hoe ik verder moest. Het kookatelier had ik tijdelijk moeten sluiten, maar zonder inkomsten kon ik de huur niet betalen, laat staan mijn hypotheek of boodschappen. Ik was bang omdat ik me moest overgeven aan wat mijn lichaam me vroeg en het niet meer kon controleren of regisseren. Mijn toekomst leek op dat moment een zwart gapend gat.”
 

Je moet stoppen, zei een stem

Terwijl we op een bankje in het bos zitten met uitzicht op een wei met grazende koeien en Natascha voor ons een kopje thee uit de thermoskan schenkt, vervolgt ze haar verhaal: “Op een van mijn dagelijkse wandelingen op een koude dag in januari had ik een bijzondere ervaring. Ik hoorde een stem in het bos die me zei ‘je moet stoppen’. Ik stond stil om te luisteren waar het vandaan kwam en hoorde het nogmaals. De stem zei me het hardop te herhalen en stomverbaasd deed ik dat. ‘Ik moet stoppen’. Ik kan niet in woorden vatten wat er gebeurde toen ik die zin had uitgesproken. Een soort gevoel van extase. Ik voelde me verbonden met alles om me heen, met de dieren in het bos, de bomen, de winterzon op mijn huid en het hele universum. Ik stond daar in mijn eentje in het bos te huilen van geluk.” Waar kwam die stem vandaan? “Die stem zat in mijzelf en op die dag kon ik weer contact maken met mijn intuïtie. Ik voelde eindelijk weer het vertrouwen dat alles zo ging zoals het bedoeld was. De natuur had me als een gids begeleidt met zoveel liefde en geduld. Uiteindelijk wilde ik dat graag delen met anderen en zo is het ook gegaan.”
 

Er ontstond ruimte om te zijn wie ik werkelijk ben

“Ik besloot een jaar te investeren in mijn innerlijke ontwikkeling. Deed opleidingen in mindfulness en een opleiding natuurcoaching in Portugal. De kracht van het bos en de natuur wil ik graag doorgeven. Daar in het bos kon ik mijn rugzak met zorgen even thuislaten, letterlijk afstand nemen, mijn energie terugkrijgen. Het bos activeerde mijn zintuigen, herstelde het contact met mijn vermoeide lichaam en ontspande mijn geest. Zonder moeite. Ik hoorde het zachte ruisen van de wind, het roffelen van een specht. Voelde het verende mos onder mijn voeten, de zon en regen op mijn gezicht. Rook de vochtige grond en zoetige dennengeur. Er ontstond ook ruimte om te zijn wie ik werkelijk ben en zo werd het bos mijn magische krachtplaats. Ze bracht me terug bij mijn innerlijke stilte.” Hoe deel je dat met anderen? “Op internet ontdekte ik dat er een term bestond voor wat ik intuïtief had ontdekt: shinrin-yoku ofwel de Japanse term voor forest bathing of forest theraphy. In de vele internationale wetenschappelijke onderzoeken las ik over de spectaculaire effecten op onze gezondheid en zag mijn eigen ervaringen bevestigd. Zo heb ik mijn eigen shinrin-yoku workshops ontwikkeld.”
 

Shinrin-yoku, je hebt alleen jezelf en het bos nodig

“Dat bleek een schot in de roos. De belangstelling is zo groot dat ik al snel de Shirin Yoku Academy© heb opgericht. Het eerste instituut in de Lage Landen waar je een professionele jaaropleiding kunt volgen tot Gids Shinrin Yoku. En waar je ook nog steeds terecht kunt voor inspirerende workshops. 
 Alles van mij komt nu samen. Naast de Academy werk ik nog steeds aan Greendelicious, maar nu vooral in de vorm van een blog. Mijn levenspad gaat over ‘voeden’, mezelf op de juiste manier voeden en anderen laten ervaren hoe ze zichzelf op de juiste manier kunnen voeden. Zowel fysiek, door gezond eten, emotioneel, door coaching en spiritueel met behulp van de natuur. Voor shinrin-yoku heb je verder niets nodig, alleen jezelf en het bos en iedereen kan het. De bos-spa is altijd open!”
 
Wil je meer lezen over Shinrin-Yoku en hoe je dat zelf kunt toepassen? Natascha schreef Het Kleine Shinrin-Yoku Boek, Hoe de kracht van de natuur je leven verandert. Een inspirerend boek vol praktische tips en prachtige illustraties. 
 
 

Beoordeel dit artikel

(13 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht