Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

Interview met Marlise Karlin

Marlise Karlin, auteur van het boek Stilte, Luister naar de stilte in jezelf heeft een nieuwe vorm van meditatie ontwikkeld. Meditatie voor mensen die het te druk hebben om met de ogen dicht stil te zitten. Ze heeft audio-sessies ontwikkeld, die als je er (in de auto, tijdens het sporten) naar luistert op de hersenen hetzelfde effect hebben als een meditatie.

Over haar methode en over stilte als de bron van onze wijsheid schrijft ze in haar boek, over zichzelf en haar levenspad vertelt ze in dit interview met Altamira.
 

Waar ben je momenteel zoal mee bezig?
Ik reis veel. En als mensen (op het vliegveld bijvoorbeeld) me vragen of ik voor mijn werk of voor mijn plezier op reis ben, dan zeg ik altijd “Allebei!”. Dit jaar ben ik met National Geographic op reis geweest en ontmoette veel wetenschappelijke onderzoekers. Dat is altijd inspirerend omdat die mensen zo gepassioneerd zijn over hun werk. En als ik thuis ben, ontvang ik graag mensen rondom mijn vuurplaats, waar we genieten van elkaars verhalen en grappen, van eten en drinken, van de sterrenhemel boven de bergen en vaak ook van een Stilte-sessie. Dat blijft een heerlijke manier om een mooie avond te eindigen.
 
Hoe is de Stilte-methode ontstaan?
Jaren geleden had ik een probleem met mijn rechter heup, zo ernstig dat ik bijna niet meer kon lopen. Volgens de artsen was een operatie noodzakelijk, maar ik besloot de pijn als een vriend te beschouwen, een helper om nieuwe manieren om gezond te worden te vinden. Ik had er toen al bijna 15 jaar studie in traditionele geneeswijzen en meditatie op zitten. Door deze heup ben ik me toen ook gaan verdiepen in de nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van hersenwerking en geneeskunde. Ik was op zoek naar een methode om beter te worden die aan drie voorwaarden moest voldoen: Het moest werken…
 
·         …bij mensen die niet heel erg van meditatie houden (dat ben ik);
·         …bij mensen die slechte gewoonten hebben (ik dus);
·         …bij mensen die nogal veel ambities hebben, de bezige bijtjes (raad maar wie).
 
Met deze visie in mijn achterhoofd ben ik gaan studeren en experimenteren met de technieken die ik had geleerd bij de traditionele healers. Op een ochtend werd ik wakker met een verlammend gevoel van verdriet dat iedere cel in mijn lichaam penetreerde. Schaamte en angst wisselden elkaar af en ik voelde me meer dan beroerd. De wanhoop die ik voelde was overweldigend. Alles was zinloos, betekenisloos, ik voelde geen vrijheid meer, geen liefde – dat waren allemaal illusies van een naïeve geest.
 
Opeens kwam er een soort energie door me heen. Woorden zullen nooit kunnen omschrijven hoe dat voelde, misschien nog het beste beeld is: vloeibare liefde. Alle negatieve gedachten werden uit me gespoeld, en terwijl deze gedachten en gevoelens verdwenen, kwam er licht binnen. Verdriet werd verwondering en dankbaarheid. Het was sterker dan alles wat ik ooit voor mogelijk had gehouden. Dit inzicht bracht me ertoe om een meditatie-technologie te ontwikkelen die de geneeskracht die in ons zit, aanboort. Zo ontstond de Stilte-methode.
Omdat ik zo genoot van de audio-sessies, luisterde ik er dagelijks naar. Mijn gezondheid verbeterde. Toen ik weer lange wandelingen kon maken, ben ik trektochten gaan maken. Onderweg kwam ik mensen tegen die ik vertelde over mijn heup en mijn ontdekkingen. Ik liet ze de audio bestanden horen en het effect ervan op anderen was soms nog groter dan bij mij. Mensen werden erdoor geraakt, en vertelden over een diepe vrede die ze voelden. Dat bracht me ertoe om te gaan studeren: ik wilde een verklaring voor wat hier gebeurde. Zo kwam ik er achter dat er bij verschillende momenten van de dag ook verschillende vormen van deze audio-meditaties passen. En dat er, paradoxaal genoeg, heel veel stilte en vrede in het gevoel zit dat deze audio-meditaties oproepen. Daarom heet de methode ook Simplicity of Silence in het Engels en Stilte in het Nederlands.
 
Je hebt ook een loopbaan gehad als filmproducent, kunt je daar iets meer over vertellen?
Ik ben een van de oprichters van “Wild At Heart Films” en ik was onder meer producent van Jackpot, een speelfilm uit 2001, waar we een prijs mee hebben gewonnen: de John Cassettes Award op het Independent Spirit Award Event. Het is een periode in mijn leven geweest, waarin ik met hele moeilijke mensen heb leren samenwerken. En waarin ik leerde hoe belangrijk het is om je intenties helder te hebben. Terwijl de mensen in de filmindustrie tegen ons zeiden dat het een jaar of vijf (of tien) kon duren om ons eerste budget rond te krijgen, hadden wij binnen een jaar een film gemaakt die ook nog een prijs won. Na drie jaar in deze wereld ontstond mijn heupprobleem, waar ik eerder over vertelde, en heb ik de filmindustrie verlaten. Het blijft leuk om terug te kunnen kijken op een periode waarin ik heb samengewerkt met regisseurs als Martin Scorsese.
 
Hoe kan het dat je school op jonge leeftijd hebt verlaten maar later toch weer heel serieus bent gaan studeren?
Ik was altijd al heel nieuwsgierig, wilde alles weten en leren, als een spons bijna. Maar… niet als dat werd geëist. Mijn manier van studeren heeft meer met onderzoeken te maken. En met uitproberen. Ik wilde dolgraag weten hoe we ons potentieel kunnen aanboren. Maar ik verlies mijn interesse als iemand het in lineaire stapjes (van A naar B naar C) uitlegt. Ik wilde het zelf ontdekken, door van A naar M naar Z te gaan en weer terug.
Ik heb geen hekel aan werk, ik vind alleen het woord onprettig. Er zit het gevoel van gezwoeg aan vastgeknoopt. Ik kan van ’s-ochtends vroeg tot ’s-avonds laat studeren als ik geïntrigeerd ben.
In mijn ervaring hebben we toegang tot een stroom van creatieve energie, een soort super-intelligentie. Dat is de kern van wie we zijn. Als je daarmee contact maakt, merk je dat alles mogelijk is. Toen de pijn uit mijn verleden was opgelost, groeiden mijn mogelijkheden en werd het leven zoveel leuker.
 
Wat is jouw wens voor de komende vijf of tien jaar, zowel persoonlijk als voor deze planeet?
Ik wil graag volledig leven; iedere dag open staan voor wat er die dag moet gebeuren, waar ik naartoe moet gaan en kennismaken met wie ik ontmoet. Mijn leven verandert continu en ik ben van plan die veranderingen lief te hebben en ervan te leren. EN ik wil graag van dit leven genieten, zowel van de opmerkelijke mensen die ik ontmoet, als van het avontuur dat het leven ons biedt.
Ik heb gezien hoe iemand, razend van woede en haat, getransformeerd werd in iemand die betrokken, zorgzaam en vol liefde was. Ik heb angst vervangen zien worden door innerlijke kracht en moed. Ik heb een ernstige depressie zien veranderen in een passie voor het leven.
Deze transformaties gebeurden nadat deze mensen de kracht voelden die ons eigen is. Zodra je dat voelt, wordt alles mogelijk. Het geweld, de oorlogen, het verlies van natuurlijke bronnen – het kan allemaal veranderen, transformeren.
Ik stel me voor dat er een dag komt waarop mensen hun hoogste potentieel gaan vormgeven. Dat we voorbij de verschillen kijken en de kern zien van wat we gemeenschappelijk hebben. Waar dat wat we waarderen, ons in staat stelt om in harmonie en vrede samen te leven. Met respect voor elkaar en voor de natuur.
Hoe wonderbaarlijk zou het zijn om in die tijd te leven. Ik denk dat we het samen waar kunnen maken.
 
 

Beoordeel dit artikel

(16 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht