Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

Karma: hoe werkt dat?

Veel mensen beschouwen karma als systeem voor beloning en straf. Een winnen lot in de loterij, een nieuwe baan, of juist het verlies van een dierbare of ziekte: het zou allemaal het gevolg zijn van je eigen daden en acties. In dit leven of in een vorig leven. Maar is het zo simpel?

Karma is een woord uit het Sanskriet, dat we vertalen als 'handeling', 'actie' of 'daad'. In de basis stelt deze spirituele wet dat alles wat je doet een gevolg heeft. Of het nu in dit leven is, of in een vorig leven. Daarom wordt karma vaak in een adem genoemd met reïncarnatie. Er zijn diverse soorten karma: bijvoorbeeld van personen, families, groepen, en zelfs van de wereld. In dit artikel spreken we uitsluitend over persoonlijk of individueel karma.

Eigen schuld, dikke bult?
Karma is een complex onderwerp, dat niet altijd goed wordt begrepen. Geboren onder vreselijke omstandigheden? Ben je misbruikt als kind? Heb je huis en haard verloren? Dan zul je in een vorig leven wel iets afgrijselijks gedaan hebben. Zo kun je al het leed op de wereld eenvoudig verklaren. Maar deze redenering is absoluut te eenzijdig. De keerzijde van een te nauwe opvatting van karma als systeem voor beloning en straf. Karma heeft geen oordeel. Door alle onheil dat mensen overkomt af te schuiven op persoonlijk karma en dus eigen schuld, doe je het begrip te kort. En je medemens ook!

Karma als leerweg voor de ziel
Hoe moet je karma dan wel beschouwen? Als een fenomeen dat betrekking heeft op processen die in het verleden niet zijn afgerond. En daarom in een volgend leven op de een of andere manier een vervolg krijgen. De achterliggende gedachte is dat je als ziel naar een steeds hoger niveau evolueert. Om je als ziel verder te ontwikkelen, doe je ervaringen op aarde op. Daar heb je meerdere levens voor nodig. Zo gezien is karma een leerweg: het maakt deel uit van het groeiproces van je ziel. Een ontwikkelingsweg, waarin je ook je schaduwkanten tegenkomt. Dankzij dit verschijnsel doe je levenslessen en nuttige ervaringen op.

Welk karma werk je uit?
Volgens veel theosofische en esoterische literatuur stippelt de ziel zelf een levensdoel en levenspad uit voordat incarnatie – het indalen van de ziel in een foetus – plaatsvindt. Meestal in samenspraak met een aantal spirituele gidsen. Dan wordt ook bepaald welk karma een ziel meekrijgt om dit keer op aarde verder uit te werken. Hoe zich dat manifesteert, is heel divers. Het is niet bedoeld als straf, maar als kans om te leren en te herstellen. Een gelegenheid voor groei. Deze opvatting uit de literatuur wordt gestaafd door het werk van bijvoorbeeld Michael Newton. Met een speciale regressietherapie (Life Between Lives) brengt hij mensen onder diepe hypnose terug naar de tijd die zij in de spirituele wereld doorbrachten. Uit de casestudies in De zielenreis blijkt onder andere waarom zielen terugkeren naar de aarde, wat zij willen leren en wat de relatie is met vorige levens.

Wat je zaait, zul je oogsten
Ben je als mens dan speelbal van je karma? Beslist niet! Het unieke van menszijn is immers de vrije wil. Door verantwoordelijkheid te nemen voor je gedachten, gevoelens, woorden en daden, beïnvloed je je karma op een positieve manier. Hier kun je elk moment van de dag (weer) mee beginnen. Ook vergiffenis speelt een belangrijke rol bij het neutraliseren van karma uit het verleden. Vergeef anderen die jou iets hebben aangedaan, en vraag vergiffenis voor de dingen die je zelf verkeerd hebt gedaan. Bekijk de ander en jezelf met mededogen. Zend liefde de wereld in.

Bewuste keuzes
Of zoals Deepak Chopra zegt hierover in De 7 spirituele wetten van succes: 'Bij elke keuze die je maakt, van welke aard dan ook, kun je je twee dingen afvragen. Ten eerste: Wat zijn de consequenties van de keuze die ik maak? In je hart zul je onmiddellijk weten wat die zijn. Ten tweede: Zal die keuze die ik nu maak mij en de mensen om mij heen gelukkig maken? Als het antwoord ja is, maak dan gerust die keuze. Als het antwoord nee is, als die keuze jou of de mensen om je heen ongelukkig zal maken, maak die keuze dan niet. Zo eenvoudig is het.'

Beoordeel dit artikel

(21 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht