Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

Meditatie voor vrouwen

Meditatie voor vrouwen. Waarom? Omdat – zo ontdekten Camille Maurine en Lorin Roche – de oude meditatietechnieken niet gemaakt zijn voor het lichaam en de geest van vrouwen. Vrouwen hebben een andere benadering van meditatie nodig. Meditatie moet plezierig, zinnelijk, geëngageerd, levend zijn. Mediteren op een vrouwvriendelijke manier geeft een vrouw een gezond zelfgevoel en stelt haar in staat diep vanuit haarzelf te weten wie ze is. In hun boek Meditatie voor vrouwen. Ontdek de rust in jezelf onthullen Maurine en Roche daarom twaalf meditatiegeheimen voor vrouwen. Wij lichten een tipje van de sluier op.

Gebruik je zintuigen

Hoewel mediteren vaak wordt beschouwd als iets dat de zintuiglijke waarneming ontstijgt, is het in feite een reis door het volledige bereik van de zintuigen. Mediteren is een feest voor de zintuigen. Het is een staat van verhoogde attentie die je vermogen vergroot om de details van het leven met een frisse blik te zien. Hoe? Doe deze genotsmeditatie en ontdek hoe het werkt:

Herinner je je de gloed, de vitaliteit, het vertrouwen en de bevrediging van een van je favoriete lichamelijke activiteiten, bijvoorbeeld wandelen, dansen, zwemmen, zingen, trainen of tuinieren? Hoe voel je je als je daarmee bezig bent? Gezond, losgemaakt, sterk? Zweterig, bedrukt en vies, onoverwinnelijk? Expressief en vrij? Gracieus en in je eigen stroom? Wat zijn de prettige na-effecten? Vermoeide spieren, maar heerlijk ontspannen, een prettige vermoeidheid? Trots op jezelf, virtuoos? Energierijk maar in evenwicht, in contact met uw lichaam? Neem dezelfde indrukken mee in je zittende (of liggende) meditatie. Creëer opnieuw de aangename gevoelens en waardeer ze tot in detail. Als je je die staat herinnert en hem belichaamt, breng je hem in het heden. Geniet ervan hoe meditatie innerlijk actief en krachtig kan zijn, niet alleen kalmerend en rustig.

Houd je instincten in ere

Als vrouwen weten we dat we een onlosmakelijk deel van de natuur zijn; we ruiken, voelen, horen en ademen haar wijsheid iedere dag. Mediteren is instinctief. Het is natuurlijk. Je lichaam weet al hoe het moet mediteren, dat vermogen is ingebouwd. Mediteren is een aspect van de aangeboren overlevingsstrategie van het lichaam en het is goed voor genezing, evenwicht, aanpassing aan de omgeving, rusten, opladen, vernieuwen en verhoogde alertheid. Als je je eigen instincten daarom volgt, ontdek je vanzelf hoe je wilt mediteren. Geef jezelf de vrijheid te kiezen waar je mediteert en hoe!

Wees aardig voor jezelf

Veel vrouwen hebben veel kritiek op zichzelf. Ook op de wijze waarop ze mediteren. Innerlijke strengheid heeft echter niets met meditatie te maken! Als je je aan een strenge discipline onderwerpt, wat mediteren bemoeilijkt, zul je er waarschijnlijk mee ophouden. Om te mediteren, moet je de puriteinse regels opgeven en ze vervangen door de regels van vriendschap: zoals pers jezelf niet in een ideaalbeeld, schakel geen delen van jezelf uit, noch veroordeel ze, en wees aardig voor jezelf. Een oefening om je hierbij te helpen:

Experimenteer met zachte aanraking. Pauzeer en haal bewust adem. Hoe teder en liefhebbend kan dit voelen? Breng je vingertoppen naar je gezicht, raak je huid lichtjes aan en voel hoe verfijnd en prettig die aanraking kan zijn. Kun je voelen hoe je innerlijke klimaat begint te veranderen?

Meer weten? Bestel dan Meditatie voor vrouwen in onze webwinkel.

Foto: Thinkstock

Beoordeel dit artikel

(4 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht