Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

- Yoga -

Midlife Yoga helpt bij de overgang

Veel vrouwen hebben tijdens de overgang last van allerlei klachten. Mieke de Bock laat zien hoe je deze klachten zelf te lijf kunt gaan. Met yoga- en ontspanningsoefeningen, leeftips en voedingsadviezen. Een interview met Mieke de Bock.

Waarom is er speciaal voor vrouwen in de overgang een speciale yoga nodig?

Vrouwen die last hebben van opvliegers zijn blij met oefeningen die deze klachten verminderen. Hetzelfde geldt voor gewrichtsklachten, botontkalking, vaginale klachten, hartkloppingen, slaapproblemen, rusteloze benen, een traag werkende schildklier, incontinentie en geheugenverlies.

Het is goed om te weten dat de vrouwelijke hormonen grote invloed hebben op de emotionele hersenen waardoor er stemmingswisselingen en depressieve gevoelens kunnen ontstaan. Oestrogeen maakt dat vrouwen dienstbaar zijn en als de oestrogeenproductie in korte tijd omlaag schiet, heeft dat niet alleen invloed op lichamelijke functies maar ook op je gedrag.

Je schrijft: ‘De vrouw zal de overgangsperiode als een vruchtbaar transformatieproces gaan zien.’ Wat bedoel je daarmee?

Op de olifant na sterven in de dierenwereld de vrouwtjes zodra ze niet meer vruchtbaar zijn. De natuur doet niets voor niets dus het moet wel betekenisvol zijn dat mensenvrouwen pas op tweederde van hun leven zijn als ze niet meer menstrueren. Ik denk en ervaar dat wij hiermee de kans krijgen om ons spiritueel te ontwikkelen. Het ego, dat er altijd op uit is om zaken in de hand te houden, moet wel leren loslaten bij het ouder worden. We worden kwetsbaarder en hebben ons leven steeds minder onder controle. Zo krijgen we de mogelijkheid om meer en meer naar de innerlijke stem van het Hoger Zelf te leren luisteren.

Het is een transformatieproces van actief zijn en handelen in de buitenwereld naar inkeren en verkennen van de binnenwereld . Het lood van de beginnende lichamelijke aftakeling wordt omgevormd tot het goud van de spirituele verdieping als we kunnen accepteren dat de dingen gaan zoals ze gaan.

Hoe onderscheidt midlife yoga zich van andere yoga?

Tijdens deze lessen wordt uitgelegd wat er tijdens de overgang gebeurt in je lichaam waardoor je inzicht krijgt in deze situatie. Je leert hoe oefeningen en voeding kunnen helpen om beter door deze periode heen te komen. In plaats van de veranderingen lijdzaam te ondergaan, neem je zelf de leiding waardoor je in je kracht komt. Ik heb zelf ervaren hoe heilzaam deze speciale yogaoefeningen werken en dat geef ik graag door. Zo leren we de Ode aan de hormonen, een oefenserie waarbij alle hormoonklieren zijn betrokken waardoor er meer balans in de samenwerking van deze klieren en van de chakra’s ontstaat. Verder doen we oefeningen die bij speciale overgangsklachten zoals hierboven genoemd, werken. Het is heel fijn als je zelf iets kunt doen aan rusteloze benen of wanneer je de energiestoot van een opvlieger kunt gebruiken om de nierenergie, die vaak verzwakt is, te versterken.


Foto: Thinkstock

Beoordeel dit artikel

(17 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht