Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

Non-dualiteit: wat is dat?

Non-dualiteit: een lastig begrip. Shri Nisargadatta Maharaj geeft uitleg in hét standaardwerk uit de Advaita Vedanta-traditie Ik Ben/Zijn. ‘Leer de dingen te zien zoals ze werkelijk zijn en niet zoals je denkt dat ze zijn. Als je de dingen kunt zien zoals ze zijn, kun je ook jezelf zien zoals je bent’.

non-dualiteitNon-dualiteit, oftewel advaita, betekent geen-twee. Het idee stamt uit de vedanta, een oude Indiase filosofie. Er wordt mee bedoeld dat alles één is. Eén energie, één bewustzijn. Volgens de advaita-leer is deze eenheid de enige werkelijkheid. Het is een illusie om dingen gescheiden te zien.  Als je deze gedachte goed laat bezinken, besef je welke verstrekkende consequenties dat kan hebben voor je wereldbeeld.

Onwetenheid

We voelen ons afgescheiden van de rest, we beschouwen onszelf als een individu, we zijn een IK. We ervaren verschil tussen onszelf en de ander, tussen man en vrouw, leven en dood, goed en kwaad, donker en licht. Maar dat klopt niet volgens de leer van de non-dualiteit! In werkelijkheid is er alleen maar eenheid. Dat is wat je bent: ZIJN. Het iets dat je 'ik' noemt bestaat dus niet als zodanig. Ondanks alle uiterlijk verschillen zijn we allemaal – alles wat er is – één. Alles is bewustzijn. Maar dat weten we niet: we zijn onwetend. Al het lijden in de wereld komt voort uit deze onwetendheid.

Zelfrealisatie

'Zelfrealisatie is het tegenovergestelde van onwetendheid. Het Zelf te herkennen als het enige ware en al het andere als tijdelijk en vergankelijk is vrijheid, vrede en geluk', aldus Shri Nisargadatta Maharaj. Hoe bereik je dat? Door bijvoorbeeld veelvuldig te mediteren op de vraag Wie ben ik?. 'Het enige waar je tenslotte volmaakt zeker van bent, is dát je bent. Dit 'Ik ben' is zeker. Maar 'ik ben dit' of 'ik ben dat' is niet zeker. Vecht om te ontdekken wat je wezenlijk bent.'

Bewustzijn

Degene die zijn ego totaal los kan laten, die zelfrealisatie bereikt, komt in een bijzondere staat van bewustzijn. Tijdloos en ruimteloos. Een staat van verlichting. Voor de meeste mensen onder ons is het al uniek als we enkele van die verlichtingsmomenten kennen in het leven. Slechts een enkeling verkeert voortdurend in die toestand. Of zoals Shri Nisargadatta Maharaj het verwoordde: 'Voor mij bestaat er maar één zijnstoestand die de drie geestestoestanden van waken, dromen en diepe slaap omvat en eigenlijk te boven gaat... er niet door beperkt wordt.' En: 'In de ogen van anderen schijn ik een persoon te zijn. Maar voor mezelf ben ik het oneindige uitspansel van bewustzijn waarin ontelbare personen verschijnen en verdwijnen in een eindeloze opeenvolging.'
 
Wil jij je verdiepen in non-dualiteit? Dan mag je Ik Ben/ Zijn niet missen! Het eerste boek bevat 55 gesprekken, waarin de Indiase goeroe Shri Nisargadatta Maharaj (1897-1981) in vraag- en antwoordvorm zijn gedachten ontvouwt over het wezenlijke Ik van de mens en de weg naar zelfrealisatie. In het tweede deel ontleedt Shri Nisargadatta Maharaj de quasizekerheden, -overtuigingen en -gehechtheden van mensen die hem, begerig naar verlichting en ondubbelzinnige waarheden, vragen stellen.
 
Bestel nu Ik Ben/Zijn in onze webshop.

Beoordeel dit artikel

(41 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht