Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

Oefening: emoties de ruimte geven

Ken je dat? Zo’n emotie waar je niet uitkomt? Een angst of zorgelijk gevoel dat met je aan de haal gaat. Of een boosheid die na weken nog weinig aan kracht heeft ingeboet.

Breinonderzoekster Jill Boylte Taylor weet te vertellen dat de natuurlijke cyclus van een emotie slechts 90 seconden is. Taylor legt uit dat emoties langer kunnen bestaan als zij gevoed worden met gedachten. Zo kunnen je innerlijke gesprekken heel wat olie op het vuur gooien.

Maar hoe doorbreek je die vicieuze cirkel tussen gedachten en emoties?

De gouden sleutel voor mij is: door de emotie te voelen in mijn lichaam. Me er bijvoorbeeld even niet meer mee bezig houden hoe onrechtvaardig de ander of de situatie is, maar om te ervaren hoe de boosheid in mijn lichaam voelt.

  • Is er een emotie die je niet los kunt laten? Of kun je je een recente situatie herinneren waarin een emotie aan bleef houden?
  • Denk eens aan de situatie die je raakt(e). Laat de emotie weer opkomen en voel vervolgens bewust hoe de emotie in je lichaam resoneert.
  • Hoe voelt het? Is het een zwaar gevoel, een bonkend gevoel, een scherp gevoel? Warm, koud, bewegelijk, star, intens of oppervlakkig?
  • En waar in je lichaam kan je het voelen?
  • Blijf met je aandacht aanwezig bij de gewaarwordingen in je lichaam. Stel je voor dat je met een inademing het gevoel de ruimte geeft en het uitademend precies zo laat zijn als het is.

Door je emotie zo te voelen, merk je meestal dat het gevoel eerst intenser wordt. Je zet het immers in de spotlights. Als je erbij zonder oordeel bij aanwezig blijft, is de kans heel groot dat de lading van de emotie minder wordt en dat je ervaart dat er nieuwe ruimte ontstaat. Ruimte waardoor je niet langer vanuit deze pijnlijke emoties hoeft te denken en te handelen, maar dit vanuit liefde kunt doen.

Lees meer over gevoel en emotie in het boek Laat je raken van Karin Steffens

Beoordeel dit artikel

(6 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht