Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

Oefening: luisteren naar je gevoel

  “The greatest teacher is your inner self”, zei Nisargadatta Maharaj, een groot spiritueel leraar. We zoeken de antwoorden zo vaak buiten ons, maar we hebben een schat aan wijsheid in onszelf.  Jouw gevoel geeft je toegang tot een wijsheid  die veel groter is dan je ooit kunt bedenken.

Maar hoe kom je bij je gevoel en hoe leer je ernaar luisteren? Je lichaam geeft je de hele dag door signalen wat wel of niet goed voor je is.  Je kunt leren om die signalen te herkennen en te leren verstaan.

Je kunt beginnen met een eenvoudige en effectieve oefening: het leren herkennen van een ‘ja’ en een ‘nee’ in je lichaam. Stel jezelf een kleine keuze-vraag. Bijvoorbeeld of je zin hebt in koffie of thee. Stel dat je blij wordt van de gedachte aan een kopje thee, wees je er dan van bewust hoe dat gevoel voelt. Hoe voelt dat? En hoe reageert je lichaam bij de gedachte aan koffie?

Als de betreffende mogelijkheid bij je past of goed voor je is (een ‘ja’) dan kan dit zich op verschillende manieren in jouw lichaam uiten.  Het kan voelen als ontspanning, zachtheid, ruimte, lichtheid of levendigheid. Als het antwoord van je lichaam op een van je vragen ‘nee’ is, dan zal dit een gevoel geven van spanning, afsluiting, weerstand of verharding.

Wees je bewust waar je het voelt in je lichaam. De één voel het in zijn buik, de ander rond het hart en weer een ander in het hele lichaam. Hoe is dat bij jou?

Zo kun je jezelf steeds weer nieuwe vragen voorleggen. Speel ermee, onderzoek het en leer zo jouw signalen herkennen.

Lees meer over naar je gevoel luisteren in het boek Laat je raken van Karin Steffens 

Beoordeel dit artikel

(18 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht