Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

Oefening: schrijven vanuit je hart

Soms willen we schrijven en kunnen we totaal niets bedenken om over te schrijven. Zo’n wit vel papier kan intimiderend zijn en het is inderdaad nogal saai om tien minuten lang steeds opnieuw te schrijven: ‘Ik weet niets om over te schrijven. Ik weet niets om over te schrijven.’ Natalie Goldberg geeft als tip om een lijst met schrijfideeën aan te leggen.

Schrijf op een bladzijde in je schrijfblok alle ideeën die in je opkomen. Dat kan iets zijn wat je hebt gehoord. Het kan een flits van een herinnering zijn: het gebit van je opa; de geur van lelietjes van dalen in juli toen je er niet was; hoe jij was op achtjarige leeftijd met gespschoentjes. Het kan van alles zijn. Elke keer als je aan iets denkt, voeg je dat aan de lijst toe. Als je dan een keer wilt schrijven, neem je gewoon een onderwerp van de lijst en gaat aan de slag. Zolang je nog geen eigen lijst hebt, kun je één van de volgende schrijfideeën uit Schrijven vanuit je hart gebruiken, bijvoorbeeld:

Pak een dichtbundel (mocht je deze niet hebben, dan voldoet een ander boek ook). Sla hem open, lees een regel en schrijf die op. Dat is jouw begin. Het helpt om met een mooie regel te beginnen omdat je dan van een verheven plaats begint. ‘Ik zal in Parijs sterven, op een regenachtige dag... Het zal een donderdag zijn’ van de dichter Cesar Vallejo. ‘Ik zal sterven op een maandag, om elf uur, op een vrijdag om drie uur in Brabant terwijl ik op een trekker zit, in Amsterdam in een grand café’ enzovoort. Telkens als je vast komt te zitten, schrijf je de eerste regel weer op en begint opnieuw. Je kunt telkens helemaal opnieuw beginnen door die eerste regel weer op te schrijven, met de kans nieuwe richtingen in te slaan. ‘Ik wil niet doodgaan en het maakt me niet uit of het in Parijs, Moskou of Lutjebroek gebeurt.’

Deze oefening komt uit Schrijven vanuit je hart van Natalie Goldberg, p 33-35
 

Beoordeel dit artikel

(7 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht