Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

Oefening: totemdier-visualisatie

Dieren hebben contact met een grote bron van innerlijke wijsheid en kunnen als inspiratie dienen voor de mens. Met deze visualisatie-oefening kun je de kracht van dieren gebruiken voor je eigen groei.


Roofdier

Deze eenvoudige meditatie/visualisatie is enorm effectief. Hiervoor moet je iets afweten van een roofdier en zijn gebruikelijkste prooi. Heb je al een roofdier als totem, dan kun je daarmee werken. Zo niet, dan kies je uit het grote dierenrijk een roofdier uit dat je altijd al gefascineerd heeft.


Visualisatie

Visualiseer een slechte gewoonte, een onprettige situatie of iets anders negatiefs in je leven als het prooidier. Visualiseer vervolgens jezelf als het roofdier. Zie in je verbeelding hoe je de gewoonte opeet, uit de weg ruimt, en daardoor sterker wordt. Volg in deze visualisatie de natuurlijke jachtcyclus van je roofdier. Als het hoofdzakelijk ’s nachts jaagt, doe je dat in je visualisatie ook. Als het bij daglicht jaagt, doe jij dat ook.
Doe deze oefening per dag hooguit vijf tot tien minuten. Probeer echter in die tijd er al je gevoel en intensiteit in te leggen. Binnen een week zul je verschillen gaan opmerken. Je zult merken dat je sterker en gezonder wordt en meer kan uitrichten.


Variant voor verandering

Met een variant van deze oefening kun je eveneens veranderingen in je leven tot stand brengen. Werk opnieuw met de beelden van roofdier en prooi. In dit geval echter vertegenwoordigt de prooi iets wat je in je leven wilt veranderen of wilt krijgen, maar waar je tot nu toe nog steeds niet in geslaagd bent. Stel je de verandering voor in de vorm van een prooidier dat gewiekst is en tot dusver steeds aan je heeft weten te ontsnappen.


Visualisatie 2

Visualiseer – stel je in je verbeelding voor – dat je op je prooi jaagt en hem besluipt. Voel je echt op jacht en beleef intens het welslagen van je missie. Zie levensecht voor je hoe je sterker, gelukkiger en bevredigder uit de ervaring tevoorschijn komt. Stel een realistisch tijdsbestek op waarbinnen je de verandering voltooid wilt zien, eventueel met kortere perioden voor elke deelstap van de verandering. Visualiseer elke dag ongeveer vijf minuten wat zich tussen roofdier en prooi afspeelt, net zolang tot de stap voltooid is. Het zal je verrassen hoeveel sneller en gemakkelijker je je doelen verwezenlijkt.

Meer lezen over totemdieren en hoe je hun kracht en wijsheid kunt inzetten? Bestel dan De mythische kracht van dieren van Ted Andrews.

Beoordeel dit artikel

(2 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht