Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

Ontdek je vorige levens

Veel mensen geloven in reïncarnatie, het opnieuw geboren worden in een lichaam. De ideeën over wedergeboorte en zielsverhuizing worden niet alleen gevoed door religieuze en culturele denkbeelden, maar ook door ervaringen van doodgewone mensen. Hoe kom jij erachter wie of wat je vroeger was?

Geloof in reïncarnatie komt al duizenden jaren over de hele wereld voor. Zo is het gemeengoed in oosterse religies, zoals het Boeddhisme en het Hindoeïsme. Maar ook buiten Azië spelen reïncarnatiegedachten een rol, bijvoorbeeld bij stammen in West-Afrika, Eskimo's en Indianenvolkeren in Mexico.

Opvattingen over reïncarnatie

De opvattingen over reïncarnatie binnen al deze culturen lopen echter sterk uiteen. Zo denken sommigen dat mensen terugkomen als dieren, terwijl anderen dat als onmogelijk bestempelen. De meningen verschillen ook over de invloed van karma: de al dan niet vrijwillige keuze van de ziel voor een nieuw leven. En ook over de vraag wat er van jezelf overblijft na de dood. Hét reïncarnatiegeloof bestaat dus niet. Daarvoor zijn de ideeën te pluriform.

Spontane herinneringen aan vorige levens

Sommige volwassenen denken spontaan nog iets te weten van een vorig leven. Deze herinneringen kunnen getriggerd worden door voorwerpen, plaatsen of overeenkomstige situaties. Ineens ontstaat dan het idee dat je het al eerder hebt meegemaakt. Vorig leven, fantasie of flashback uit je vroege jeugd of een film? De Amerikaanse psychiater Ian Stevenson heeft veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar kinderen die soortgelijke herinneringen hadden. Meestal verdwijnen deze flashbacks als het kind ouder wordt. Eén van de bekendste voorbeelden is dat van het Indiase meisje Shanti Devi. Zij kwam ter wereld in 1926. Vanaf het moment dat ze kon praten vertelde ze dingen over een eerder bestaan. Ze herkende zelfs nog levende personen uit dat vorige leven. Stevensons onderzoek is indrukwekkend gedetailleerd, en nagevolgd door anderen, maar zijn hypothesen worden door tegenstanders verguisd.

Reïncarnatietherapie

Vorige levens kun je ook bewust opzoeken. Een hypnotherapeut kan je door middel van hypnose terug laten gaan in de tijd. Dat noemen we regressie. Hiermee kun je in je onbewuste graven naar een moment voor je geboorte in je huidige lichaam. De meeste mensen geven zich niet uit nieuwsgierigheid op voor een dergelijke sessie, maar omdat ze problemen hebben en vastlopen in het leven. De oorzaak van een angst, fobie of depressie kan in een vorig leven liggen. Zo laat een angst voor kleine ruimtes zich bijvoorbeeld verklaren door een eerder beleefde vroegtijdige dood als gevolg van een aardverschuiving. Of een oud leven waarin je niets dan honger hebt gekend werpt nieuw licht op je niet te stoppen eetlust. Het fascinerende is dat je niet in reïncarnatie hoeft te geloven om in trance toch zulke ervaringen te beleven. Zo kan reïncarnatietherapie heling van de ziel zijn, los van de vraag of deze ervaringen inderdaad berusten op vorige levens, of op iets anders.

Auralezers en astrologen

Wil je zelf niet onder hypnose? Dan kun je te rade gaan bij iemand die iets kan waarnemen van jouw bestaan voor dit leven. Bijvoorbeeld een auralezer. Een aurareading is een beschrijving van je energie. Een geoefende reader kan ook een reading geven op een bepaald thema, zoals vorige levens. Deze informatie zit opgeslagen in je energieveld en kan inzicht geven over je leven in het hier en nu. Ook een astroloog kan soortgelijke gegevens verschaffen en je helpen bij het verduidelijken van je levensdoel: waarom ben je naar de aarde teruggekeerd?
Een waarschuwend woord is tot slot wel op zijn plaats: hoe intrigerend vorige levens ook mogen zijn, jij leeft hier en nu. Verdiep je, verbaas je, maar blijf niet hangen in het verleden!

Meer weten? In de boeken van Micheal Newton lees je alles over vorige levens.

Foto: Thinkstock

Beoordeel dit artikel

(49 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht