Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

Op naar meer energie!

Nienke Thurlings, auteur van Jong Burn-Out, aan het woord. 

Onderzoeken wijzen uit dat 16-25% van de jongeren een burn-out heeft en 75% worstelt met hoge stressklachten, aldus sociaal psycholoog en oprichter van het platform Jong Burn-Out Nienke Thurlings. Ze worstelen met keuzestress, spanningen op hun werk en hoge verwachtingen van hun sociale leven. Dat is schrikbarend en wij vroegen Nienke wat er volgens haar nodig is om dit percentage te verminderen.  


Nienke’s boek Jong Burn-Out, in vijf stappen naar meer energie ligt nog maar net in de winkels en is al direct een succes. Daaruit blijkt wel dat het onderwerp leeft en dat er behoefte is aan informatie en handvatten bij burn-out. Vooral onder millennials zijn de cijfers erg hoog, mede door de eisen van het digitale tijdperk en de prestatiemaatschappij. Nienke kreeg zelf op haar 24e een burn-out en begon haar platform Jong Burn-out om de informatie te delen die zij zelf nergens had kunnen vinden. Inmiddels helpt ze door middel van coaching en training vele jonge mensen. Haar uitgangspunt is energievol leven door te investeren in de gezondheid van zowel je hart, als je hoofd en je lichaam. “Ik wilde een praktisch boek schrijven met informatie, maar ook met testjes, oefeningen en meditaties zodat je erachter kunt komen wat echt bij je past”, aldus Nienke.  
 
Naar jezelf leren luisteren 
“De manier waarop ik het uitleg in mijn boek is als volgt: je hart is de kapitein, je hoofd is de bemanning en je lichaam is het schip. Voor het schip moet je goed zorgen, anders kan het überhaupt niet functioneren. Als het schip wel goed functioneert, geeft het je signalen hoe het is op zee. Met andere woorden, door signalen als spierspanningen geeft je lichaam aan of iets of iemand goed voor je is of niet. Hoe leer je daar weer naar luisteren? In het boek begin ik echt bij de basis. Vervolgens moet de kapitein, het hart, aan het roer staan. Die mag bepalen waar je heen wilt en zet die stip aan de horizon waar je naartoe gaat. Vervolgens komt de bemanning er pas bij kijken, je hoofd, en die gaat zorgen dat je daar daadwerkelijk kunt komen met jouw vaardigheden, je kennis en je talenten. Je maakt bijvoorbeeld de keuze om een bepaalde opleiding te gaan doen. Op die manier staat je hoofd in dienst van je hart en dat is de enige juist volgorde.” 
 
Je hart mag de koers bepalen 
Wat als we die volgorde niet aanhouden en de bemanning, het hoofd, de koers laten bepalen?  
Als de bemanning aan het roer staat krijg je dus muiterij! Ik zeg zeker niet dat het hoofd niet mee mag doen, maar je moet het wel op de juiste plek zetten. Als het hoofd het overneemt, en je hebt allerlei piekergedachten, dan ontstaan er allerlei tegengestelde meningen bij die bemanning. Er ontstaat onzekerheid over welke kant je nou uit wilt. Terwijl je hart die koers mag bepalen. In het boek leg ik uit hoe je dat heel praktisch kunt doen. Ga ontdekken wie je echt bent, wat je echt wilt en waarvoor je hier bent.” 
 
Jouw route uitstippelen 
Dat is niet niets, maar waar begin je dan als de wereld je overweldigd en je weinig energie hebt?  
“We beginnen bij de basis. Acceptatie is het altijd als eerste belangrijk, in iedere situatie trouwens, of je nou een burn-out hebt of niet. Acceptatie van waar je nu staat in het leven en waar je nu bent, dat is een van de belangrijkste dingen die je kunt leren. Dan heb je een beginpunt, een dikke vette rode pijl op de landkaart van je leven: je bent nu hier! Dan kan je pas de rest van je route gaan uitstippelen. Vervolgens ga je weer goed zorgen voor het schip, je lichaam dus. Als die basis weer op orde is, en er daardoor meer rust is, leer je luisteren naar de taal van je hart. Hoe spreekt mijn hart en welke kant wil het op? Wat zijn de signalen van mijn intuïtie? In mijn boek maak ik dat heel helder en concreet. De laatste stap is dan: hoe geef ik vanuit daar een leven vorm dat echt bij me past. Zodat dat wat je in de buitenwereld doet en neerzet echt een reflectie is van je innerlijke wereld. En dan zal je zien dat je enorm veel energie krijgt!”    

   
 
‘Jong Burn-Out, In 5 stappen naar meer energie’ is een helder en praktisch boek voor (jonge) mensen die last hebben van een burn-out, een burn-out willen voorkomen of simpelweg met meer energie willen leven. Aan de hand van testjes, oefeningen en meditaties ga je aan de slag om erachter te komen wat echt bij je past.   
Je kunt het boek aanschaffen via deze link. 

Beoordeel dit artikel

(1 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht