Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

Recept carpaccio van ananas

Ananas is ontzettend veelzijdig. Je kunt dit fruit eten door hartige gerechten zoals nasi, maar het is ook heerlijk in desserts. Dit recept uit Groente & Fruit van A tot Z is een bijzondere combinatie van ananas, karamel en speculaas.

Wereldwijd zijn er zes soorten ananas. In Europa zijn daar twee van verkrijgbaar: de Smooth Cayenne met een pluim zonder stekels, en de veel kleinere Victoria babyananas. Een ananas bewaar je buiten de koelkast. Koop altijd een ananas met een groene pluim, dan is hij gegarandeerd vers. Wil je weten wanneer de ananas eetbaar is? Trek dan aan een van de middelste pluimbladeren, als die makkelijk losgaan, is hij rijp!

Recept ananascarpaccio met karamel en speculaas 

15 minuten bereidingstijd

Ingrediënten - voor 4 personen

- 2 Victoria-ananassen

- 100 g fijne kristalsuiker

- een scheutje water

- een scheutje maïssiroop (in het schap met exotische producten in de supermarkt)

- 0,8 dl crème fraîche

- 1 theelepel Maldon-zout

- 25 g boter op kamertemperatuur, in blokjes gesneden

- 8 speculaasjes

Bereiding

1. Schil de ananas en schaaf deze met een mandoline of snijd hem met een vlijmscherp mes in vrij dunne plakken. Leg de plakken in de vorm van een rozet op platte bordjes. Zet in de koelkast.

2. Doe de suiker, het water en de maïssiroop in een steelpan met een dikke bodem. Kook het mengsel in 10 minuten tot een karamel. Breng intussen in een andere pan de crème fraîche aan de kook.

3. Neem zodra de karamel een donkere kleur krijgt de pan van het vuur en voeg heel voorzichtig de crème fraîche toe. Pas op, de hete karamel kan flink spatten!

4. Roer het mengsel glad, breng het opnieuw aan de kook en laat het 2-3 minuten zachtjes pruttelen.

5. Giet het mengsel in een hittebestendige glazen pot en laat 15 minuten afkoelen. Voeg het Maldon-zout toe en roer er geleidelijk de in blokjes gesneden boter doorheen. 

6. Verdeel de karamel over de ananascarpaccio en serveer met een paar speculaasjes.

Bron: Groente & Fruit van A tot Z, geschreven door Sophie Dupuis- Gaulier

Beeld: Guillome Czerw

Beoordeel dit artikel

(0 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht