Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

Recept: Lamsvlees met dadels en kruidenfarro

Een heerlijk gerecht uit het kookboek Slow van Georgina Hayden. Dit gerecht is perfect, troostrijk aansterk-eten, vol verwarmende specerijen, zonder dat het pittig is.

Ingrediënten - voor 6 personen
2 rode uien
4 tenen knoflook
2 stengels bleekselderij
olijfolie
800 g lamsnekfilet
4 medjool dadels
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel gemalen komijn
½ eetlepel ras el hanout
1 sinaasappel
1 blik pruimtomaten van 400 g
350 ml kippenbouillon
75 g rode linzen
zeezout en versgemalen zwarte peper
Griekse yoghurt, voor erbij

Voor de farro
1 ui
2 tenen knoflook
flinke klont roomboter
1 pijpje kaneel
300 g farro (emmertarwe)
1 liter kokend water
blaadjes van ½ bosje koriander
blaadjes van ½ bosje munt

Bereiding

Verwarm de oven voor op 170 °C/gasstand 3. Pel en snijd de uien en knoflook in dunne plakjes. Snijd de bleekselderij in dunne boogjes. Zet een grote braadpan of ovenbestendige pan op middellaag vuur en schenk er een scheutje olijfolie in. Voeg de fijngesneden groentes toe en fruit ongeveer 10 minuten tot alles zacht, maar niet bruin is.

Snijd het lamsvlees in blokjes van 2½ cm. Ontpit de dadels en snijd ze zo fijn als je kunt. Als de groentes klaar zijn voeg je de gemalen koriander toe, samen met de gemalen komijn en ras el hanout. Laat 1 minuut meebakken.

Voeg het vlees toe, draai het vuur wat hoger en braad het 5-10 minuten aan tot het rondom bruin is. Voeg de fijngesneden dadels toe, rasp de helft van de sinaasappelschil, pers vervolgens al het sap uit de sinaasappel en doe dat er ook bij. Voeg de tomaten uit blik en de kippenbouillon toe en breng alles langzaam aan de kook. Wacht tot het kookt, haal dan de pan van het vuur en leg het deksel erop. Zet 1 uur in de oven om het vlees mals te laten worden. Haal uit de oven en roer de rode linzen erdoor. Leg het deksel er weer op, zet terug in de oven en laat nog een uur koken tot het vlees uit elkaar valt en de stoofpot heerlijk dik is. Voeg peper en zout naar smaak toe.

Begin als de linzen zijn toegevoegd met de farro. Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Laat de boter smelten in een grote pan op middellaag vuur en fruit de ui en knoflook 12-15 minuten tot ze zacht zijn. Voeg de kaneel en farro toe. Roer een minuutje door, giet er een liter kokend water bij en breng op smaak met peper en zout. Breng aan de kook, draai het vuur laag, leg het deksel op de pan en laat 15 minuten zacht koken tot de farro perfect gaar is.

Snijd het koriander- en muntblad fijn en roer de kruiden vlak voor het opdienen door de farro. Dien op met het lamsvlees, een stapel platbrood en wat dikke, zure Griekse yoghurt.

Nog meer hartverwarmende recepten vind je in het prachtige kookboek Slow.
 

Beoordeel dit artikel

(0 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht