Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

Ruim op: word ik hier blij van?

Dit is het derde in een serie van vier artikelen over Stephanie Bennett-Vogt's ervaringen met het populaire boek van Marie Kondo OpgeruimdDe vorige posts gingen over kledingstapels temmen en die eeuwige papierstapels die we allemaal wel kennen. Zelfs als je Kondo’s boek niet hebt gelezen, zal je waarschijnlijk haar bevindingen kunnen gebruiken in je eigen reis naar een opgeruimde geest en een opgeruimd huis.

Week 3 - Door Stephanie Bennett-Vogt

Het deel van Marie Kondo’s boek waarin ze de lezer uitnodigt om ieder ding vast te pakken en je af te vragen of je er blij van wordt, raakte me. Onmiddellijk scande ik de kamer waar ik zat te lezen: mijn zitkamer. Mijn ogen stopten op een verzameling spiegels aan de muur. Ze hadden daar bijna twintig jaar gehangen.

De ervaring

Zonder dat ik ze maar vast hoefde te pakken, wist ik al dat ze me niet langer blij maakten. Het boek terzijde leggend, nam ik de kleinere spiegels van de muur. Ik begon met de grotere spiegels te schuiven. Het was alsof ik al direct een sprankelende mogelijkheid van blijheid voelde. Meer ruimte, meer lucht en meer blijheid.

Na een ‘stoelendans’ van rond de twintig minuten met de spiegels op de muur voelde ik grote tevredenheid over het resultaat. Minder objecten aan de muur voelde goed. Zelfde spiegels, kleinere verzameling. Nieuwe posities. De hele kamer voelt opeens blij.

Intuïtieve aanpassing

Word je er blij van? Is een van de aller-allerbeste gereedschappen in de kist van Kondo. Ben er dol op. Helemaal top. Tegelijkertijd, als ik haar aanpak voor 100% had gevolgd, waren alle spiegels uit mijn zitkamer verdwenen. Als iets je niet blij maakt, doe het dan weg – is haar advies. Had ik dat met al mijn spiegels gedaan, dan had ik niet geweten dat een kleinere verzameling nog steeds mijn hart kan laten zingen.

Relatie met Ruimte voor jezelf

Het kan gebeuren dat dingen ons blij maken, als we ze verplaatst hebben. Gebruik je intuïtie bij dit advies. Voordat je een voorwerp wegdoet waarvan je je hele leven hebt gehouden, plaats het ergens anders. Of haal wat rommeltjes eromheen weg. Het kan zijn dat je er nog steeds blij van wordt, in een iets andere context.

Zo niet, doe het dan inderdaad weg, met liefde en dankbaarheid voor wat het object voor je heeft betekent. En ga door met ademhalen.

Stephanie Bennett-Vogt is de auteur van Ruimte voor je zelf, opruimen in huis en geest.

Neem hier een kijkje op de website van de auteur.

Volgende week deel 4: Opruimen in één sessie of stap voor stap?

Wil je meepraten? Wat zijn jouw ervaringen met de methode van Stephanie Bennett-Vogt of met die van Marie Kondo? Laat het ons weten op de Altamira Facebook! We zijn blij met je reactie.

Beoordeel dit artikel

(1 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht