Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

Shinrin-yoku in alle seizoenen

Shinrin-yoku is iets anders dan alleen een wandeling in het bos. Bij shinrin-yoku treed je heel bewust in contact met de natuur. Je vraagt het bos om je welkom te heten en je te beschermen op je pad. Het bos nodigt jou vervolgens uit om je tempo te verlagen en in het hier-en-nu te komen. Je ervaart een diepe ontspanning. Je komt ‘uit je hoofd’ en bij je innerlijke stilte. De natuur leidt je als vanzelf naar je eigen, ware natuur.

In alle seizoenen
Voor shinrin-yoku heb je niets nodig. Alleen jezelf en het bos. De bos-spa is altijd open. In elk seizoen, bij elk weertype. Het Scandinavische gezegde ‘slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel’, is zeker van toepassing op de shinrin-yokupraktijk. Laat een beetje regen of wind je niet weghouden uit het bos. De natuur is altijd mooi en heilzaam.

Meegaan met de seizoenen
Met de natuur als leermeester kan het niet anders dan dat de seizoenen een grote rol spelen. De invloed van de jaargetijden is voor elk mens net zo belangrijk als het wisselen van dag en nacht. Daarvan zijn we ons alleen niet altijd meer zo bewust.
De lente helpt je om jezelf te reinigen zodat je weer kunt groeien, de zomer om je te openen voor het licht en om te rijpen, de herfst om los te laten wat je niet meer nodig hebt en de winter om rust te nemen en je op te laden. De cyclus van de natuur geeft ons houvast in het drukke bestaan van alledag.

Lessen uit de natuur
Elk seizoen is anders. Elke maand, elke week, elke dag, elk tijdstip is uniek. De natuur geeft je met haar ritme houvast in je leven. Het ritme van de natuur leert ons dat alles zijn eigen moment heeft. Er is een tijd om te kiemen, te groeien en bloeien, te rijpen en er is een tijd om los te laten, te rusten en nieuwe kracht op te doen. Zodra in de lente de dagen merkbaar lengen en de zon warmer wordt, zie je het bos langzaam maar zeker tot leven komen. De zomer brengt vruchtbaarheid, warmte, licht en rijping. De herfst begint met de viering van de graanoogst in augustus. Dit is de tijd om dankbaar te zijn voor alles wat je hebt in je leven. Als je een tijdje in het ritme van de seizoenen leeft, zul je merken dat je het in de winter graag rustiger aan wilt gaan doen. Het is tijd om je terug te trekken zodat je kunt uitrusten en op kunt laden. Tegen het einde van de winter ga je bij jezelf te rade wat er in het nieuwe jaar in jou geboren wil worden.

Het bos in
Door het ritme van de natuur te volgen vind je niet alleen rust en houvast, maar leer je jezelf ook steeds beter kennen. De seizoenen en hun thema’s helpen je om meer aandacht te schenken aan waar het leven jou naartoe leidt. En aan wat dat in jou teweegbrengt aan emoties en lichamelijke sensaties. Zodra je in het bos bent en je opent voor wat daar is, gebeurt er iets. Je wordt verwelkomd en geholpen om het wat rustiger aan te doen. Zodat je je kunt aanpassen aan het vertrouwde ritme van de natuur. Je ontspant door gewoon ‘te zijn’. Je komt er als vanzelf weer in contact met je intuïtie. En het enige wat jij daarvoor hoeft te doen, is het bos in te gaan.

Meer lezen over hoe je shinrin-yoku in jouw leven kunt toepassen? Lees dan Het kleine shinrin-yoku boek van Natascha Boudewijn.

Beoordeel dit artikel

(1 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht