Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

Spiritueel ontwaken

Spiritueel ontwaken: alsof je oplost in een oceaan van liefde

In De ervaring van het mysterie neemt de Engelse filosoof Tim Freke je mee op een ontdekkingsreis naar het mysterie dat leven heet en dat voortdurend bezig is zich te voltrekken. Wat is dit mysterie precies? Met behulp van uiteenlopende inspiratiebronnen als de kwantumfysica, de gnostiek, de Tao, meditatie, Walt Whitman, de Griekse mythologie, Carl Jung en Albert Einstein geeft Tim Freke antwoord op deze vraag en leert hij de lezer dit mysterie te doorgronden en te ervaren. Deze ervaring kan alleen spontaan ontstaan als we ons er bewust van zijn. In deze bewuste ervaring schuilt volgens Freke het spirituele ontwaken.

Je schreef een boek over de ervaring van het mysterie, die vaak leidt tot datgene dat we 'spiritueel ontwaken' noemen. Wat was je eerste eigen ervaring op dit vlak? En welk effect had dit op je?

Op twaalfjarige leeftijd beleefde ik een spontaan ontwaken. Ik proefde toen voor het eerst van wat ik nu de 'ervaring van het mysterie' noem, of 'ontwaking' of gewoon 'WOW'! Als jonge jongen vond ik het leven erg mysterieus. Ik vond het vreemd dat alle volwassenen net deden alsof ze wisten wat er gaande was en hoe het leven in elkaar stak. Ondertussen besefte ik dat in werkelijkheid niemand wist wat het leven is. Op een dag zat ik op een heuvel met uitzicht op mijn woonplaats, terwijl ik het mysterie van het leven overdacht. Op dat moment ervoer ik een ontwaken. Het was het mooiste dat me ooit was gebeurd. En deze ervaring was als een zaadje van waaruit mijn leven verder is gegroeid. Sindsdien heb ik hartstochtelijk gezocht naar manieren om bewustzijn te transformeren en opnieuw én dieper te verbinden met deze ontwaakte staat. En nu ervaar ik het als een groot voorrecht om deze WOW-ervaring te delen met anderen.

Kun je de WOW-ervaring of spiritueel ontwaken toelichten? Wat voor toestand is het? Hoe voelt het aan?

Als ik diep in de ervaring van het mysterie duik, dan voelt het alsof ik oplos in een oceaan van liefde. Er is een ontzagwekkend gevoel van eenheid met het universum. Mijn sensuele lichaam komt tot leven. De zoektocht naar betekenis is opgelost in een woordeloos 'begrijpen', dat zo diep wordt doorvoeld (en niet bedacht!). Er is de stille zekerheid dat alles goed is. En zo'n gevoel van opluchting ... als thuiskomen.

Wat zijn de voordelen van deze staat van zijn? Wat brengt het mensen?

Ontwaken voelt fantastisch. Het stelt me in staat om alles wat goed is in mijn leven echt te waarderen. En medelevend en moedig te zijn als ik word geconfronteerd met lijden. Het leven is echt een wonder en we moeten er het beste van maken! Maar het kan ook heel moeilijk zijn, zoals we allemaal weten. Dan helpt de diepe interne veiligheid ons die ontstaat in de ontwaakte staat. Sommige spirituele tradities suggereren dat ontwaken een terugtrekking van het leven zelf is. Ze moedigen gelijkmoedigheid aan, net als het loslaten van alle verlangens. Maar zo is het niet voor mij! Als ik ontwaak in het diepe zelf, voel ik me gepassioneerd. Ik voel me intens aanwezig en verliefd op het moment. Ik durf me hartstochtelijk bezig te houden met het leven zelf. Ik wil actief aan de slag met de uitdagingen die ik voor me heb. Het is magisch. Ik ben dan geïnspireerd en creatief. Ik ben op mijn best. Mijn alledaagse leven lijkt geweldig. De vertrouwde wereld wordt een 'wonderland'.

Dat klinkt aantrekkelijk! Hoe kunnen mensen deze toestand zelf ervaren? Kan iedereen het? Of zijn er speciale vaardigheden of talenten vereist?

Ik heb wereldwijd workshop hierover georganiseerd: de Mystery Experience Retraites. Daar heb ik zoveel mensen de WOW-ervaring van ontwaken zien meemaken dat ik ervan overtuigd ben dat het een natuurlijke ervaring is, beschikbaar voor ons allemaal. Ik vind niets mooier dan het zien van de gezichten van mensen als ze wakker worden en de grote liefde voelen!

Een van de manieren waarop ik mensen naar de diepe wakkere staat begeleid, is door middel van een proces van aandacht voor het huidige moment. Het begint met twee stappen die de meeste mensen gemakkelijk vinden en dan gaat het ineens erg diep. De eerste stap - verwondering - gaat over het bewust worden van hoe mysterieus het leven is ... De tweede stap - het binnengaan - richt zich op onmiddellijke zintuiglijke ervaring ... echt op zoek ... echt luisteren ... echt het gevoel ... zodat we met onze aandacht volledig in het huidige moment komen. In de derde stap – aanwezig zijn – worden we ons bewust van onszelf als de aanwezigheid van bewustzijn. De laatste stap - het oplossen – laat onze aandacht helemaal opgaan in de mysterieuze aanwezigheid van bewustzijn.

Eigenlijk kan dit hele proces in een seconde van bewustzijnverschuiving doorlopen worden. Maar door het in stukjes (de stappen) te hakken, wordt het makkelijker om het onderwerp te verkennen. Zeker als je nog onbekend met het fenomeen van spiritueel ontwaken.

Spiritueel ontwaken? Bestel dan De ervaring van het mysterie in onze webshop. 

Foto: Thinkstock

Beoordeel dit artikel

(10 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht