Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

Tantra: wat houdt dat in?

Tantra? Spirituele seks? Veel mensen associëren spiritualiteit met het 'hogere' en seksualiteit met het 'lagere' of het 'aardse'. Volgens de tantra-leer is dat een misvatting. Wat is dan dat verband tussen spiritualiteit en seksualiteit?

Tantra lijkt misschien een beetje vaag, wat het precies inhoudt is voor veel mensen onduidelijk. Er zijn verschillende interpretaties van tantra, afhankelijk van de religieuze en culturele context. Dat maakt het er niet gemakkelijker op.

In essentie gaat het bij tantra om het opwekken van je seksuele energie zodat je die kunt gebruiken voor je spirituele ontwikkeling. De belangrijkste aanname is dan ook dat seksuele energie een lichamelijke expressie is van spirituele kracht.

Tantra en seksuele qi

Qi (of chi) staat voor levenskracht. Het is de spirituele energie die deel uitmaakt van alles wat er is. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde stroomt qi via de meridianen – energiebanen – door ons lijf.

Seksuele qi is een krachtige vorm van qi die je in je lichaam kunt opwekken én vasthouden. Als dat lukt, dan beleef je een intense en diepe seksuele ervaring, die door kenners wordt omschreven als een orgasme van het hele lichaam. Door middel van speciale technieken kun je die energie zelfs bewust sturen, bijvoorbeeld naar de hersenen, wat een extatisch gevoel teweegbrengt.

Lichamelijke effecten

Tantraliefhebbers zijn in staat om eindeloos van seks te genieten. Dat levert ze een aantal fysieke voordelen op. Zo stimuleert tantra de bloedcirculatie, en zorgt het voor de afvoer van afvalstoffen.

Ook je conditie gaat erop vooruit. En het is goed voor je figuur. Reken maar dat je aardig wat calorieën verbrandt. Van het stromen van de seksuele energie gaat een helende werking uit. Je zult je energieker, krachtiger, en levenslustiger voelen. Het schijnt ook dat mensen die regelmatig tantra beoefenen er jaren jonger uit zien dan ze in werkelijkheid zijn.

Tantra en spirituele ontwikkeling

Als die seksuele activiteit kan je ook helpen om te gaan leven vanuit een spirituele verbinding. De tantrische extase wordt namelijk ervaren als het samenvloeien van jezelf met je partner. Grenzen vervagen, je hebt geen besef meer van ruimte of tijd. Dit is een diepe spirituele ervaring die omschreven wordt als thuiskomen.

Bovendien wordt je energetische lichaam – chakra's en aura - door de seksuele qi gereinigd. Blokkades verdwijnen en stagnaties lossen op. Hierdoor kun je subtieler gaan waarnemen en wordt het makkelijk om in contact te komen met dat wat je goddelijke liefde of universele energie zou kunnen noemen. Problemen en heftige emoties die je tijdens dit proces tegenkomt, stop je niet weg, maar los je op. Je leert verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen seksualiteit. Zo maak je een intensieve persoonlijke groei door.

Oefenen, oefenen

Hoe profiteer je van alle heilzame effecten van tantra, zoals vitaliteit, meer energie en persoonlijke groei? Door te oefenen! In het prachtige overzichtswerk van Margot Anand staan vele praktische oefeningen. Je kunt ze alleen doen, of met z'n tweetjes. Of je nu heteroseksueel of homoseksueel bent. Ze verbreden bovendien je blikveld wat betreft seksualiteit én ze beloven meer plezier tussen de lakens. En wie weet liggen al die extatische ervaringen ook in jouw bereik!

Benieuwd of je jouw liefdesleven meer diepgang kunt geven? Lees dan Tantra- een weg naar intimiteit 

Beoordeel dit artikel

(130 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht