Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

The art of war: winnen zonder strijd

In The art of war heeft de legendarische Chinese wijsgeer-strateeg Sun Tzu zijn inzichten vastgelegd, die in het Westen beroemd werden als De kunst van het oorlogvoeren.

The art of war staat ook wel bekend als het oudste boek over de strategie van het oorlog voeren, geschreven in de vijfde eeuw voor Christus. Maar in deze klassieke verhandeling over de krijgskunst ligt de nadruk voornamelijk op de psychologie van de oorlogsvoering, uitgaande van de gedachte dat een gewapend conflict zo veel mogelijk vermeden moet worden.  

In dertien hoofdstukken wordt aangetoond dat inzicht in de problematiek van conflicten niet alleen tot de oplossing ervan kan leiden maar dat ze ermee zelfs kunnen worden voorkomen. De praktische psychologische inzichten van Sun Tzu zijn niet alleen relevant voor militair strategen, maar ook voor managers en leidinggevenden. Conflicten transformeren tot kansrijke, positieve situaties: een concept dat niets aan actualiteit heeft ingeboet.

Hoe voer je strijd zonder agressie te tonen? Volgens de wijsheid van dit boek is het antwoord diepgaande mensenkennis.
 Voor de eigentijdse krijger is het dus van belang om zichzelf en zijn omgeving kennen. Zoals in Hoofdstuk 3 staat: 

De ander kennen en zichzelf kennen, 
In geen honderd gevechten gevaar.
De ander niet kennen maar zichzelf kennen,
Eén overwinning tegen één nederlaag.
Noch de ander kennen, noch zichzelf kennen,
Een zekere nederlaag in ieder gevecht.

Het is dus van groot belang dat we conflictsituaties in onze directe omgeving niet negeren, onderdrukken, op de koop toe nemen of wegwuiven. Zelfkennis leert ons hoe we ze het hoofd kunnen bieden. Dit boek laat zien hoe we op een verstandige manier met strijd in en buiten onszelf om kunnen gaan. In deze nieuwe editie van The art of war wordt met essays en commentaar de eeuwenoude tekst van Sun Tzu levensecht maakt.

Beoordeel dit artikel

(2 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht