Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

Top 5 kalmeren volgens de Boeddha

De Boeddha heeft vele technieken onderwezen om ons te helpen ons lichaam en onze geest tot rust te brengen. In Het hart van Boeddha's leer worden 5 fasen van kalmte samengevat.

1. Herkenning

Herkenning wordt omschreven als de woede die je als het ware benoemt. 

Als wij kwaad zijn, zeggen wij: "Ik weet dat er woede in mij is."

2. Aanvaarding

Vervolgens moet je die woede niet uit de weg gaan. Het is niet de bedoeling dat je je eraan overgeeft, maar je moet de woede niet ontkennen. 

Wanneer wij kwaad zijn, ontkennen wij dat niet. Wij aanvaarden wat aanwezig is.

3. Omhelzen

In Het hart van Boeddha's leer wordt het voorbeeld van een huilende baby gegeven die de woede in jou moet voorstellen.

Wij houden onze woede in onze armen, zoals een moeder haar huilende baby vasthoudt. Onze oplettendheid omhelst onze emotie, en alleen dit al kan onze woede en onszelf tot bedaren brengen.

4. Goed kijken

De volgende stap is onderzoekend. Wat kan het zijn wat de woede in jou veroorzaakt waardoor je je zo onrustig voelt? Waardoor krijg je dat benauwende gevoel elke keer? Je was net zo kalm, waarom is je bui zo omgeslagen?

Wanneer wij kalm genoeg zijn, kunnen wij diepgaand onderzoeken hoe het komt dat deze woede is ontstaan, wat het onbehagen van onze baby veroorzaakt.

5. Inzicht

In de laatste stap kun je invullen wat de oorzaak was die de woede veroorzaakte. Op dit moment kun je de situatie waarschijnlijk ook al relativeren.

Het resultaat van goed kijken is inzicht in de vele oorzaken en voorwaarden, primaire en secundaire, die onze woede hebben veroorzaakt, die onze baby doen huilen. Misschien heeft onze baby honger.

Denk op deze manier na, totdat je een inzicht hebt in wat je woede of onrust veroorzaakt. Met dit inzicht kun je de situatie veranderen. En dus je innerlijke rust terugvinden. Hier lees je meer over de vier edele waarheden volgens het boeddhisme. 

Beoordeel dit artikel

(9 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht