Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

Top 5: Tips voor mindful leidinggeven

Mindful leidinggeven helpt managers en leidinggevenden om bewuste keuzes te maken in een stressvolle, snel veranderende wereld. Mindful leidinggeven is bewust schakelen tussen 'doen en 'zijn' en weten wat je doet terwijl je het doet. Mindfulnesstrainer en managementcoach Peter van der Roest geeft je 5 tips uit zijn bestseller Mindful leidinggeven.

1. Bewust zijn

Wil je je als mens en als leider verder ontwikkelen? Richt je dan niet in de eerste plaats op je persoonlijkheid, maar op je essentie: bewust zijn. In het leven speel je een aantal rollen, je vervult een functie, maar je bent bewust zijn.

2. Je bent niet je 'ik'

Bewust zijn betekent inzien dat je niet je 'ik' bent, maar het waarnemen van dat 'ik' met al zijn gedachten, emoties en gewaarwordingen. Nodig deze heel natuurlijke toestand uit door het beoefenen van mindfulness – door gericht aandacht te geven aan gedachten, gevoelens en gewaarwordingen, in het hier en nu, zonder te oordelen.

3. Schakel de automatische piloot uit

Mindfulness helpt je de automatische piloot van beperkende gewoonten in denken en doen uit te schakelen als dat nodig is, bijvoorbeeld bij nieuwe uitdagingen of in stressvolle situaties. Pas als de automatische piloot uit staat, kun je bewust keuzes maken (bewust doen).

4. Van doen naar zijn

Bewust kiezen tussen doen (actie, beweging) en zijn (reflectie, rust) is een cruciaal vermogen in onze samenleving, die bijna voortdurend in de 'doestand' staat. Blijf vitaal en houd stress binnen de perken door regelmatig naar de zijnstand te schakelen.

5. Gericht aandacht geven

Stop met hard werken aan je 'ik', geef je natuurlijke intelligentie de ruimte. Wees wat je altijd bent geweest – bewust zijn – en benut een vaardigheid die je altijd al hebt gehad, maar misschien even moet 'afstoffen' – gericht aandacht geven (mindfulness).

Wil jij mindfulness op je werk toepassen? Ga dan direct naar onze webshop voor het boek Mindful leidinggeven.

Peter van der Roest (1962) werkt als zelfstandig trainer/coach bij profit en non-profit organisaties. Hij heeft aan het Instituut voor Mindfulness de opleiding tot trainer MBSR voltooid en geeft als VMBN-geregistreerd mindfulnesstrainer aandachttrainingen aan particulieren en in het bedrijfsleven. Hij organiseert regelmatig retraites en mediteert dagelijks vanaf zijn vijfentwintigste. Voor meer informatie ga naar www.petervanderroest.nl.

Beoordeel dit artikel

(0 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht