Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

Top 5 voeding voor een beter humeur

Voeding heeft heel veel invloed op hoe je je voelt. Voel je je onrustig of ben je een beetje shaky omdat je honger hebt? Door voedzaam te eten en op reguliere tijden houd je je bloedsuikerspiegel op peil – en je humeur dus ook. Vijf tips uit Ik wil rust.

Een beter humeur door voeding?

Wanneer je bloedsuikerspiegel te laag is, maakt je lichaam cortisol aan. Dit stofje regelt je koolhydraathuishouding, maar is ook een stresshormoon. Als je er een teveel aan hebt, kun je je nerveus voelen. Herstel je bloedsuikerspiegel en word weer rustig door de juist combinatie van voeding. Door proteïnen en koolhydraten in je maaltijden de verwerken, krijg je je humeur weer op peil. En je bloedsuikerspiegel ook.

Etenstijd

Door op regelmatige tijden te eten, zorg je dat je je bloedsuikerspiegel op peil houdt. Daarom zijn (gezonde) tussendoortjes dus zo belangrijk. Denk hierbij niet aan koeken en andere voorverpakte snacks. Je kunt het beste gaan voor tussendoortjes met langzame koolhydraten. Voorbeelden van snelle maar voedzame snacks zijn appels, een stukje kaas of een rijstwafel met pindakaas. Regelmatig eten helpt je op de lange termijn om dat nerveuze gevoel voor te zijn en om rustiger te worden.

Top 5 voeding voor een beter humeur

1 Vitamine B complex

Hard wetenschappelijk bewijs is er nog niet, maar deze vitamines spelen wel een rol in de vorming van ontspannende stofjes in je lichaam. Goede bronnen zijn volkorenproducten, bruine rijst, havermout, eieren, groene bladgroenten, amandelen en linzen.

2 Magnesium

Magnesium is nodig om voldoende hoeveelheden serotonine (een stof in de hersenen die een gevoel van welbehagen en ontspanning creëert) te binden. Het is daarnaast een natuurlijke spierontspanner, waardoor spierspanning en vermoeidheid afnemen, inclusief de daaraan verbonden stress. Goede bronnen van magnesium zijn groene bladgroenten, tarwekiemen, pompoenpitten en amandelen.

3 Omega 3 essentiële vetzuren

Het wordt wel beschouwd als een alternatief voor prozac, en met een goede reden. Studies van het Amerikaanse Nationale Gezondheidsinstituut wijzen uit dat omega 3-vetzuren in walnoten de stresshormonen cortisol en adrenaline in bedwang houden, ofschoon groentebronnen van omega 3 minder goed door het lichaam opgenomen worden. Visbronnen van omega 3 zijn onder meer haring, makreel en zalm.

4 Tryptofaan

Het aminozuur tryptofaan is uitgangsstof voor serotonine. Tot de producten die rijk zijn aan tryptofaan behoren gevogelte, zuivel, ontbijtgranen, avocado, pompoen en kikkererwten.

5 Vitamine C

Vitamine C, dat in citrusvruchten, paprika, kiwi’s, boerenkool, guave, broccoli, tomaten en erwten zit, kan behulpzaam zijn in het bestrijden van stress. Duitse onderzoekers hebben dat getest door 120 mensen te vragen een speech te houden en direct daarna een wiskundig probleem op te lossen. Degenen die van tevoren vitamine C toegediend hadden gekregen, hadden na de test een lagere bloeddruk en een lager niveau cortisol.

Wil je meer tips voor een ontspannen leven en een beter humeur? Lees dan Ik wil rust. Je koopt hem hier.

Bron: Ik wil rust.

Beoordeel dit artikel

(0 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht