Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

Verwezenlijk je dromen met dit stappenplan

Veel mensen vinden het moeilijk of eng om naar hun gevoelens en verlangens te luisteren. Dat komt vaak door verwachtingen van onszelf, maar ook van familie, vrienden of collega’s. Omdat we onszelf en onze omgeving niet willen teleurstellen, luisteren we niet goed meer naar wat we zelf eigenlijk willen. Daarbij is het niet zo makkelijk om je hart te volgen: je moet keuzes durven maken en obstakels overwinnen.

Durf

Wat heel belangrijk is: durf! Durf écht naar jezelf te luisteren. Door naar je hart te luisteren, het uit te spreken naar jezelf en durf het te delen met anderen. Maar durf ook vooral uit je comfortzone te stappen. Stap uit je veilige cirkeltje en ga dingen aan waar je vaak voor uit de weg gaat. Op die manier gaat je passie echt leven. Zo ontdek je dus steeds beter wat echt bij jou past (en wat niet).

Stappenplan

Je dromen werkelijkheid laten worden is iets waar veel mensen naar verlangen. Die dromen kunnen groot zijn zoals een gezin stichten, of klein zijn zoals meer tijd voor jezelf maken. Met dit stappenplan uit Retreat Yourself kom je in 5 stappen dichter bij het verwezenlijken van je dromen.

1 Ontdek wie je bent

Wat is aangeleerd en opgelegd en wat doe je echt vanuit jezelf? Wie ben je eigenlijk? Het kan heel spannend zijn om hier naar op zoek te gaan. Een leuke manier om erachter te komen wie jij bent is door al je eigenschappen op te schrijven. Pak een groot vel en schrijf de woorden op, door elkaar heen. Wat belangrijk is schrijf je extra groot op. Belangrijk is hierbij om je intuïtie te volgen.

2 Ontdek je passie

Soms vergeten we te dromen en te fantaseren. Terwijl dit juist zo belangrijk is om te ontdekken waar je passie ligt. Vraag jezelf af wat je voor jezelf doet en voor je eigen geluk. En wat je misschien doet voor een ander of om aan iemand anders zijn verwachtingen te voldoen. Laat hierbij alle angsten en vooroordelen los en doe waar jij blij van wordt. Waar krijg jij een glimlach van op je gezicht?

3 Zet je dromen op papier, maak ze zichtbaar

Zeg hardop wat je wilt doen of bereiken. Zorg ervoor dat hier wel realistisch in blijft. Zet kleine stapjes. Maak een lijst met alle concrete stappen die je moet zetten. Wat brengt jou dichter bij je doel? Een cursus, opleiding of misschien gewoon een koffie afspraak met iemand? Ga naar workshops, lees boeken en blogs over onderwerpen die je inspireren. Geef jezelf ruimte en tijd om te ontdekken wat je wilt veranderen.

4 Visualiseer

Zet je dromen om in beelden. Dit werkt heel goed omdat het in beeld echt tot leven komt en vorm krijgt. Verzamel beeld uit kranten en tijdschriften waarvan je denkt: dat wil ik bereiken. Plak deze kaarten, stukjes tekst of wat dan ook op een vision board. Doe dit net zo lang totdat je het compleet vindt. Plaats het complete visionboard ergens waar je het vaak ziet. Op die manier krijgen je verlangens bewust en onbewust steeds meer aandacht.

5 Laat je niet ontmoedigen

Je zult tijdens het verwezenlijken van je dromen altijd weerstand krijgen. Weerstand vanuit je omgeving bijvoorbeeld. Soms begrijpen mensen je niet of zijn ze jaloers. Laat je hierdoor niet ontmoedigen. Misschien zal je tijdens het proces af en toe aan jezelf twijfelen. Besef dat angst een van de sterkste emoties is, maar ook een slechte raadgever. Durf en heb vertrouwen in jezelf. Geef niet zomaar op. Blijf hoe dan ook luisteren naar jezelf en geloof in je doel en passie!

Tip

Zoek de natuur op. De stilte kan je helpen om naar je gevoel te leren luisteren.

Wil je meer lezen? In Retreat Yourself helpt Willemien van Egmond je met inspirerende verhalen, oefeningen en ideeën die jou kunnen helpen in de zoektocht naar het verwezenlijken van je dromen. Koop hem hier!

Beoordeel dit artikel

(6 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht