Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

- Chakra -

Vijfde chakra volgens Anodea Judith

Chakra's vormen de sleutel tot je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Als je meer grip wilt hebben op je leven, dan is het handig om te weten wat het chakrasysteem is en hoe jouw chakra's functioneren. Wat zegt Anodea Judith, grondlegger van de chakrapsychologie, over het vijfde chakra: het keelchakra? (Lees ook haar eerdere tips over het eerste chakra, tweede chakra, derde chakra en vierde chakra).

Vijfde chakra

Het vijfde chakra bevindt zich in je keel, bij je strottenhoofd. Het heeft alles te maken met expressie: met jezelf uiten, jezelf laten horen. Dit chakra zorgt ervoor dat je je eigen ervaringen kunt verwoorden, terwijl je ook kunt luisteren naar andermans waarheid. Alles draait in dit chakra om communicatie. Niet alleen wat betreft uitwisseling van informatie (verbaal) maar ook van energie (vibraties en resonantie). 

Vibraties

Op het niveau van het vijfde chakra ben je bijzonder gevoelig voor vibraties. Als je dit chakra opent, word je je bewust van de invloed van energietrillingen op je lijf en je gemoedstoestand. Om te begrijpen hoe dit werkt, maken we een heel kort uitstapje maken naar de kwantummechanica. Hierin leren we dat de dingen om ons heen weliswaar vaste objecten lijken, maar dat eigenlijk niet zijn. Alles bestaat eigenlijk uit hele kleine deeltjes, zoals moleculen, atomen, elektronen, protonen en neutronen. De állerkleinste deeltjes zijn golven van energie. Elke golfvorm heeft een ritme (trillingsfrequentie). Alles en iedereen – jijzelf ook – heeft dus een unieke vibratie. 

Resoneren

Vibraties van buiten hebben effect op jou. Een voorbeeld: je voelt je prima. Je stapt in de lift, waarin al iemand staat. Als je uitstapt, voel je ineens somber. Dit verschijnsel noemen we resonantie: je bent mee gaan trillen in dezelfde frequentie als die van degene die naast je stond. Zo vinden er voortdurend energie-uitwisselingen plaats. Met mensen, met je omgeving, met muziek. Dankzij resonantie kom je bijvoorbeeld tot rust in een kerk, voel je een klik met een onbekende of raak je opgefokt door bepaalde muziek. Dat is allemaal communiceren op energetisch niveau. Resoneer je goed met je eigen trillingsfrequentie, die van de natuur of de kosmos? Dan zit je lekker in je vel. Het is de taak van het vijfde chakra om resonantie te stimuleren, want als je met je innerlijk en de wereld om je heen kunt resoneren, dan kun je je daarmee ook verbinden. 

Beschadiging van het vijfde chakra

Ergens tussen je zevende en twaalfde levensjaar ontwikkelt het vijfde chakra zich. Je beheerst de taal dan goed genoeg om je uit te drukken. Daarvoor moet echter wel ruimte zijn. Als je als kind niet met je ouders kunt praten over vragen, gevoelens en ideeën, dan is de kans groot dat je je vijfde chakra gesloten hebt. Dit gebeurt als opvoeders vooral tegen een kind praten, maar niet met een kind. Je groeit dan op met het idee dat wat jij vindt er niet toe doet. Dit legt een bom onder je eigenwaarde, want ieder mens heeft de behoefte om gehoord te worden. Ook als je als kind moet leven met leugens en (familie)geheimen, verzwakt dat het vijfde chakra. Net als het aanhoren van ernstige ruzies met veel geschreeuw en gegil. Het gevolg? Het keelchakra wordt excessief óf deficiënt. 

Excessief vijfde chakra

Domineer jij gesprekken? Trek je alle aandacht naar je toe? Met een excessief vijfde chakra praat je veel en snel, maar meestal zonder inhoud. Je zegt dus weinig met veel woorden. Of je bent juist verbaal heel sterk, blaast iedereen omver. Je hebt het niet door, maar dit is een poging van je chakrasysteem om het teveel aan energie kwijt te raken. Je probeert spanning te ontladen door te praten. Dus eis je het woord op, vertel je verhalen met eindeloos veel details. Eigenlijk heb je je aandacht naar buiten verlegd om innerlijke pijn zo min mogelijk te voelen. 

Deficiënt vijfde chakra 

Heb jij een zwakke, schriele stem? Kun je vaak niet uit je woorden komen, vooral als het gaat om zaken die je echt raken? Ben je verlegen en bang voor vernedering? Durf je geen vragen te stellen of komt dat zelfs niet eens bij je op? Hoor je voortdurend je innerlijke kreng? Dat zijn allemaal signalen dat je te maken hebt met een deficiënt vijfde chakra. Je hebt je als het ware teruggetrokken in jezelf om je kwetsbare innerlijk te beschermen. 

Heling keelchakra

De stem en de oren zijn de instrumenten van het vijfde chakra. Hiermee ga je aan de slag als je je keelchakra wilt helen. Door bijvoorbeeld de stilte op te zoeken, kom je tot rust en ga je weer resoneren met je persoonlijke trillingsfrequentie. Andere helende methodes zijn het zingen van mantra's, chanten of galmen. Ook jezelf uiten op andere manier door bijvoorbeeld te schrijven in een dagboek kan heel positief uitpakken.

 
 
 
Meer tips om je vijfde chakra te helen vind je in Werkboek chakra en Werkboek Chakra Yoga van Anodea Judith. In Handboek Chakrapsychologie lees je alle achtergrondinformatie over de chakra's.
 
 
 
Anodea Judith heeft een graad in de klinische psychologie. Ze volgde opleidingen in onder andere bio-energetica, traumaverwerking, yogatherapie, acupressuur en sjamanisme. Eerder legden we uit wat zij zegt over het eerste chakra, tweede chakra, derde chakra en vierde chakra.
 
 
 

Beoordeel dit artikel

(11 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht