Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

Voetreflexologie voor beginners

 
De voornaamste en meest algemeen aanvaarde theorie over de werking van reflexologie is via het zenuwstelsel. Deze theorie wordt door Spaans onderzoek ondersteund. Biopsies uit delen van de voet die corresponderen met de lichaamsdelen waar mensen gezondheidsklachten hadden, vertoonden een verhoogde concentratie aan zenuwvezels.
 
Hoe reflexologie werkt           
Maar hoe zit die connectie tussen je voeten en andere lichaamsdelen als de nek, schouders, longen en onderrug nu precies? Via zenuwbanen worden boodschappen door het lichaam vervoerd en zo wordt de reflexologiekaart op de voeten met de corresponderende delen van het lichaam verbonden. Een voet bevat meer dan 7000 zenuwuiteinden. Deze zenuwen lopen door de benen omhoog en maken verbinding met andere zenuwen in het lichaam. Wanneer zich ergens in het lichaam een disbalans bevindt, bijvoorbeeld spanning in de onderrug, ontstaan stagnaties en ophopingen van verschillende chemische stoffen rond de zenuwuiteinden in de corresponderende zone op de voeten. Een van deze stoffen is ‘substantie P’, een neurotransmitter die betrokken is bij het transport van pijnprikkels. Een verhoogde afzetting belemmert de vrije stroom van bio-elektrische signalen door de zenuw, waardoor zenuwboodschappen niet volledig doorkomen.
Door substantie P en andere chemische stoffen met behulp van specifieke technieken zachtjes af te breken, wordt meestal ook in het corresponderende deel in het lichaam verlichting ervaren. Het aangedane gebied komt vaak weer in balans.
 
De kracht van aanraking
Een ander aspect dat we niet over het hoofd moeten zien, is de effectiviteit van therapeutische aanraking. Door de zenuwuiteinden op de voeten met de handen te stimuleren, worden stagnaties en ophopingen opgeheven en de bloedcirculatie verbeterd. Het hele lichaam ontspant, waardoor lichaamsfuncties verbeteren en de persoon zich algeheel beter voelt.
 
De reflexologiekaart

De reflexologiekaart is een kleine kaart van het hele menselijk lichaam. Elk lichaamsdeel heeft een corresponderende zone op de voeten. Met andere woorden: het deel (voeten) vertegenwoordigt het geheel (lichaam). Op de rechtervoet zitten alle reflexzones voor de rechterzijde van het lichaam en op de linkervoet die van de linkerzijde. Houd in gedachten dat ieder individu anders is en dat de locatie van reflexpunten mogelijk iets kan variëren als je met de voetreflexkaart werkt. Gebruik de kaart als een richtlijn en werk op een ruim gebied om er zeker van te zijn dat je de hele zone meepakt.

                

 

Meer lezen over voetreflexologie? Bestel dan het boek Voetreflexologie voor beginners van Stefanie Sabounchian

Beoordeel dit artikel

(12 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht