Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

Voorkom een burn-out: interview met Nienke Thurlings

"Waar had ik de waarschuwingssignalen gemist?"

Lees hier hoe je een burn-out kunt voorkomen. Een interview met Nienke Thurlings, auteur van Jong burn-out, door Michèle Bevoort. 


Een afspraak inplannen voor een interview met Nienke Thurlings, auteur van het boek ‘Jong Burn-Out, in 5 stappen naar meer energie’, blijkt niet zo gemakkelijk, de assistente wikt, weeg en schuift. Het moge duidelijk zijn: Nienke heeft een volle agenda. Haar platform Jong Burn-out is dan ook een succes, hier krijgen millennials en bedrijven via workshops, coaching, lezingen en on- en offline trainingen, handvatten om burn-out te voorkomen en er beter mee om te gaan. Misschien had ik het niet verwacht door haar drukke agenda, maar tijdens het interview is Nienke alles behalve gehaast. Sterker nog ik ben onder de indruk van de enorme innerlijke rust die ze uitstraalt. Evenals wijsheid en plezier. 

Ben je nog wel eens bang om weer een burn-out te krijgen?
“Nee zeker niet. Ik kreeg een burn-out in 2011, toen ik 24 was, maar daardoor is er zoveel veranderd. Ik heb juist geleerd hoe belangrijk het is om goed voor mezelf te zorgen. Pauzes nemen, naar mijn lichaam luisteren, de dag beginnen met een ochtendritueel en meditatie bijvoorbeeld. Ik heb heel duidelijk ingezien dat IK de basis ben van mijn leven en dat daar niets egocentrisch aan is, want dat geldt natuurlijk voor ieder mens. Dus eerst goed voor mezelf zorgen en dan pas de rest! Bovendien zijn er in het leven maar twee drijfveren: angst en liefde. Ik heb geen angst om weer in een burn-out terecht te komen omdat ik tegenwoordig word gedreven door liefde. De liefde voor mezelf, voor de wereld en voor de projecten die ik neerzet.”

Hoe ga je er dan nu mee om als je het heel druk hebt?
“Als er een situatie ontstaat waarbij ik voel dat er te veel op mijn bord ligt of dat ik te druk ben, dan stel ik mezelf nu de vraag: hoe kan ik hierin goed voor mezelf blijven zorgen en voor de projecten en dingen die ik doe? Hoe kan ik zorgen dat het goed blijft draaien? Ik val dus niet terug op angst, maar juist op zelfliefde en vertrouwen. Vanuit angst ga je vastklampen aan dingen en wil je graag dat alles bij het oude blijft, want anders gaat het voor je gevoel mis. Terwijl je veel flexibeler kunt zijn als je met compassie kijkt: wat wil er overeind blijven, wat wil er misschien groeien, moet ik misschien een stap terug doen, iets loslaten of overdragen op anderen? Mijn online trainingen worden nu bijvoorbeeld steeds populairder en dat betekent dat ik niet iedereen meer zelf kan coachen. Daarin moet ik dus wat loslaten, en tegelijk is het een kans voor groei. Ik neem nu andere fantastische coaches aan en zo kan ik meer mensen bedienen. Het leven vraagt van ons om te durven groeien, leren en innoveren. ”

Was dat voordat je een burn-out had anders voor je?
 
“In de aanloop naar de burn-out zag het plaatje er als volgt uit: lange slanke blonde jonge meid, hoge hakken, internationale baan, heel goed inkomen, eigen appartement in het hart van Utrecht. Ik mocht heel Europa door om een projectteam te leiden van 14 mensen en sliep in prachtige hotels. Bovendien liep ik alle feestjes af. Instagram bestond nog niet, maar ik had in ieder geval een Insta-perfect leven! Mijn motto was letterlijk work hard, play hard en dat vond ik heel erg tof. Op een gegeven moment werkte ik 70 uur per week. Ik liet het werk nooit los, op vakantie zat ik nog achter mijn laptop met mijn baas te mailen. De waarheid, achter dat plaatje, was dat ik net uit een relatie kwam waarin ik lange tijd mezelf niet had kunnen zijn en dat ik me vol in werk en het uitgaansleven had gestort om mijn pijn niet te hoeven voelen. Ik dacht oprecht, als ik al deze leuke dingen doe dan creëer ik een leven waar ik weer gelukkig van wordt. Maar de pijn en leegte van binnen bleven, omdat ik nu op een andere manier nog steeds niet naar mezelf aan het luisteren was. Maar ik had het niet door en raakte uitgeput. Ik had zo’n lange to-do lijst dat ik al het overzicht kwijtraakte, mijn geheugen begon me in de steek te laten en ik zorgde niet meer goed voor mezelf. Door de druk die ik voelde sloeg ik pauzes over en at ik een Mars als lunch. Steeds dacht ik dat het wel goed zou komen als ik eenmaal mijn werk voor die dag af zou hebben, maar de volgende dag was het beklemmende gevoel weer terug. Ik werkte de weekenden door en begreep niet waarom het maar niet beter ging. Dus wat ik zeker heb geleerd, en heel goed in mijn huidige leven en werk toepas, is het belang van voldoende rust en pauzes nemen. Goed voor jezelf zorgen is de basis van alles.”   

Ontstond in die periode ook je platform Jong Burn-Out?
“Destijds was er op internet helemaal niets te vinden hierover. Behalve droge lijstjes met symptomen en wat een burn-out in theorie is. Maar ik had juist zo’n behoefte om informatie te vinden over hoe ik eruit kon komen. Ook had ik graag willen lezen over de diepere betekenis ervan. Ik vroeg me af: waar heb ik de waarschuwingssignalen gemist? Waar heb ik mezelf geen recht gedaan? Dus ik ben daar zelf naar op zoek gegaan, ik had een goeie psycholoog, maar vond ook andere dingen op mijn pad die me hielpen zoals meditatie en zingeving. Ik leerde hoe het was om van binnenuit de communicatie met mijn lichaam weer te herstellen en dat gaf echt een hele nieuwe dimensie aan mijn leven. Ik wilde antwoord vinden op de vraag wat ik nou eigenlijk echt vanuit mijn hart wilde doen. Dit pad leverde me zoveel op dat ik besloot het met anderen te delen. Zo heb ik mezelf het werken met Wordpress aangeleerd en ben begon een blog waar ik alles opschreef wat ik zelf had gemist aan informatie. Dat trok steeds meer mensen en vanuit een blog is het doorgegroeid naar mijn eigen bedrijf waar ik fulltime aan werk… en nu dus ook mijn boek.”

Maar ik las dat je veel meer bent dan alleen ervaringsdeskundige, klopt dat?
“Klopt, mijn achtergrond sloot hier eigenlijk al perfect bij aan. Ik heb een diploma sociale psychologie, wat heel erg gaat over waarom mensen doen wat ze doen. Waarom komen mensen tot bepaalde gedragingen. Achteraf gezien was dat al een hele mooie basis voor dit werkveld. Die waarom-vraag, die heb ik nog steeds. Waarom gaan we zo ver met onszelf? Zo ver dat we uiteindelijk in een burn-out terecht komen bijvoorbeeld. Ik heb vier jaar voor een universiteit gewerkt en daar arbeidsmarktbeleid voor studenten ontwikkeld. Zo weet ik dus hoe je op een goede manier op de arbeidsmarkt komt en wat je absoluut niet moet doen. Ook ben ik yoga-docent geworden en ik heb me in de afgelopen jaren door middel van trainingen steeds meer gespecialiseerd in het onderwerp arbeidsmarkt en stress.”   

Heb je inmiddels meer antwoorden op die grote waarom-burn-out-vraag?
“Daar zitten veel verschillende kanten aan, maar belangrijk is dat we leven in een consumptiemaatschappij. Dat is na de tweede wereldoorlog zo gegroeid. De reclame industrie wilde natuurlijk producten verkopen en de boodschap werd: je bent niet goed genoeg, maar wij hebben de oplossing voor je problemen. Daar is een hele cultuur uit ontstaan en inmiddels krijgen we die boodschap continu. In deze tijd van digitalisering en social media is dat alleen maar sterker geworden. Jonge mensen leren niet hoe ze hun zelfbeeld van binnenuit kunnen vestigen, maar relateren hun zelfbeeld aan de buitenwereld. In de maatschappij vandaag de dag heerst veel prestatiedruk en jonge mensen ervaren angst of ze wel een goede baan krijgen. Ouders die druk leggen omdat ze zelf de financiële crisis hebben meegemaakt bijvoorbeeld. Jonge mensen komen al op de arbeidsmarkt met het gevoel dat ze niet goed genoeg zijn en het vreet natuurlijk energie als je continu het gevoel hebt dat je aan externe verwachtingen moet voldoen en anders zijn dan je van binnen bent.”

Dat kunnen we niet volhouden lijkt me, zijn er al dingen aan het veranderen op de arbeidsmarkt en in de maatschappij? Hoe kijk jij daar tegenaan?
“Natuurlijk zijn de juiste diploma’s en hoge cijfers in bepaalde beroepen belangrijk, maar de arbeidsmarkt is gelukkig aan het veranderen. We zijn eenheidsworst aan het creëren, terwijl de vraag vanuit de arbeidsmarkt steeds meer is: wat maakt jou een unieke, waardevolle en authentieke werknemer? Als we bovendien eerlijk kijken naar hoe het gaat met de wereld op dit moment, dan moet er natuurlijk iets veranderen. Al die mensen die op de vlucht zijn, uitputting van de aarde, het leegvissen van de zee, banken die omvallen en ga zo maar even door. De jongeren bouwen de toekomst. Zowel de arbeidsmarkt als de wereld heeft jonge mensen nodig die authentiek durven zijn en vanuit hun hart leven. Zodat ze met innovatieve ideeën komen en het anders durven doen. Dus laten we ze daarin zoveel mogelijk begeleiden en ondersteunen. Dat hoop ik te doen met mijn platform en mijn boek.”‘Jong Burn-Out, In 5 stappen naar meer energie’ is een helder en praktisch boek voor (jonge) mensen die last hebben van een burn-out, een burn-out willen voorkomen of simpelweg met meer energie willen leven. Aan de hand van testjes, oefeningen en meditaties ga je aan de slag om erachter te komen wat echt bij je past. 
Je kunt het boek aanschaffen via deze link.


Beoordeel dit artikel

(5 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht