Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

Waarom een dagboek bijhouden belangrijk is

We zijn tegenwoordig verslaafd aan extreem, buitengewoon en uitzonderlijk. We willen een groots en meeslepend leven. Tot je over je eigen grenzen gaat en het niet meer aankunt. Hoe voorkom je dit? 

Fixatie op spanning

Volgens Kyra de Vreeze, auteur van Simply Daytox, hebben we een te grote fixatie op spanning. Eigenlijk bestaat ons leven voor 99% uit alledaagse dingen. Wanneer je gefixeerd bent op speedy, spannend en sensatie, haal je steeds minder voldoening uit de alledaagsheid. 

Burn-out

Als je te veel spanning opzoekt, dit kan ook in de vorm van werkstress zijn, ga je over je grenzen heen. Omdat je te veel en te lang in uitersten hebt geleefd, ben je uitgeput en opgebrand. Na te veel van alle 'highs' kom je in een diepe 'low'. Dit komt al snel in de buurt van een burn-out. 

Leer het gewone waarderen

Door het snelle tempo van de moderne maatschappij, is het lastig om te verwerken wat je allemaal meemaakt. Daardoor lijken de alledaagse dingen vaak niet zo belangrijk meer. Door hier juist meer aandacht aan te besteden, zul je inzien dat ook deze dingen heel mooi en belangrijk zijn. Een manier om dit te doen is door middel van het bijhouden van een dagboek. Hierin schrijf je elke dag op waar je dankbaar voor was.

Dagboek bijhouden

Zorg dat je in je dagboek focust op de kleine betekenisvolle momenten van alledag. Focus je vooral niet op die sporadische piek. Door je te richten op wat je al hebt, en niet op wat je niet hebt, worden die kleine zaken concreter en waardevoller. Probeer elke dag een paar regeltjes te noteren. Op die manier leer je jezelf aan dat het juist om die kleine dingen gaat. Hoe langer je het volhoudt, hoe krachtiger en waardevoller je dagboek wordt. 

Dit is een aangepast fragment uit Simply Daytox. Je koopt het boek hier.

Beoordeel dit artikel

(1 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht