Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

Wat is de kracht van de ontembare vrouw?

In elke vrouw zit een krachtige drijfveer, vol intuïtie en goede instincten, gepassioneerde creativiteit en tijdloos weten. Het archetype dat dit deel van ons representeert is De Ontembare Vrouw. Onze oerkracht verandert niet, ongeacht het tijdperk, cultuur of politiek. We hebben er alleen niet altijd meer evenveel contact mee. Hoe maak je weer contact met deze ‘wilde’ vrouw in jezelf? 
 
Via archetypen in mythen, sprookjes en verhalen verbinden we ons, al dan niet onbewust, met delen van onszelf. Door herkenning en erkenning kunnen we ze deze kwaliteiten in onszelf meer openen. In de internationale bestseller De Ontembare Vrouw verzamelde Clarissa Pinkola Estés vele bekende en minder bekende verhalen uit de hele wereld. Gekozen om vrouwen moed te geven! Op een betoverende manier vertelt ze deze oude teksten na en legt ze de diepere betekenis ervan uit. Clarissa Pinkola Estés (1945) is een bekende Amerikaanse Jungiaanse psychologe met meer dan 45 jaar klinische praktijkervaring, die daarnaast ook uit een familie van vertellers-genezers stamt. Ze is ‘cantadora’, ofwel bewaarder van oude verhalen en ze werkt veel met de impact van storytelling als medicijn. Door de verhalen herken je De Ontembare Vrouw weer in jezelf en het lezen van deze verhalen is een manier om deze kracht in je leven uit te nodigen.    

Wat is de kracht van De Ontembare Vrouw?

De moderne vrouw is een wervelwind van bedrijvigheid. Ze wordt gedwongen alles voor iedereen te zijn en is niet altijd meer in contact met haar oude bronnen van kennis, zo legt Clarissa Pinkola Estés in het boek uit. De Engelse titel van dit boek is ‘Women Who Run With the Wolves: Myths and Stories of the Wild Woman Archetype’ en komt van haar biologiestudie naar in het wild levende dieren, in het bijzonder wolven. Ze legt uit dat wolven en vrouwen bepaalde psychische eigenschappen delen: een scherp waarnemingsvermogen, een speelse geest en een groot vermogen om zich helemaal aan iets te wijden. Wolven en vrouwen zijn van nature relatiegericht, onderzoekend, en bezitten een bijzonder uithoudingsvermogen en bijzondere kracht. Ze zijn sterk intuitief en bekommeren zich enorm om hun jongen, hun partner en hun groep. Ze zijn er goed in om zich aan voortdurend veranderende  omstandigheden aan te passen. Ook zijn ze super standvastig en heel dapper. 

Wilde kracht kwijtgeraakt…

Zowel vrouwen als wolven zijn in de geschiedenis achtervolgd, gekweld en er ten onrechte van beschuldigd verslindend, vals, te agressief en minder waard te zijn dan degene die hen belasterde. Ze zijn het doelwit geweest van degenen die niet alleen de wildernis, maar ook het natuurlijke en gezonde wildere deel van onze psyche zouden willen opruimen en het instinctieve deel van vrouwen hadden willen uitroeien. Hierdoor is veel vrouwenkracht onderdrukt. Zo zag Estés de opvallende overeenkomst tussen de jacht op wolven en vrouwen in het verleden, door wie hen niet begrijpen. Hierdoor ontstond bij haar het idee van het archetype De Ontembare Vrouw en voor dit boek. 
 

Herstellen van vrouwenkracht

Ze stelt dat de traditionele psychologie vrij weinig meer te bieden heeft voor de creatieve, begaafde, diepzinnige vrouw. Traditionele psychologie heeft doorgaans weinig of helemaal niets te zeggen over diepgaandere onderwerpen die voor vrouwen belangrijk zijn, zo legt ze in het boek De Ontembare Vrouw uit. Het archetypische, het intuïtieve, het seksuele en cyclische, de leeftijden van vrouwen, de vrouwelijke manier van doen, het inzicht van de vrouw, haar creatieve vuur. Juist dit alles is al meer dan twintig jaar de drijfveer achter het werk van Estés. De zielsproblemen van een vrouw kunnen niet behandeld worden door haar in een meer aanvaardbaar model te kneden zoals bepaald door een onbewuste cultuur. Juist daardoor zijn vele vrouwen de verbinding met hun eigen natuur en kracht deels verloren. In plaats daarvan moet volgens Estés gestreefd worden naar het herstellen en steunen van de prachtige en natuurlijke psychische vormen van de vrouw. Want vrouwen zijn niet geschapen om miezerig te zijn, zegt ze. Een gezonde vrouw heeft veel weg van een wolf: robuust, boordevol sterke levenskracht, leven gevend, bewust van haar territorium, inventief, loyaal, zwervend. Wanneer het leven van een vrouw gekenmerkt wordt door stagnatie of verveling, is het de hoogste tijd dat de wilde vrouw tevoorschijn komt! 
 

Hoe doen we dat?

Sprookjes, mythen en verhalen geven inzichten die onze blik verscherpen zodat we het pad van onze wilde natuur weer meer kunnen zien en volgen. De lering in deze verhalen helpen ons verder en dieper in ons ‘weten’ en onze kennis. Estés noemt haar De Ontembare Vrouw omdat we de woorden ontembaar en vrouw intuïtief begrijpt en deze woorden zo de deur naar het onbewuste openen. Wanneer vrouwen die woorden horen, wordt een heel oude herinnering wakker gemaakt en weer tot leven gewekt. En zo werkt het ook met het lezen van de sprookjes, mythen en verhalen in dit boek. 
 
De ontembare vrouw
 
Wil jij de kracht in jezelf weer meer voelen? Bestel dan het boek De Ontembare Vrouw
 
 
 

Beoordeel dit artikel

(6 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht