Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

Welk creatieve type ben jij?

Creatief zijn kunnen we allemaal, wie we ook zijn en wat voor leven we ook leiden. We hoeven alleen maar onze verbeelding aan te spreken en open te staan voor nieuwe ideeën.

Wat is creativiteit?

Creativiteit biedt niet alleen een meerwaarde op de werkvloer, maar speelt ook een belangrijke rol in ons persoonlijke leven. Als we op zoek gaan naar onze creativiteit, bijvoorbeeld in de vorm van kunst, literatuur of sport, verrijken we ons leven en gaat zelfs onze geestelijke gezondheid erop vooruit.

Sommige mensen zijn van nature beter in het aanwenden van hun creativiteit, maar het is iets wat we allemaal kunnen leren. Als we onze creativiteit ontwikkelen, worden we niet alleen beter in voor de hand liggende creatieve uitingen als musiceren, schilderen, koken of schrijven, maar we zijn ook beter in staat om, alleen of samen met anderen, ideeën te ontwikkelen of problemen op te lossen.

Creativiteit ontwikkelen

Zodra we onze eigen creativiteit beter leren kennen, ontwikkelen we vaak een nieuwe, verrijkende manier van denken die een positieve invloed heeft op ons leven en werk. We leren onze verbeelding te voeden en te gebruiken en op zoek te gaan naar inspiratie buiten onszelf. We ontdekken dat we op de meest onverwachte momenten onze creatiefste invallen kunnen krijgen. We moeten verder willen kijken dan wat psychologen ‘functionele fixatie’ noemen en bereid zijn om te spelen met ideeën waarvan we nog niet weten of ze werken. Voor een creatief resultaat hoeven we vaak niet eens harder te werken, maar wel anders.

Welk creatieve type ben jij?

Er zijn net zo veel vormen van creativiteit als er mensen zijn, en er zijn talloze manieren waarop je je creatief kunt uiten, maar grofweg kunnen we drie verschillende creatieve types onderscheiden.

Deze types kunnen we omschrijven met dezelfde termen die worden gebruikt voor verschillende leerstijlen. Met een leerstijl bedoelen we de manier waarop we binnenkomende informatie verwerken en toepassen: visueel, auditief en kinesthetisch. Zodra we weten welk type we zijn, begrijpen we ook beter hoe we onze creativiteit kunnen aanspreken en gebruiken.

Als ik iets nuttigs over creativiteit kan zeggen, is het dit: je moet je eigen unieke talent zien te vinden en uitgebreid de tijd nemen om dat verder te ontwikkelen. Iedereen is wel ergens goed in, maar je moet weten waarin, en hoe je dat kunt gebruiken. Zo begint creativiteit.

Denise Shekerjian, schrijfster en schrijfcoach

1.Visueel

Visueel ingestelde types nemen informatie uit de wereld om hen heen vooral op via beelden en uiten zich doorgaans op een vergelijkbare manier, bijvoorbeeld door te schilderen of foto’s te nemen. Voor hen kan droedelen een nuttige manier zijn om ideeën op te wekken en uit te werken.

2.Auditief

Anderen verwerken informatie het best door te luisteren en kunnen hun creativiteit op dezelfde manier aanspreken, bijvoorbeeld door naar muziek te luisteren. Het maakt niet uit of het rock, klassiek, jazz, koorzang of rap is; elke vorm van muziek kan helpen een creatieve reactie op te wekken.

3.Kinesthetisch

Voor het derde type, dat vooral informatie verwerkt door aanraking en beweging, is bewegen tevens dé manier om zich creatief te uiten. Bij expressie door beweging denken we in eerste instantie vaak aan creatieve dans, maar het kan ook betekenen dat je je handen gebruikt om bijvoorbeeld te koken, te weven of te kalligraferen.

Je creatieve type

Zodra je weet welk type je bent -- visueel, auditief of kinesthetisch -- weet je ook hoe je je creativiteit kunt vergroten. Het wordt echt pas echt interessant als we naast onze eigen stijl ook elementen van de andere stijlen gaan gebruiken. Ze vullen elkaar namelijk heel goed aan. Zo kun je met creatieve dans, een vorm van beweging, reageren op bepaalde muziek (auditief) en heeft een typisch kinesthetisch type als een pottenbakker naast vaardige handen ook een scherpe blik nodig. Door de verschillende stijlen te gebruiken, stimuleer je je creativiteit en word je aangemoedigd om verder te kijken dan methoden waarvan je al weet dat ze voor jou persoonlijk werken. Beperk jezelf dus vooral niet. 

Ik ben creatief

Lees meer over het ontwikkelen van je creativiteit in het boek Ik ben creatief van Harriet Griffey

Beoordeel dit artikel

(12 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht