Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

- Yoga -

Yogadocent Erica Jago: een interview

Niemand anders kan doen wat jij doet

Erica Jago is al van jongs af aan geïnteresseerd in de combinatie van spiritualiteit, beweging en creativiteit. Ze studeerde industrieel ontwerp aan de Ohio State University en werkt vanaf 2001 in San Francisco als grafisch ontwerper. Daarnaast heeft ze al tien jaar haar eigen yogaschool Jago Yoga op Hawaï. Voor haar is yoga steeds meer een manier om haar creativiteit en emoties te uiten. Samen met Elena Brower maakte ze een prachtig yogaboek: Liefde voor yoga. Een interview met een yogalerares die internationaal furore maakt.
 
Hoe zou je jezelf omschrijven als leraar?
Mijn yogapraktijk draait om zelfexpressie: jezelf zijn zonder angst. Ik organiseer retreats, waarbij ik een vast schema volg dat houvast geeft. Vol diepte, vol ruimte voor transformatie. Zo creëer ik een unieke omstandigheden voor de deelnemers. Ik vind dit soort rituelen belangrijk, want we zijn altijd het ontwerpen. Door creatieve processen ontdekte ik mijn persoonlijke waarheid. Ik help nu anderen om zich naar binnen te keren, te gaan zitten, te contempleren over wat ze aan het doen zijn.
 
Waar brengt je yogaonderwijs je allemaal?
Als yoga nomade is voor mij gronden belangrijk. In de afgelopen vier maanden organiseerde ik bijvoorbeeld drie retraites en meerdere workshops tijdens een reis door Europa en de VS. Allemaal gebaseerd op mijn nieuwe boek Liefde voor yoga. Dat betekent dat mijn omgeving voortdurend veranderde. Voor mij is het de kunst om steeds opnieuw te ontdekken hoe ik mezelf in het hier en nu kan uitdrukken ook als de omstandigheden voortdurend flink veranderen. Dat lukt me onder andere via dans, yoga, muziek, stem, schrijven en beeldende kunst.
 
Wat bracht je ertoe om je inzichten te gaan delen?
Mijn kunst leidde stapje voor stapje tot kennis over oefeningen voor groepen, yogalessen en zelfs emotionele ceremonieën. Ik begreep dat anderen zouden kunnen profiteren van mijn intuïtieve methode van werken. Zeker omdat ik zelf had ervaren hoe het voor mij helend werkte.
 
In Liefde voor yoga is angst een van de thema's. Welke angst(en) heb je zelf overwonnen in je leven?
Spreken in het openbaar was en is nog steeds een angst. Jarenlang heb ik 'Toastmaster bijeenkomsten' bijgewoond. Hier leer je beter spreken in het openbaar. Ook heb ik me bewust telkens weer opgegeven voor optredens, waarbij ik voor een publiek moet staan.
 
Hoe was het dan om voor het eerst yogales te geven?
Ik wilde het liefst de kamer uit rennen! Ik bleef alleen omdat de deelnemers hun ogen gesloten hadden. En omdat ik mijn hele reeks yoga-oefeningen geïllustreerd voor me had liggen...  Nog steeds is zo'n goede voorbereiding cruciaal voor mij. Ik vergelijk dat met de methodologie van procesontwerp. Het geeft me een gevoel van duidelijkheid, nog voordat ik de klas in stap, omdat ik alles zelf grondig overwogen, beoefend en ervaren heb.
 
En wat betekent lesgeven nu voor je?
Als ik terugkijk op alle lessen van de afgelopen jaren, heb ik nu een dieper weten van de processen die ik heb doorgemaakt. Nog steeds schets ik alle oefeningen uit voordat ik ze introduceer in mijn lessen. In dat creatieve proces maak ik me de waarheden die achter de yoga-oefeningen schuilgaan volledig eigen. De thema's die ik hierin kies komen voort uit een persoonlijk verlangen.
 
Wat betekent moed – een van de andere belangrijke thema's uit je boek – voor jou?
Moed is voor mij de woorden zeggen die moeten worden gezegd. Moed is met je hoofd boven het maaiveld uitsteken. Moed is een licht zijn voor een ander. Maar ook  het vertrouwen hebben dat de kans zich voordoet om moedig te zijn, en dus geduld beoefenen totdat die gelegenheid zich aandient.
 
Hoe denk je dat kwetsbaarheid past bij een rol van succesvolle leraar en leider?
Een succesvolle leraar is in staat om de taal van haar eigen genezing te spreken! Pas nadat ik mezelf had geheeld, ontdekte ik dat er een veel grotere uitdaging  voor mij was weggelegd in het leven. Dus kon ik niet blijven zitten en me wentelen in mijn eigen ellende. Als ik werk met andere gekwelde zielen heb ik medelijden. Ik weet precies wat dat is én wat nodig is om de eigen dwangbuis af te leggen.
 
Welk advies heb je voor onze lezers die zelf een droom hebben, maar vastzitten of bang zijn om de volgende stap te nemen om hun dromen te laten uitkomen?
De wereld heeft jou en je artistieke gaven nodig. Serieus! Niemand anders kan doen wat jij doet. En dat is wat je tegen jezelf de volgende keer moet zeggen als je denkt dat jouw kunst, jouw creatieve processen niks voorstellen. Door het delen van je kunst, je vriendelijkheid, je licht, kom je direct in contact met je genezing en je doel op aarde. En let op: perfectionisme is een weigering om verder te gaan!
 
Hoe ziet je huidige spirituele / meditatie / yoga praktijk eruit?
Mijn eigen praktijk concentreert zich op de zuivering van de stem. Mantra meditaties hebben een genezende energie. Dit werkt als een medicijn voor mijn ziel. Overdag ervaar ik deze helende geluidstrillingen door middel van zingen of het spelen op mijn ukelele. Mijn favoriete mantra is nu de Mangala Charan. Deze mantra wist twijfel en opent ons voor begeleiding en bescherming.  Je kunt ook de mantra - Expand from the Heart Center van Jai Jagdeesh – downloaden.

Aan welke projecten werk je momenteel?
Ik ben net klaar met het ontwerpen van 'Wanderlust', mijn tweede boek. Verder is er een prachtig hotel en yogaruimte in Marokko, waar ik in 2016 retraites ga geven. Tot slot, richt ik mij op nog een boek: 'Angelus'. Dit wordt een filmische reis door de chakra's, dit boek doet verslag van wat we doen in mijn retraites en workshops.
Wat beschouw je als het belangrijkste in je werk?
Mensen laten landen in hun hart, ze wakker maken! Tegen ze zeggen: vergeet  het niet, we hebben geluk, we zijn gezegend! Weet je nog? We kunnen onszelf groter maken – om er te zijn voor onszelf of anderen. Elke keer opnieuw, door de ogen te sluiten en contact te maken met de Liefde.
 
Als er een ding is dat je graag ziet dat elke deelnemer aan je lessen onthoudt, wat is dat dan?
Aanwezig blijven. Laat het verdriet los, de twijfels, de "wat als", de "had ik maars". Verblijf in een gelukkige, blije, huidige staat. Ik zie je daar!
 
Meer weten? Bestel dan direct Liefde voor yoga in onze webshop.
 
Beeld: Altamira

Beoordeel dit artikel

(1 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht