Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

Zweedse Fika: een bewuste pauze

Sinds ik op reis Zweedse vrienden heb gemaakt heeft Zweden mijn hart gestolen en kom ik er zeker twee keer per jaar om hen te bezoeken. In Zweden maakte ik al snel kennis met de fika: een bewuste koffiepauze halverwege de ochtend of middag om zo met elkaar te verbinden. Het liefst met die allerlekkerste zelfgebakken Zweedse zoete kaneelbroodjes erbij. 
 
 

Fika: een dagelijks ritueel voor verbinding en creativiteit

Al snel begreep ik van mijn vriendinnen dat fika een aangelegenheid is om zeer serieus te nemen. Ontspannen is immers net zo belangrijk als hard werken, zo stellen ze. En bovendien is ontspannen noodzakelijk om werkelijk productief te zijn. Ook geeft het ruimte voor nieuwe ideeën. Dit hebben ze niet zelf bedacht, maar blijkt ook uit onderzoek (bijvoorbeeld van de Zweedse Universiteit van Linköping). De rustpunten op een dag zijn belangrijk en fika zou je creatiever en productiever maken, aldus dit onderzoek. De Zweden geloven er in ieder geval zo sterk in, dat de meeste Zweedse bedrijven fika pauzes zelfs verplichten voor hun werknemers. Niet om even snel naar de koffieautomaat te lopen of je boodschapjes te doen, maar een ritueel om werkelijk met elkaar te verbinden. 

Zelfgebakken zoete broodjes

Het liefst eten de Zweden tijdens de fika een kakelvers zoet broodje. Vooral de smeuïge kaneelbroodjes zijn  populair (en niet te versmaden kan ik zeggen), maar denk ook aan kardemomkrakelingen of saffraanbolletjes. De oermoeder van alle zoete deegsoorten in Zweden verschilt van alle andere deegsoorten in de wereld omdat er versgemalen kardemom in wordt verwerkt, ook wel de koningin van de specerijen genoemd. En misschien maakt dat deze broodjes wel extra speciaal. Voor de natuur, creativiteit en ruimte in dit land zal ik Zweden zeker nog vaak bezoeken, maar natuurlijk ook een beetje voor de fijne fika-momenten met mijn vrienden daar.  
 

Download hier alvast het recept voor de klassieke kaneelbroodjes en nodig je vrienden uit voor een fika!

Wil je zelf aan de fika? 

Al kan ik het van harte aanraden, je hoeft natuurlijk niet naar Zweden af te reizen voor een fika met zoete broodjes. Bak ze lekker zelf naar de recepten van de Zweedse ex-sterrenchef Daniel Lindeberg die nu een eigen bakkerij en patisserie heeft in de buurt van Stockholm. En creëer zo thuis je eigen fika. In het boek van Daniel, Zweedse Broodjes, staat natuurlijk de beroemde kaneel- en kardemombullar, maar ook andere typisch Zweedse broodjes als rabarberbroodjes en amandelcroissants. 
 
 
 

Beoordeel dit artikel

(2 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht