Go to top
Steeds meer mensen zijn bezig met bewust en gezond eten. We willen weten wat er in ons eten zit, wat de werking van gezond eten is en hoe ons lichaam erop reageert. Gezond eten is heerlijk!

Achter de schermen bij Mia en Lina van Food Pharmacy

De Zweedse Mia Clase en Lina Nertby Aurell begonnen vier jaar geleden een blog Food Pharmacy. Al snel was het blog ook in het Engels te lezen en nu is er ook een boek in het Nederlands. Op hun blog en in hun boek delen zij de belangrijkste én leukste feitjes over je darmflora en de lekkerste recepten. Samen met emeritus professor Stig Bengmark leggen ze alles uit over de invloed van je darmflora op ontstekingen en gezondheid, en vooral wat je door de juiste voeding zelf kunt doen voor je welzijn. Wij kregen een kijkje achter de schermen en spraken met Mia en Lina over gezondheid, voeding en natuurlijk over Food Pharmacy.

 
Mia (links) en Lina (rechts) van Food Pharmacy in het Zweedse Stockholm
 
Mia en Lina zijn opgegroeid dichtbij Hovås net buiten Gothenburg in Zweden. Mia, die geen broers of zussen heeft, zat als kind veel met haar neus in boeken. Haar moeder was copywriter en eigenlijk wist ze al snel dat ze dat ook wilde doen. Voordat ze met Food Pharmacy begon werkte ze als Creative Director bij een grote marketing- en brandingstudio in Stockholm. Lina wilde meteen na haar afstuderen de wereld zien en deed dat ook. Tussendoor haalde ze haar master in politieke wetenschappen voordat ze bij de Zweedse kamer van koophandel ging werken. 
 

Hoe kwam FOOD PHARMACY tot stand?

Mia vertelt: “In één jaar verloren we drie vrouwelijke familieleden aan kanker, alle drie veel te jong. Lina en ik hadden beiden daarvoor al een beetje last van hypochondrie, en zochten naar meer informatie over gezond leven en manieren hoe we actiever en sterker konden blijven. We hadden een mooie ontmoeting met professor Stig Bengmark en leerde dat we niet machteloos zijn, dat we veel zelf kunnen doen aan onze gezondheid. Zelfs als je wat minder sterke genen hebt geërfd kun je jouw gezondheid positief beïnvloeden. Dat wilden we graag delen!”
 
Zo begonnen ze in oktober 2014 hun blog Food Pharmacy en al snel wilde ze zich hier 100% op focussen. Ze hebben beiden twee kinderen en dit voelde voor hen allebei als een derde baby. Al vonden ze het megaspannend om hun baan op te zeggen, tegelijk voelde het als een blij nieuw avontuur. Het voelde goed. Mia: “Nu drie en een half jaar later zijn we zo ontzettend trots wat we hebben bereikt door ons hart te volgen. Al is er nog veel te doen, en willen we graag nog veel meer bewustzijn creëren rondom de verbinding tussen voeding en gezondheid op een manier die voor iedereen toegankelijk is.”  


De werkweek van Mia en Lina: geen dag is hetzelfde

 “We werken fulltime aan Food Pharmacy, maar geen dag is hetzelfde”, zegt Lina. “We schrijven blogposts, boeken, maken onze eigen podcast en creëren nieuwe recepten. Altijd willen we mensen inspireren om gezonder te eten op een leuke manier. We hebben ook contacten in politieke kringen om te proberen om het in Zweden gemakkelijker voor mensen te maken om ook daadwerkelijk gezondere keuzes te kunnen maken. We proberen Zweedse politici zover te krijgen dat ze verantwoordelijkheid nemen voor de alarmerende stijging in ziektes die te maken hebben met een ongezonde levensstijl zoals kanker, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Kortom geen dag is hetzelfde, maar het gaat wel altijd over blije darmen!”  
 

Food Pharmacy: Het boek

“Ons boek is het resultaat van alles wat we hebben geleerd in de afgelopen jaren door het bloggen over voeding en gezondheid. Het boek vertelt het verhaal over hoe we geïnteresseerd zijn geraakt in de samenhang tussen voeding en gezondheid en hoe we daarbij, tot onze eigen verbazing, uitkwamen bij de gezondheid van de darmflora”, legt Lina uit. “Simpel gezegd er is een oorlog gaande in je darmen, een oorlog tussen goede en slechte bacteriën. Dit boek helpt je om het leger van de goede bacteriën te versterken door de juiste keuzes te maken op het gebied van voeding.” 

 
 

Beoordeel dit artikel

(5 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht