Bramen met knapperige havervlokken
Dit recept is voor een typisch zondags ontbijt, maar dan gezond! Het is eigenlijk heel makkelijk, je mixt alle ingrediënten in een ovenschaal, zet het in de oven en een half uur later heb je een heerlijk ontbijt. Het recept komt uit The Green Kitchen.
Dit heb je nodig voor 4-6 personen
400 g verse bramen (ontdooid als ze uit de vriezer komen)
175 g havervlokken
1 tl bakpoeder
½ tl gemberpoeder of 1 tl geraspte
verse gember
snufje zeezout
2 eieren
500 ml (amandel)melk
1 tl puur vanille-extract
60 ml appelstroop of vloeibare honing, ahorn- of agavesiroop
1 el kokosolie (op kamertemperatuur), plus extra voor het invetten van de ovenschaal
80 g pompoenpitten
80 g hazelnoten
Zo maak je de havermout
Verwarm de oven voor op 190 °C (gasstand 5). Vet de bodem van een ovenschaal van 20x25 cm in met wat kokosolie en leg de bramen erin. Zet weg.
Roer de havermout, het bakpoeder, de gember en het zout in een mengkom door elkaar. Klop in een andere kom de eieren los, voeg de melk en vanille toe en klop goed door elkaar. Maak de knapperige toplaag: doe de appelstroop, kokosolie, pompoenpitten en hazelnoten in een kleine kom en schep met je handen om tot alles goed is vermengd.
Schep het havermoutmengsel over de bramen in de ovenschaal en schenk het eiermengsel eroverheen. Bestrooi met de zaden-notenmix en zet 35-40 minuten in de oven. Dan zou de havermout gestold moeten zijn en de noten en zaden lichtbruin en knapperig. Laat iets afkoelen voor je het opdient.
Tip: Voor veganisten: schep 2 el chiazaden in een kommetje en roer er 90 ml water door. Zet 15 minuten in de koelkast. Gebruik dit mengsel in plaats van de eieren. Voor een glutenvrije versie gebruik je glutenvrije havermout.
Dit recept komt uit The Green Kitchen.